Ikääntyvän harrastuskoiran fysiikasta ja kunnosta huolehtiminen

musta labradorinnoutaja spkl

Monipuolinen harrastuskoirani Lila saavutti seniori-iän eli täytti kahdeksan vuotta, mutta kisasi vielä menestyksekkäästi palveluskoirien etsintäkokeessa kuukautta aiemmin. Ikä on vain numeroita, mutta on myönnettävä itselle, että koiran vanhenemista ei voi hidastaa. Mutta siitä huolimatta paljon voi tehdä, jotta harrastusvuosia vielä olisi jäljellä runsaasti!

Harrastan koiran ehdoilla ja Lilankin tapauksessa en aseta varsinaisesti enää mitään tavoitteita enää edellisten vuosien tavoin, mutta mikäli koira pysyy yhtä hyvässä kunnossa, saa se harrastaa aktiivisesti ja kisatakin vielä. Tässä on osuutensa tietenkin laadukkailla rasvahappolisillä, joita olemme käyttäneet jo pitkään. Näitä ovat muun muassa Nutrolin® Senior sekä niveliä tukeva ravintolisä, kuten Nutrolin® Hip & Joint.

musta labradorinnoutaja

Koirat tarvitsevat säännöllistä liikuntaa ja ennen kaikkea monipuolista liikuntaa pysyäkseen kunnossa niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Yksipuolinen liikuntaa voi altistaa vammoille eikä se ole psyykkisestikään kovin mielekästä. Liikunta olisi hyvä harrastaa erilaisissa maastoissa sekä eri nopeuksilla.

Liikunnan määrä ja laatu riippuu paljon siitä, onko kyseessä selkeästi iäkäs koira vai, kuten meidän tapauksessamme, hyvässä kunnossa oleva ikääntyvä koira. Käymme mahdollisimman paljon metsässä vapaana ulkoilemassa, jolloin koira saa liikkua omaan tahtiin ja maasto tarjoaa luonnollisesti ylä- ja alamäkiä, erilaisia hyppyjä puunrunkojen yli ja monipuolista maastoa riittää runsaasti. Jos ei ole mahdollista pitää koiraa vapaana metsässä, niin nykyään useammalla paikkakunnalla on yrittäjien toimesta koirametsiä, joita voi vuokrata omaan käyttöönsä.

Metsälenkkien lisäksi pidän Lilan kuntoa yllä pyörälenkeillä, jolloin nopeutta on helppo säätää. Pyöräilyssä koiran kanssa on hyvä muistaa, ettei asfaltti ole oikea alusta tähän. Varusteet ovat tässä kohtaa myös erittäin tärkeässä roolissa etenkin, jos koira vetää. Pyörälenkeillä tulee myös muistaa lämmittely ja jäähdyttely, kuten yleensäkin koiraharrastuksissa.

Suomen pitkä talvi

Se asettaa omia haasteitaan iäkkään koiran kunnon ja fysiikan ylläpitoon. Liukkaat kelit saattavat aiheuttaa liukastumisia, niin myös kylmyys voi jumiuttaa palelevan koiran lihaksistoa. Lisäksi liukkailla keleillä koirat joutuvat usein kulkemaan varoen ja lyhentävät askellustaan normaalista. Pidemmän päälle tämä aiheuttaa lihasjumeja.

Talvella meillä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan koirauimaloita. Uinti liikuntamuotona sopii kaikenikäisille koirille, mutta etenkin vanhojen koirien nivelille uinti on todella loistava liikuntamuoto! Uimaloissa ammattitaitoinen henkilökunta opastaa alkuun uintiharrastuksessa.

Lisäksi olen tutustuttanut Lilan vesimattoon ja tulevana talvena olisi tarkoitus hyödyntää tätä liikuntamuotoa säännöllisesti. Vesimatollakin käydessä tukena on ammattilainen, joka suunnittelee koiran mukaan vesimaton nopeuden jne. 

Kunnosta huolehtimisen lisäksi ikääntyvän koiran ravintoon ja säännölliseen kehonhuoltoon kannattaa panostaa. Nutrolinin valikoimasta löytyy jokaiseen elämäntilanteeseen sopivat rasvahappovalmisteet, ja niillä on iso merkitys koirien aktiivisessa arjessa, nopeammassa palautumisessa ja ikääntyvien koirien hyvinvoinnin tukemisessa.

Maritan koiralaumassa on eri-ikäisiä labradorinnoutajia, joiden elämässä Nutrolin®-tuotteet ovat suuressa roolissa.

Talvikaudella käytössä on Nutrolin® SKIN & COAT ja koirien harrastuksista riippuen arjessa ovat myös mukana kalaöljypohjaiset omegavalmisteet.

Tekst ja kuvati: Marita Yli-Huhtala

48,9097,90
24,9065,90
UUTUUS

Marita Yli-Huhtala

Marita on intohimoinen koiraihminen Porista ja laumaan kuuluu tällä hetkellä viisi labradorinnoutajaa.
Hän harrastaa monipuolisesti koirien kanssa kaikkea, aina metsästyksestä tokoon ja hajutreeneistä hakuun.

”Olen ollut todella tyytyväinen Nutrolin® tuoteperheeseen ja se on kulkenut koiriemme matkassa pentulaatikosta asti ja tulee kulkemaan läpi elämän.”

nainen ja koira