Kalaöljyn omega-3-rasvahapoista lisää potkua hevosille

Juulia Jyläs

Hevosten lihasten hyvinvoinnista voidaan huolehtia monin eri tavoin myös ruokinnan avulla. Nutrolin® HORSE Sport on erinomainen lisä lihaskunnon ylläpitoon. Sen sisältämät kalaöljyn omega-3-rasvahapot auttavat alentamaan matala-asteista tulehdusta, jota muodostuu fyysisessä rasituksessa.
Kalaöljy ei ole hevosen luontaista ravintoa, mutta sen avulla voidaan tehostaa hevosen ruokintaa. Kalaöljyn sisältämät omega-3-rasvahapot, EPA, ETA, DPA ja DHA, auttavat elimistöä korjaamaan rasituksen aiheuttamia kudosvaurioita. Tämä nopeuttaa hevosen palautumista. Monipuolinen omega-3-rasvahappokoostumus hillitsee tehokkaasti elimistön matala-asteista tulehdusta (Calder 2013).

Suomessa ja muualla Euroopassa on vasta vähän hyödynnetty kalaöljyn omega-3-rasvahappojen hyötyominaisuuksia hevosten ruokinnassa. USA:ssa kalaöljyn rasvahappoja käytetään jo yleisesti etenkin urheiluhevosilla auttamaan palautumisessa, jolloin lihakset säilyvät joustavina ja liikkeet letkeinä.

Kasviöljyillä ei samaa vaikutusta

Kasviöljyjen, kuten pellavan, rypsin, hampun ja chian siementen, omega-3-rasvahapot eivät hillitse elimistön matala-asteista tulehdusta. Kasviöljyjen omega-3-rasvahapot muuntuvat eläimillä vähäisessä määrin omega-3 EPA:ksi. Hevosilla tehdyissä tutkimuksissa kävi ilmi, että pellavaöljyn omega-3-rasvahapon muuntumista EPA:ksi ja DHA:ksi ei käytännössä tapahtunut, ja vain kalaöljy nosti solujen omega-3-pitoisuuksia (Siciliano ym. 2003, Vineyard ym. 2010 ja Hess ym. 2012).

Tyytyväisiä käyttäjiä

Nutrolin® HORSE Sport sopii erilaisille hevosille aina harrastehevosista korkealla tasolla kilpaileviin kilpahevosiin.

Esteratsastaja Janina Kvarnströmin hevoset ovat käyttäneet Sporttia jo vuosien ajan. Janinan äiti Riikka toteaa Sportista näin:
”Hertta käyttää kahta eri Nutrolin®-öljyä: kisakaudella Sporttia ja talvella ihoöljyä. Olemme todenneet, että ilman näitä kahta öljyvalmistetta on hevosen ruokinta, ja näin ollen myös hevosen hyvinvointi, puutteellinen. Nutrolin®-öljyjen lisäksi emme ole tarvinneet mitään muita lisäravinteita kuin perustäysrehut, ja tästä olemme enemmän kuin onnellisia.”

Kouluratsastaja Maarit Raiskion hevoset aloittivat Sportin syömisen vuoden 2017 alussa. Skin & Coat -öljy oli jo aiemmin heillä käytössä. Maarit kertoo kiinnostavasta kokeilustaan:
”Tein käytännön testin, eli pidin hevosia joitain viikkkoja ilman Sporttia. Ne saivat silloin ainoastaan ihoöljyä. Voin vakuuttaa, että Sportti todella tehoaa. Ilman sitä hevosten lihaksissa oli enemmän hoidettavaa ja palautuminen oli hitaampaa.”

Maistuva tuote, joka on helppo annostella

Sportti-öljy on helppo annostella rehun joukkoon. Öljyn voi antaa kaurojen, myslin tai muiden rehujen kanssa. Alla olevalla videolla Sportti annostellaan hevosen iltaruoan päälle.

Sportti on valmistettu lääkelaatuisesta kalaöljystä. Sen maku on siis hyvin mieto. Sportti pakataan pulloihin, joissa se ei pääse hapettumaan ennen pullon avaamista. Hapettuminen on öljyn vihollinen, sillä se vaikuttaa öljyn laatuun sekä saa öljyn maistumaan pahalta. Sportin valmistuksessa ja pakkaamisessa hapettuminen on pyritty minimoimaan valmistusteknisillä ratkaisuilla. Yleensä hevoset syövät Sportti-öljyn mielellään. Jos hevosesi kuitenkin on nirso, ja epäilet sen intoa syödä Sporttia, voit aloittaa normaalia pienemmällä annostuksella. Kun hevonen on tottunut uuteen öljylisään, nosta annos suositeltuun määrään.

Tutkimuksia aiheesta:

Calder PC (2013) Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory process: nutrition or pharmacology? Br. J. Clin. Pharmacol. 75(3):645-662.

Siciliano, P. D., S. K. Webel, L. S. Brown, L. K. Warren, T. E. Engle, and P. D. Burns. 2003. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acid source on plasma fatty acid profiles of horses. J. Anim. Sci. 81 (Suppl. 1):72. (Abstr.)

Hess, T. M., Rexford, J. K., Hansen, D. K., Harris, M.; Schauermann, N., Ross, T., Engle, T. E., Allen, K. G. D. and Mulligan, C. M. 2012. Effects of two different dietary sources of long chain omega-3, highly unsaturated fatty acids on incorporation into the plasma, red blood cell, and skeletal muscle in horses. Journal of Animal Science 90:3023-3031.

Siciliano, P. D., S. K. Webel, L. S. Brown, L. K. Warren, T. E. Engle, and P. D. Burns. 2003. Effect of n-3 polyunsaturated fatty acid source on plasma fatty acid profiles of horses. J. Anim. Sci. 81 (Suppl. 1):72. (Abstr.)

Vineyard, K. R.; Warren, L. K. and Kivipelto, J. 2010. Effect of dietary omega-3 fatty acid source on plasma and red blood cell membrane composition and immune function in yearling horses. Journal of Animal Science 88:248-257.