Kylmää riistaa noutajille – SM-kilpailu Kauhavalla

noutaja veneessä

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna kokoontuivat noutajaharrastajat Kauhavalle Noutajien Suomenmestaruuskokeeseen (NOME-B). Kyseessä on noutajien rodunomainen koemuoto, jossa testataan koirien ominaisuuksia jäljittelemällä metsästystilanteita kylmän riistan avulla. SM-koe käydään ensin kahtena päivänä karsintakokeena, josta parhaiden tulosten saajat pääsevät sunnuntain finaaliin. Tänä vuonna kyseessä oli jo 40. vuosi kun lajin SM-voitosta kisattiin.

Koemaasto oli kosteikkoa, joka ilmensi hyvin tyypillistä pohjalaista vesilintujen metsästysmaastoa. Osassa tehtävistä koirat uivat joko koko matkan tai osan noutomatkasta. Karsintakokeen tehtävissä koirat suorittivat metsästystilanteille tyypillisiä tapahtumia. Osassa tehtävistä koira näki riistan tiputukset ja osassa riista oli ammuttu koiran näkemättä. Koiran ja ohjaajan yhteistyötä vaativat maa- ja vesiohjaukset ja koiran näkemät tiputukset eli kaksi markkeeraustehtävää. Kokeen lopuksi testattiin koirien itsenäistä työskentelyä niiden suorittaessa vapaata hakua, jossa riista oli ammuttu maastoon ilman koiran havainnointia tiputuksista. Osallistuin kokeeseen kummankin labradorinnoutajanarttuni kanssa. Koe oli haastava, mutta tehtävät olivat täysin suoritettavissa, kuten usea koirakko osoittikin. 

noutaja vedessä

Virpi Kuutin koira Hilla (Willowtwig Cloudberry) palauttamassa vesiohjauksen riistaa. 

Sunnuntain finaaliin pääsi kahdeksan koiraa, joista kaksi oli kultaista noutajaa ja kuusi labradorinnoutajaa. Pääsin finaaliin kummankin koirani kanssa ja jännitys sunnuntaiaamuna olikin aikamoinen. Finaali koostui kolmesta erillisestä tehtäväkokonaisuudesta. Ensimmäisen tehtävän jälkeen kilpailun joutui jättämään kaksi koiraa ja samoin myös toisen tehtävän jälkeen. Lopulta finaalin viimeistä tehtävää oli suorittamassa neljä koirakkoa. Arvostetun noutajamestaruuden voitti tänä vuonna koirakko NM-22 FI KVA-FT FI KVA-WT FI KVA-B Willowtwig Cranberry, Peppi ja Esa Valkonen. Omista koiristani nuorempi, Siiri, karsiutui pois ensimmäisen tehtävän jälkeen. Toinen koirani, Hilla, pääsi päivän loppuun saakka ja sijoittui kokeen neljänneksi.

SM-kokeen järjesti tänä vuonna Lakeuden Noutajakoirayhdistys. Arvokokeen järjestäminen on iso ponnistus yhdistykselle ja valmistelutyö aloitettiin vuotta ennen tapahtumaa. Järjestelyt tiivistyivät koetapahtuman lähestyessä. Koepäivinä yli 20 henkilön talkooporukka mahdollisti kokeen sujuvan läpiviemisen. Koetta pääsi seuraamaan paikan päällä, mutta koe myös livestriimattiin, joten sen pystyi seuraamaan täysin myös etänä.  Yhteistyökumppanit ovat erittäin tärkeitä näitä tapahtumia järjestettäessä. Kiitos Nutrolin ja muut sponsorit tapahtuman tukemisesta!

noutokoe

Kirjoittaja: Virpi Kuutti
Kuvat: Riikka Niinistö

Nutrolin® tukee tapahtumia

Vuonna 2022 olimme tukemassa yli 40 tapahtumaa kotimaassa ja lisäksi näkyvyyttä saimme Ruotsissa koiratapahtumissa. 

Suomessa lajeina oli muun muassa agilityä, näyttelyitä, tokoa, erilaisia metsästyskokeita, valjakkoa ja paimennusta.

Mikäli etsitte vielä sponsoria, täytättehän hakemuksen vähintään kolme kuukautta ennen tapahtumaa.