Ketterä nosework-koira Kero

Suomenlapinkoira Kero on 7-vuotias ja on harrastanut noseworkia reilun parin vuoden ajan. Kuten ehkä monella muullakin lajin harrastajalla, lähtökohtana meillä noseworkin pariin oli halu löytää koiralle mieluisaa luontaista aktivointia, joka samalla rauhoittaisi muuten vilkasta koiraa. Kun koira tykkäsi kaikkien hajujen haistelemisesta, niin mikäs sen parempi tapa kuin hyödyntää koiran halu nuuhkia ja etsiä. Noseworkista kehkeytyikin Kerolle oikein mieluisa harrastus, joka sytyttää koiran ihan eri tavalla toimintaan kuin muut kokeilemamme harrastuslajit (agility, pelastushaku, tunnistusetsintä, jälki, rally-toko).

Miksi ketterä koira rokkaa noseworkissa?

Nosework-koira hyötyy suuresti hyvästä lihaskunnosta, kehonhallinnasta ja ketteryydestä. Vaikka lajia harrastaisi ihan vain aktivointimielessä ilman koetavoitteita, on koiran työskentely tehokkaampaa, turvallisempaa ja luottavaisempaa, kun se liikkuu luontevasti erilaisilla alustoilla (liukas alusta, ritilät, rappuset, kiikkerät pinnat), erilaisissa tiloissa (käytävät, ahtaahkot välit) sekä osaa kiivetä tarvittaessa huonekaluja ynnä muita kohteita hyödyntäen korkeammalle etsimään ylempänä olevia piiloja.

Mietipä, miten kiinnostavaa tämä on myös koiran ohjaajallekin, kun voi piilottaa hajuja todella erikoisiin paikkoihin ja ei tarvitse miettiä sitä, uskaltaakohan koira mennä tuonne tai pystyyköhän koira sittenkään taivuttamaan itseään tuohon väliin tai kykeneekö koira taiteilemaan takajaloillaan yrittäessään selvittää, mistä suunnasta se vähän korkeammalla oleva haju nenään leijailee? Hajun reitit ovat ihmeelliset ja vaihtelevat, mikä osaltaan tuo omat haasteensa etsimiseen. Ja välillä voi käydä myös niin, että se haju ei vain kulkeudu koiran nenään sinne maan tai kuonon tasolle ja koiran on aktiivisesti osattava hakea hajua mitä moninaisemmista paikoista.

Se, että koira pystyy liikkumaan ja seuraamaan hajua ilman, että sen tarvitsee miettiä, miten tassunsa asettelee, vaikuttaa huomattavasti suoritukseen. Koira säilyttää tasapainonsa huolimatta alustavaihteluista eikä suotta horjahtele tai lipeä kiivetessään. Tämä näkyy suorituksessa nopeutena, sujuvuutena ja heijastuu hyvin myös koiran itseluottamukseen ja varmaan työskentelyyn. Eron ehkä huomaa selvimmin, jos on mahdollisuus seurata eri koirien työskentelyä.

Esimerkiksi arka koira voi saada kehonhallintatehtävien kautta itseluottamusta omaan toimintaansa, mikä tulee näkymään varmuutena myös etsintäsuorituksissa, kun yksi jännempi elementti on poissa kuvioista. Yhtä lailla vauhdikkaampi koira hyötyy suuresti kehonhallinnan harjoittelemisesta. Vaikka näennäisesti vauhdikas ja tarmokas eteneminen alueella voi näyttää hienolta, on se alueen järkevän läpikäynnin, hajun työstämisen ja tarkentamisen kannalta katsottuna varsin tehotonta. Tämä korostuu, jos alueet ovat isompia ja niissä on useampia hajupiiloja. Vauhdikkaalle koiralle kehonhallintaharjoituksilla saadaan aikaan malttia, mutta on näistä harjoitteista hyötyä myös hitaammallekin koiralle, jolloin etsintä voi tulla nopeammaksi. Kehonhallintaharjoituksista hyötyvät siis kaikki!

Seuraavaan videoon olen koonnut muutamia esimerkkejä, miten koira joutuu nosework-treeneissä kroppaansa välillä käyttämään. Kun koira hallitsee kehonsa ja liikkeensä, se on sujuvaa, helppoa ja myös nopeaa.

Miten nosework-koira Kero harjoittelee ketteryyttä?

Agilityn myötä Keron treeniohjelmistoon kuuluvat erilaiset tasapaino- ja kehonhallintaharjoitukset. Näitä ovat esimerkiksi yksinkertaiset asennonvaihtelut (istu-maahan-istu, seiso-maahan-seiso, istu-maahan-seiso) tasaisella, tasapainotyynyllä tai korokkeella. Lisäksi hyviä harjoituksia ovat etu- ja takapään hallittu käyttäminen, esimerkiksi tasapainotyynyllä tai korokkeella pyörien, jolloin koiran etu- tai takajalat ovat tyynyllä/korokkeella ja koira pyörii itsensä ympäri molempiin suuntiin. Peruutusharjoitukset ovat myös hyviä harjoituksia koiralle opettamaan takapään hallittua käyttöä. Kun tämä sujuu tasaisella, voi peruutusta tehdä korokkeelle. Ja taitojen edelleen karttuessa vaikkapa rappusia ylöspäin.

Tällä videolla nosework-koira Kero esittelee omia jumppaharjoituksiaan. Taitojen karttuminen on parin vuoden ja säännöllisen harjoittelun tulos, joten näitä temppuja ei kannata sellaisenaan lähteä tekemään noviisikoiran kanssa.

Linkkejä Nutrolin-blogissa

Kehonhallinnan alkuun pääsee hyvin esimerkiksi näillä ohjeilla:

Elina Jänesniemen treenivinkki – jokakoiran kehonhallinta

Elina Jänesniemen treenivinkki – Koiranpennun kesätreeniä kottikärryajelulla

Kirjoitus ja kuvat: Päivi Kokko