Juttusarja cockerspanieli Hiilin pennutuksesta; pentujen treenikuulumisia

Spanieli ostetaan yleensä tietoisesti jotakin harrastuslajia varten. Päivämäärillä on merkitystä. Varsinkin 10.8. on usein syy ostoon, koska silloin alkaa spanielin kanssa suoritettava metsästys. Metsästys aloitetaan kyyhkyistä, joista jatketaan 20.8. sorsiin ja sen jälkeen 1.9. metsäkanalintuihin. Metsästyskausi spanielin kanssa kestää helmikuun loppuun asti. Jotkut saattavat jatkaa vielä pienpetopyyntiä.

Hiilin pennut ostettiin osaltaan metsästykseen. Koirien täyttäessä 6 kuukautta on hyvä aloittaa tavoitteellinen, lajinomainen treenaus. Sitä voi vahvistaa jo 7-viikkoisesta lähtien pennuille soveltuvilla askareilla ja toiminnoilla.

Vasta hampaiden vaihtumisen jälkeen on hyvä käynnistää niin sanottu tavoitteellisempi treenaaminen.
Hampaiden vaihtuessa toiset koirat ovat herkkiä. Itse hampaiden lähtö vaikuttaa paljon esimerkiksi noutoon ja varsinkin pitoon, mutta toiset koirat myös herkistyvät. Silloin on hyvä pitää hieman taukoa ja keskittyä perushallittavuuteen sekä arkitottelevaisuuteen.

Sosiaalinen oppi tärkeää

Sturan, Junnu sekä Kiirus ovat nyt 6 kuukauden ikäisiä. Olemme treenanneet niitä tavoitteellisesti pienestä lähtien, ja pohjatyö on kantanut hedelmää todella hyvin. On ollut ilo huomata, miten jokainen on kyennyt jo moneen lajikohtaista osaamista vaativaan asiaan. Paljon on vielä tehtävä, mutta kun pohjatyö on kunnossa, pieniin cockerilapsiin on helppo ladata uutta tietoa!

Koiran kanssa voi tehdä monia asioita kaksin, mutta silloin yksi iso asia jää uupumaan: sosiaalinen oppiminen seurassa. Metsästykseen tähtäävä treeni ei ole kovin monimutkaista, mutta koiran henkinen kantti on asia, jota ei pysty vahvistamaan missään muualla kuin seurassa.

Iso asia spanielimetsästyksessä on vain ”oleminen”. 10.8. alkava metsästys on usein pelkkää passissa istumista, ja tämä ”oleminen” on silloin vahvassa asemassa.

Nuoret oppivat vanhoilta

Sosiaalinen oppiminen koiran kanssa tarkoittaa yhteisiä treenejä, joissa nuoret koirat seuraavat osaavien koirien tekemistä. Treeneihin sisältyy rivissä istumista, mikä vahvistaa malttia, noutojen katselua, hakua ja markkeerauksia eli noutojen pudotusten näkemistä. Jokainen edellä mainittu treeni vahvistaa koiran riistasta luopumista. Aina ei tehdä riistalla pudotuksia, ja silloin itse luopuminen on tärkeässä osassa. Koira on osattava jatkaa eikä jäädä kiinni edelliseen tilanteeseen.

Hiilin pentujen kanssa olemme aloittaneet ryhmätreenit. Opettelemme myös hakukuviota. Treeneissä perusasiat, kuten noutaminen, luoksetulo ja arkioleminen, ovat olleet toistaiseksi tärkeässä osassa.

Hakukuvio keskiössä

Hakukuvio on isoin osa spanielin kanssa tehtävää metsästystä. Haun aikana koira tekee kahdeksikkoa räväkästi liikkuen ja käyttäen tuulta hyväksi. Riista vaipuu peloissaan maahan, koska ei tiedä, mistä suunnasta vaara tulee. Koiran tehtävä on ”pukata” riista lentoon mahdollisimman nopeasti, sillä muuten riista saattaa liikkua ja hakukuvio muuttuu jäljestämiseksi. Tärkeässä osassa ovatkin jatkuvasti etenevä liike sekä hakukuvion muoto.

Ajan mittaan koiran kehitys ja kokemus tuovat hakukuvioon omat erityisominaisuutensa (mm. tuulen käyttö), mutta nuoren koiran kanssa tehtävä hakutreeni on mahdollisimman oikeanlaista peitteisestä maastosta lelujen löytämistä.

Muuttuva palkitseminen

Alkuvaiheessa hakukuvion muoto pidetään ”kasassa” ohjaajien käsimerkein, kuten taputuksin ja aaltoilevin liikkein. Maastoon piilotetaan leluja, esimerkiksi tennispalloja, joita koira löytää. Näin koira oppii etsimään maasta ja kokee saavansa palkkion aarteita löytäessään.

Mitä enemmän ja vaihtelevammin koiran kanssa toimii, sen voimakkaammin myös palkitsemiskäytäntö muuttuu. Ruoka ei ole enää vahvimmassa asemassa, vaan työ ja toiminta. Koira on oppinut jo säännöllisen ruokarytmin, ja työskentely ohjaajan kanssa on hyvän perustyön ansiosta muuttunut hauskaksi leikiksi.

Koira haluaa olla mieliksi ja saa palkinnon ohjaajan hyväksynnästä ja onnellisesta olemuksesta. Vaikeissa tilanteissa koira luottaa ohjaajan taitoon tukea ja ohjaaja osaa mahdollisesti myös helpottaa haluttua toimintaa mikäli se osoittautuu vaikeaksi.

Nuoren koiran kanssa treenin pitää tähdätä onnistumiseen. Kun onnistumisia saadaan, vaikeustasoa ja vaatimuksia voidaan nostaa. Tiiviisti rakennettu pohjatyö kantaa koko koiran nuoren iän, ja tulevaisuudessa metsästys on ohjaajan ja koiran mukavaa yhteistyötä.

Kirjoitus ja kuvat: Sanna Toivola-Järvinen

Nutrolin® Puppy & Mom

tutustu tuotteeseen

Nutrolin® Puppy & Mom sisältää enemmän DHA:ta kuin tavallinen kalaöljy. Lisäksi siinä on kansainvälisten suositusten mukainen määrä luonnollista E-vitamiinia.

DHA:n rooli aivojen, näkökyvyn ja hajuaistin kehittymiselle on merkittävä. Öljyn antamista jatketaan vähintään 6 kk ikään saakka. Jos pentusi on tuleva urheilu- tai työkoira, Nutrolin® Puppy & Mom:ia on hyvä antaa noin vuoden ikään saakka.