Juttusarja cockerspanieli Hiilin pennutuksesta, osa 4.

Terveiset 5-viikkoisilta pennuilta!

Aika on hurahtanut viime viikkoina kuin siivillä. Pentueesta selvisi kolme. Neljäs, se pienin ja heikoin, jouduttiin lopettamaan vajaa kaksiviikkoisena. Sen paino ei noussut, ja imeminen oli todella heikkoa. Päätös oli ehdottomasti oikea. Pyysin varmuuden vuoksi avaamaan pennun lopetuksen jälkeen: avaus kertoi useista vaikeista kehitysmuutoksista sekä rakenteellisista vioista. Ihmeen kaupalla pentu jaksoi sinnitellä jopa kaksi viikkoa.

Jäljelle jääneet kaksi poikaa ja yksi narttu ovat jatkaneet elämää vahvoina ja elinvoimaisina eikä Hiili noteerannut mitenkään yhden poislähtöä. Ehkä se oli huomannut sen heikkouden.

Aistit ja liikkuvuus kehittyvät

Pentujen kehitys on ollut hurjaa. Joka päivä tapahtuu pienen pennun elämässä paljon! Ensiksi avautuvat silmät. Ne raottuvat pikkuhiljaa, kunnes ovat aina auki. Seuraavaksi näkyy selkeä muutos korvakäytävässä, ja pennut alkavat kuulla. Parhaiten sen huomaa koviin ääniin liittyvästä korvalehden värinästä. Kaksiviikkoisen pennun ryömiminen alkaa näyttää jo kolmiviikkoisen pennun kävelyltä, ja sen myötä huterat askeleet vahvistuvat päivä päivältä. 4–5-viikkoisina pennut jo juoksevat, laukkaavat ja hyppivät.

Ruokailua ja ulkoilua

Pennut pääsivät maistelemaan isojen hauvojen ruokia 3-viikkoisina. Ne syövät kiinteää ruokaa aina sen mukaan, miten emän maidontuotanto sujuu. Emän maito on aina paras ravinnonlähde kasvavalle pennulle, ja Hiilin maito tuntuu myös olevan niin energiapitoista, että se riittää ravinnoksi pennuille. Kiinteää ruokaa ne ovat saaneet kuitenkin mutustella kerran kaksi päivässä. Ulkoilut tulivat pentujen kohdalla kuvioon, kun ilmat lämpenivät ja pennut täyttivät viisi viikkoa. Pentuja on kiva käyttää ulkona varsinkin ruokailujen jälkeen.

Pentujen testaus tarvittaessa

Uudet perheet valikoituivat pentujen ollessa kaksiviikkoisia. 3–4-viikkoisista pennuista teemme suunnitelmia, ja 4–5 viikon ikäisistä jako on yleensä jo tehty. Käytän pentutestausta, mikäli en huomaa pennuista tärkeitä asioita normaalissa arjessa. Minusta tärkeitä ominaisuuksia ovat sosiaalisuus ihmisten parissa, rohkeus kohdata uusia paikkoja ja tilanteita sekä aktiivisuustaso. Tätä kolmikkoa emme testanneet. Perheiden tekemät valinnat ovat olleet selkeitä. Olen äärimmäisen onnellinen kyseisistä perheistä! Tulee olemaan ilo luovuttaa pennut heille.

Rikkaita kokemuksia elämää varten

Pyrin kasvattajana tarjoamaan pennuille tärkeitä kokemuksia tulevaisuuden varalle. Nyt niitä odottaakin moni asia, muun muassa pentutarkastus, autoilu ja vierailut uusissa paikoissa. Niitä teemme yhdessä Hiilin kanssa.

Kirjoitus ja kuvat: Sanna Toivola-Järvinen