Tryffelikoira Gemman ensimmäinen vuosi

kahden kuvan kollaasi, jossa toisessa pieni vaaleakeltainen koiranpentu tryffelisienen kanssa viltillä ja toisella sama koira aikuisen kokoisena tammimetsässä syksyllä

Vuosi sitten pentue lagotto romagnoloja, Italian tryffelikoiria, syntyi Cantharellin kenneliin. Yhden niistä, Gemman, odotettiin muuttavan meille joulun alla 6-vuotiaan Caldan kaveriksi. Gemma sai ensikosketuksensa tryffeleihin jo pentulaatikossa nuuskutellessaan tryffelin vahvoja aromeja.

Caldasta löytyy aikaisempi kirjoitus, johon voit tutustua täällä.

Heti Gemman kotiuduttua otimme käyttöön Nutrolin® Puppy & Mom -ravintoöljyn pennun aivojen, silmien ja hajuaistin kehitystä tukemaan.

Pentuaika meni nopeasti pentukouluineen, ja normaaliin arkeemme Gemma solahti helposti. Tosin jossain vaiheessa havahduin siihen, että Gemmalla oli liian vähän kontakteja vieraisiin ihmisiin koronarajoituksien vuoksi. Onneksi Gemma on reipas ja rohkea pieni koira.

Noin puolen vuoden iässä vaihdoimme Nutrolin® Puppy & Mom -ravintoöljyn Nutrolin® Skin & Coat -ravintoöljyyn. Harjoittelimme piilotettujen tryffelien etsintää leikin lomassa ja valmistauduimme innoissamme ensimmäiseen yhteiseen syksyyn. Tryffelikoiran tärkeimmät työvälineet ovat nenä ja tassut. Nutrolin® Skin & Coat -öljy toimii sisäisenä tassuvoiteena ja suojaa kynsien halkeilulta. Lagoton kihara turkki suojaa sen ihoa risuilta ja oksilta työskentelyn aikana. Nutrolin® Skin & Coat ravitsee ihoa ja parantaa sen luontaista suojakerrosta.

Caldan tryffelikausi jäi tältä syksyltä väliin

Tryffelikauden alkua varjosti toisen koiramme, Caldan, äkillinen selkäkipu, joka diagnosoitiin massiiviseksi välilevytyräksi lumbosakraalivälissä. CT-tutkimuksissa löytyi lisäksi polvesta nivelrikkoa, johon olin osannut jo varautua, sillä Caldalla on hyvin nuorena korjattu polven patellaluksaatio.

Tästä syystä Caldalla on ollut käytössä Nutrolin® Hip & Joint -tuote, jonka omega-3-rasvahapot ja nivelravinteet tukevat nivelkudosten uudistumista. Vaikka nivelrikkoa ei pysty estämään, niin ainakin sen kehittymistä pyrin viivästyttämään.
Selän suhteet asiat ovat edenneet hyvin. Rajoitettu liikunta ja oikeanlainen kipulääkitys ovat palauttaneet Caldan selän jo lähes ennalleen, vaikka tryffelinkaivuuseen se ei tällä kaudella päässytkään.

Gemman kanssa sen sijaan kausi oli menestys. Pääsimme osaavien koirien ja ohjaajien opissa harjoittelemaan etsintää askel askeleelta, ja pian otimme ison harppauksen: istuin maassa epäuskoisena, kun me Gemman kanssa löysimme ensimmäiset tryffelimme ihan kahdestaan. Tunnetta on vaikea kuvailla, mutta sen tietää jokainen, joka onnistuu koiransa kanssa yhdessä jossakin itselleen tärkeässä asiassa.

Marraskuussa päivän valoa oli vähän, maa oli kylmä ja märkä. Se ei haitannut meitä. Tryffelikausi oli parhaimmillaan.

nainen kumartuneena maahan vaalean koiran kanssa
kolmen kuvan kollaasi, jossa ensimmäisessä nainen kumartuneena koiran kanssa etsimässä tryffeleitä, keskimmäisessä vaalea kiharakarvainen koira seisoo tammimetsässä, ja viimeisessä tryffelisieniä kirkkaalla tarjottimella

Kirjoitus ja kuvat: Katariina Lehtomäki 

kahden kuvan kollaasi, jossa ensimmäisessä pieni vaalea koiranpentu viltillä tryffelisienen kanssa ja toisessa sama pentu hieman isompana Nutrolin Puppy & Mom pullon kanssa

Täsmätuote pennuille ja emoille

Nutrolin® Puppy & Mom sisältää enemmän omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa DHA:ta enemmän kuin tavallinen kalaöljy. DHA on pennun ravinnon tärkein rasvahappo. Sitä tarvitaan tukemaan pennun aivojen, silmien ja hajuaistin kehitystä.

Puppy & Mom -öljyä annetaan emolle tiineyden loppuvaiheesta imetyksen päättymiseen ja pennuille 6-12 kk ikään saakka.

Lue lisää