Muistatko Hiilen pennut?

Tämä on viimeinen osa Hiilin pennuista. Niistä jokainen starttasi vuonna 2022 spanieleiden metsästyskokeessa ja todisti omaavansa hienot metsästyskoiran geenit. Näistä geeneistä jatkuu tarina, toivottavasti se kirjoitetaan tänä vuonna otsikolla: Kiiruksen pennut.

Tämän kolmikon elämää olen päässyt seuraavaan todella vierestä siitä lähtien, kun matkasivat pois lapsuudenkodista. Niiden kanssa on tehty pohjakosketuksia, mutta myös tavoiteltu tähtiä. Ne ovat antaneet omistajilleen huikean matkan metsästyskoiran koulutukseen sekä rakastavan perhekoiran arkeen – siihen mihin jokainen meistä kuitenkin koiransa hankkii; varpaiden lämmittäjäksi, kyynelten kuivaajaksi sekä ikuisiksi hännänheiluttajiksi. Toinen uroksista Junnu jatkoi jo omaa sukutauluaan, antaen mahdollisuuden jo usealle metsästyskoirasta kiinnostuneelle perheelle. Junnun jättämä “sisältö” on ollut toivottua ja tykättyä usealla eri saralla. 

musta spanieli

Hiilin pennut myös luonnetestattiin kesän ja syksyn aikana. Sturan veti kolmikosta korkeimmat pisteet 191 Junnun ja Kiiruksen saadessa 138. Junnu ja Kiirus eivät olleet kovin puolustus- ja taisteluhalun kannalla joista miinusta, mutta muuten plussalla mentiin kaikki. Nämäkin testit todistivat koirien olevan tasapainoisia hermorakenteeltaan sekä toimivansa siinä lajissa mihin heidät pääsääntöisesti koulutettiin – metsästykseen. 

Viime syksynä suunniteltiin alunperin koeuran starttaamista, mutta saapunut lintuinfluessa perui kokeet, joten koirakot starttasivat kaikki tänä syksynä. Pohjakoulutus oli rakennettu luoksetulon sekä käännösmerkkien osalta. Vahvistettiin enää hakukuviota sekä noutamista. Koko kolmikolla on ollut aina todella hyvä sekä röyhkeä ylösajo, joten asioiden vahvistaminen riitti treenilistalle. 

Kokeita tähän kauteen kertyi 7, joista Sturan nappasi yhden AVO-1 ja yhden VOI-1 tuloksen. 

SPME-puolella, yhdellä AVO-1 tuloksella koirakko nousee voittajaa.  

Sturan oli voittaja tuloksella myös syksyisen päätapahtuman, Cockeri Derbyn (nuorten koirien) toiseksi paras koira ja kokeen paras suomalainen kasvatti. Kiirus sekä Junnu derbystä saivat viivat tuloksiinsa jättäessään noutamatta, mutta hienointa ja ensikertaista oli, että koko pentue, vaikka pieni onkin, starttasi kokeessa. Näistä kaksi ohjaajaa vielä ensikertalaisia metsästyskoiran koulutuksen osalta. Junnu, että Kiirus eivät Derbyn tuloksista masentuneet, vaan kiristivät nyöriä ja matkasivat uudelleen. Molemmille tulokset ja näin ollen todistetusti myös metsästyskoiria ominaisuuksilla. Vähän hieno säätöä ensivuoteen, niin hyvä tulee! 

Meidän porukasta puhutaan välillä enkeleillä ja välillä ladyna. Enkelit taitaa tulla vaaleasta tukasta, ladyt asenteesta. Käyttöcockerin koulutus tarvitsee asennetta, sillä ulkokuoren alle kätkeytyy toisinaan ilkeäkin spanieli, joka osaa omistajaansa vetää vääristä naruista.

Olen äärimmäinen ylpeä näistä ladystä, kuinka ovat koiransa kouluttaneet. Heillä on ollut päämäärä ja tavoite mitä tavoitella. He ovat tehneet virheitä, ottaneet niistä opiksi ja jatkaneet matkaa. Sanotaan, että asenne ratkaisee ja näin se taitaa olla. 

Hiilin pentujen luku on tullut päätökseen. Aika aloittaa uusi matka. 

Kirjoittaja: Sanna Toivola-Järvinen
Kuvat: Sanna Toivola-Järvisen arkisto