Kanin ja marsun kuiva iho: voiko rasvahappotäydennys auttaa?

Kanien ja marsujen iho saattaa kuivua kuten muidenkin eläinten iho. Varsinkin pitkäkarvaisten kanien ja marsujen iho kuivuu ja hilseilee herkästi. Kokenut kani- ja marsukasvattaja Kirsi Ruotsalainen (Delfoin kanit ja marsut) kertoi meille havainnoistaan.

Kuiva iho ja hilseily yleinen ongelma

Pitkäkarvaisten kanien ja marsujen turkki on todella tiivis. Iho ei pääse ilman kanssa kosketuksiin, joten eläimille tulee helposti iho-ongelmia. Iho on usein myös kuiva ja hilseily on yleistä. Kirsi on oman kasvatustoimintansa lisäksi toiminut pitkään näyttelytuomarina. Hän on siis nähnyt sekä käsitellyt lukemattoman määrän kaneja ja marsuja.

”Kaikki ihmiset eivät välttämättä tajua, että myös kanien ja marsujen iho voi kuivua. Hilseily ja kuiva iho yhdistetään usein pitkäkarvaisiin kaneihin ja marsuihin, mutta samoja ongelmia on myös lyhytkarvaisilla roduilla. Lyhytkarvaisilla ongelma pahenee, jos turkkia ei harjata riittävästi, jolloin peitinkarva ei irtoa pois. Aina vanha karva ei irtoa, vaikka luontaisesti pitäisi. Seurauksena on tuplaturkki, joten ei ole ihme että iho on kuiva ja hilseilevä”, Kirsi summaa.

”Tällä hetkellä puhutaan varsinkin kanien osalta niiden luonnonvaraisesta ruokinnasta. Se onkin tärkeä näkökulma, mutta täytyisi huomioida myös, miten ruokinnalla voidaan vaikuttaa moneen asiaan. Moni huomioi turkin kasvattamisen ruokinnassa ja kasvatustyössään, mutta siinä samalla saatetaan unohtaa, että rasvahapoilla voitaisiin vaikuttaa kuivaan ihoon. Eläimet ruokitaan kyllä hyvin, mutta ravinnossa ei välttämättä ole riittävästi ihon tarvitsemia rasvahappoja.”

Kuiva iho ei ole normaalia

Marsurotujen välillä on eroja kuivien ihoalueiden sijainnin suhteen.

”Pitkäkarvaisilla marsuilla iho ei ole kauttaaltaan kuiva niin kuin rexeillä ja teddyillä. Pitkäkarvaisilla kuivat kohdat ovat yleensä takaosassa, lonkkien lähellä. Niillä on kuivaa ihoa harvemmin niskassa. Rexeillä ja teddyillä kuivaa ihoa sekä hilseilyä taas on todella paljon, ja niillä sitä on kaikkialla. Olen kuullut, miten varsinkin rexien kuivasta ihosta todetaan sen olevan niille normaalia. Kuiva iho ei ole eikä se saa olla normaalia”, painottaa Kirsi.

”Pitkäkarvaisilla marsuilla on etuosassa yleensä ohuempi turkki. Se johtaa usein näyttelyssä kommenttiin ”saisi olla vahvempi turkki”. Takana niillä on enemmän karvaa, jolloin niillä on myös enemmän kuivaa ihoa takaosassa.”

Karvan alla olevan ihon lisäksi niillä voi esiintyä kuivaa ihoa ja hilseilyä korvissa sekä anturoissa.
”Ihoa voi toki rasvata, mutta rasvaaminen on vain kosmeettinen toimenpide. Ihon hyvinvoinnin pitäisi rakentua sisäisesti, ei vain rasvaamalla.”

”Tuomaroin välillä myös hamstereita ja olen havainnut, että niilläkin on yleisemmin huonoja ihopohjia ja turkinlaatuja.”

Elinolosuhteet voivat vaikuttaa

Öljylisäyksen antaminen kaneille ja marsuille voi vaikuttaa oudolta, jos mietitään kyseisten eläinten luonnonmukaista ravintoa. ”Lemmikkeinä elävät kanit ja marsut elävät hyvin erilaisessa maailmassa kuin luonnonvaraiset. En siis lähtisi suoraan vertailemaan jalostettuja lemmikkejä niiden luonnonvaraisiin lajikumppaneihin sekä niiden ravintoa”, Kirsi totesi.

”Esimerkiksi luonnonvarainen kani tai marsu ei asu talvella tilassa, jossa on +20 astetta lämmintä. Ei siis ihme, että lemmikkinä elävän eläimen iho kuivuu, kun se on ihmisten kanssa lämmitetyssä asunnossa kuivassa ilmassa. Itselläni kanit ja marsut asuvat talliin rakennetussa kanilassa ja marsulassa, jossa lämpötila talvella on noin 13-15 astetta. Niillä on siellä asuessaan paremmat karvat verrattuna siihen, jos ne asuisivat huoneenlämmössä.”

Rasvahapoilla helpotusta kuivalle iholle

Öljyissä on eroja. Tavallisen ruokaöljyn syöttäminen ei riitä, jos tavoitteena on vähentää kuivaa ihoa ja hilseilyä. Se voi lisätä karvaan hieman kiiltoa, mutta se ei auta pitämään yllä ihon kosteustasapainoa ja sitä kautta ehkäisemään kuivasta ihosta aiheutuvia iho-ongelmia.

Välttämättömiä rasvahappoja, erityisesti omega-6 linolihappoa, tarvitaan ihon luontaisen suojakerroksen eli läpäisyesteen ylläpitoon. Huonosti toimiva läpäisyeste aiheuttaa ihon kuivumista ja altistaa iho-ongelmille.

Nutrolin® Skin & Coat on ainutlaatuinen, patentoitu ravintoöljy. Se sisältää runsaasti linolihappoa, joka on ihon ja turkin hyvinvoinnille välttämätön omega-6-rasvahappo. Lisäksi Nutrolin® Skin & Coat sisältää linolihapon aineenvaihduntaa tehostavia omega-6 ja omega-3-sarjan rasvahappoja (alfa-linoleenihappoa, gamma-linoleenihappoa ja stearidonihappoa) sekä luonnollista E-vitamiinia. Skin & Coat -öljyn koostumus on patentoitu useissa Euroopan maissa ja USA:ssa.

Nutrolin® Skin & Coat sopii myös kaneille ja marsuille

Nutrolin® Skin & Coat on alun perin kehitetty koirille, mutta tuotteen ihoon vaikuttava rasvahappokoostumus sopii myös muille eläimille. Tämä kasviöljyvalmiste on täsmätuote ihon hyvinvointiin. Päivittäinen annos on pieni, jolloin ei tarvitse pelätä eläimen lihomista tuotteen käytön seurauksena.

Öljyn voi annostella eläimen ruoan päälle. Avattu pullo säilytetään pystyasennossa jääkaapissa.