Varsaprojekti, osa 2

hevonen ja ihminen

Tamman hyvinvointi tiineyden aikana. Miten ruokitaan, liikutetaan ja miten tamman mielialat muuttuvat, vai muuttuvatko?

Tämä hetki varsaprojektista oli aika odottelua.

Ensimmäinen tiineyskolmannes oli hyvin jännittävää aikaa, kun kaikki oli uutta ja vähän pelottavaakin. Oli monta ultrausta ja aina jännitettiin vieläkö möykky on matkassa mukana? Toinen tiineyskolmannes on siis melkolailla vain “odottelua” ja tuntuu kuin mitään ei tapahtuisi. Tamman vatsa kasvaa tässä vaiheessa ensikertalaisella hyvin hitaasti ja elämä on muutenkin aika normaalia.

puoliverinen hevonen

Tässä vaiheessa on hyvää aikaa katsella ja suunnitella tulevaa ruokintaa.
Lilli on syönyt koko alkutiineyden, ensimmäiset neljä kuukautta ihan normaalisti, jonka jälkeen nostettiin vain kauramäärää pikkaisen. Vuoden vaihteen jälkeen, noin seitsemännen tiineyskuukauden kohdalla otamme lisäporoteiinin pikkuhiljaa lisänä ruokintaan. Lillin ruokavalioon on kuulunut jo useamman vuoden ajan Nutrolin® HORSE Skin&Coat öljy, mutta siemennysvaiheessa vaihdettiin Sporttiin, jota annetaan pieniä määriä ja määrää lisätään tiineyden edetessä. Näin pieni möykky, jonka me olemme Pirreksi nimenneet saa hyvän alun elämän polulle jo heti alusta alkaen. Öljyt maistuvat mammalle hyvin iltaväkkäreiden joukossa.

Lilliä on liikutettu kevyesti koko tiineyden ajan. Nyt loppuvuotta kohden tiineyden edetessä liikutusmäärät ovat vähentyneet ja tavallinen satula on vaihtunut karvasatulaan, sillä normaalissa satulassa ei leveys enää riitä.
Satulavyön kiristäminen tuntui Lillistä jo kuudennen tiineyskuukauden kohdalla aika keljulta, joten aika pian siirrytään ilman satulaa ratsastukseen. Koitamme kuitenkin liikuttaa Lilliä mahdollisimman pitkään kevyesti maastoillen ja välillä kentällä jumpaten, jotta mammatamma kestäisi mahdollisimman hyvässä kunnossa lähestyvää varsomista ajatellen. Kun se aika tulee, ettei Lilli ole enää halukas lähtemään lenkille, niin silloin hän saa jäädä kokonaan mammalomalle.

Lilli on aina ollut ns. vain omien ihmisten hevonen, eli esittää helposti “lohikäärmettä” vieraille, tai uusille ihmisille. Melko pian siemennyksen jälkeen myös tallimme muut kuin Lillin omat ihmiset huomasivat, että tamma oli muuttunut hyvin lempeäksi ja kaipasi paljon ihmisen läheisyyttä ja silittelyä. Joku tallilainen tuumasikin, että kyllä se on tiine, sillä lohikäärmeestä on tullut rakkauden kaipuinen.
Tiineyden edetessä tämä omat ihmiset/ vieraat ihmiset erottelu on voimistunut tammalla ja omille ihmisille hän on mitä lempein ja lutusin, kun taas vieraat saavat olla vähän varuillaan. Lilli on ollut aina tarkka heinistään tarhassa, mutta nyt on vielä tarkempi, aivan kun komentaisi vierustarhalaista: ”minun heinät, syön kahden edestä”.
Hevoset ulkoilevat aamusta iltaan ja selvästi näkee miten isoissa tarhoissaan hevoset nauttivat elämästään. Nyt vuoden lopuksi ja Lillikin sai herkutella joulun leivillä sekä porkkanoilla.
Onnea ja iloa uuteen tulevaan vuoteen ❤️
t. Lillin poppoo
lehmänkirjava hevonen

Lilli

Briljantia
s. 2006
e. Gloria
i. tuntematon
astutettu orilla Levisonn,
odotetaan varsovan toukokuussa 2023

osa 1

Varsaprojekti, osa 1

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun edes suunnittelee tamman astutusta ja kuinka homma laitetaan alulle? [...]

Mikä Nutrolin® HORSE -rasvahappovalmiste olisi paras hevoselleni?

Nutrolin® HORSE-sarjassa on kolme huippulaadukasta omegavalmistetta, jotka tehostavat ruokintaa erilaisissa tilanteissa.

Oikeat omegat kesäihottumaa vastaan: Nutrolin HORSE Skin&Coat

Kesäihottuma on ikävä vaiva, joka haittaa varsinkin suomenhevosia ja islanninhevosia. Oireet ja niiden kesto vaihtelevat [...]