Joulukalat. Kertomus joulukaloista ja rasvahapoista.

Nutrolin_Cat_Adult_joulu

Tätä kirjoittaessani jouluun on vielä runsas viikko. Lähestyvän joulun tunne on kuitenkin jo vahva. Olen alkanut tehdä mielessäni listaa jouluruuista. Lapsuudenkodissani pääroolissa olivat laatikot ja liha, kinkku ja karjalanpaisti. Nykyisin herkkujen painopiste on kuitenkin siirtynyt kalojen osastolle. Pystyn luettelemaan helposti 10 erilaista kalaherkkua joita joulupöydässäni pitäisi olla.

Ajatus joulupöydän kaloista saa veden kielelle. Edessäpäin olevan herkuttelun lisäksi olen pohtinut hieman myös sitä, mitä kalojen hyville rasvahapoille tapahtuu ennen kuin ne päätyvät joulupöytään. Kalojen rasvahapot ovat nimittäin erittäin herkästi hapettuvia, ja matkallaan ne kohtaavat enemmän tai vähemmän hapettavia olosuhteita. Jokainen varmasti tunnistaa hapettuneen eli härskiintyneen kalanrasvan hajun. Hyvin säilytetyssä, tuoreessa kalassa on mieto ja ruokahalua herättävä tuoksu.

Kalan rasvahappojen pahimpia vihollisia ovat ilmassa oleva happi ja korkea lämpötila. Jos tuoretta kalaa pitää säilyttää useita päiviä, se on syytä pitää kylmässä. Säilyvyyttä voi parantaa pakkaamalla kala ilmattomaan tilaan eli vakuumiin. Vakuumipakkauksella lohifileen säilytysaikaa voidaan pidentää merkittävästi. Paistettu kala hapettuu nopeasti, mutta savustettu kala sietää hapen vaikutusta paremmin. Savustamisen yhteydessä kalassa muodostuu ilmeisesti yhdisteitä jotka hidastavat hapettumista. Yllättäen aiheesta löytyi vain yksi julkaistu tieteellinen tutkimus.

Mikko Griinarin ja Anna-Liisa Lundellin perheessä on tapana syödä joulukaloja ainakin kolme kierrosta joulunpyhien aikana. Tarjolle pistetään sen verran mitä kerralla syödään, ja loput säilytetään jääkaapissa. Tällä tavalla hyvien rasvahappojen hapettuminen saadaan pidettyä kurissa, ja kalaruokien maku säilyy hyvänä.

Mikko ja Anna-Liisa

Meillä on tapana syödä joulukaloja ainakin kolme kierrosta joulunpyhien aikana. Tarjolle pistetään sen verran mitä kerralla syödään, ja loput säilytetään jääkaapissa. Tällä tavalla hyvien rasvahappojen hapettuminen saadaan pidettyä kurissa, ja kalaruokien maku säilyy hyvänä. Perheen koirat saavat myös maistiaisia joulukaloista. Pääosa niiden tarvitsemista omega-3-rasvahapoista tulee kuitenkin päivittäin annetusta kalaöljypohjaisista ravintoöljyistä (Lily 4-vuotta ja Taimi 8 kuukautta). Korostan nimenomaan sanaa ”kalaöljypohjainen”, mikä tarkoittaa sitä, että koiriemme öljyissä on kalaöljyn lisäksi pieni määrä kasviöljyä. Kasviöljylisäys on osa kehittämäämme valmistusmenetelmää, jolla kalaöljyn hyvät omegat saadaan säilymään paremmin. Öljyihin lisätään myös hapettumista estävien kasviuutteiden, rosmariinin ja tokoferolin, seos, ja öljy pakataan hapelta sekä valolta suojaavaan metallipulloon tuotantolinjalla, joka puhaltaa pulloista pois ilman ja lisää sinne hapettumiselta suojaavaa typpeä. Tällä tavoin valmistettu koirien, hevosten ja kissojen ravintoöljy kestää hapettumatta alkuperäispakkauksessaan lähes kaksi vuotta. Avaamisen jälkeen öljy on kuitenkin pidettävä jääkaapissa samalla tavoin kuin nuo joulukalat, jotta öljyn hapettuminen saataisiin pidetty minimaalisena.

Hyvää joulun aikaa kaikille hevosten, koirien ja kissojen ystäville.

Mikko Griinari

HIUKAN TAUSTAA:
Nutrolin®-tuotekehityksestä vastaava eläinravitsemuksen tohtori, Mikko Griinari, on tehnyt tutkimusyhteistyötä Tanskan teknillisen yliopiston (DTU) tutkijoiden kanssa. Kehitystyössä on hyödynnetty professori Charlotte Jacobsenin ryhmän kehittämää tutkimusmenetelmää, jossa omega-3-öljyjen hapettumista tarkastellaan dynaamisena prosessina.

Kehitystyön ansiosta Nutrolin®-öljyt kestävät ilman hapettavaa vaikutusta paremmin kuin tavalliset lohi- ja kalaöljyt tai tiivistetyt kalaöljyt. Lue tutkimuksesta täältä.

Nutrolin_Sport_joulu