Lagotto romagnolo Calda on ahkera tryffelikoira

Marraskuinen maa ei ole vielä jäässä. Koira kulkee nenä maata pitkin viistäen puista pudonneiden, rapisevien lehtien seassa. Se pysähtyy ja nuuskii tarkasti. Koira raapaisee etutassullaan maanpinnan rikki ja nuuskaisee multaa. Kaivaa syvemmälle vimmaisesti. Koiraa täytyy toppuutella. Se antaa tutkia kaivamaansa kuoppaa. Työntää kuitenkin kuonoaan kuoppaan ja nuuskii lisää. Etsii yhdessä kanssani. Tuossako? Tuo multainen savipaakun palanen. Vai tuossa? Ei siinäkään. Mutta tuossa! Muhkurainen, voimakkaasti tuoksuva mollukka paljastuu maan alta.

Riemunkiljahdus ihmiseltä, ja koira odottaa jo malttamattomana palkkaansa. Koira palkitaan ruhtinaallisesti. Onhan se juuri kaivanut esiin maan alla piilottelevan tryffelin. Kyllä, ihan täällä meillä Suomessa. Se on hämmästyksen aihe edelleen. Kasvaako Suomessa tosiaan tryffeleitä? Kyllä niitä kasvaa, ja tarkkanenäiset koirat voidaan kouluttaa niitä etsimään.

Monipuolisesta hajutyöskentelystä hyötyä

Tryffeleiden satokausi alkaa Suomessa alkusyksystä ja jatkuu niin pitkälle kuin maa on sulana. Tryffelin tunnistaa sen halkaisupinnan marmorikuviosta sekä voimakkaasta ja aromikkaasta tuoksusta.

Osa koirista oppii nopeasti, mitä ollaan etsimässä. Nosework ja kaikenlainen hajutyöskentely varsinaisen tryffelikauden ulkopuolella auttavat oppimista. Joidenkin koirien ja niiden omistajien välinen yhteistyö vaatii vähän pidemmän ajan, ennen kuin koiran hienovaraisten eleiden lukeminen ja tryffelin sijainnin tarkennus osuvat yksiin.

Meillä meni useampi syksy harjoitellessa, ennen kuin maanalaisia sieniä alkoi löytyä. Olenkin onnekas ja suunnattoman kiitollinen siitä, että olemme päässeet kulkemaan yhdessä osaavien koirien ja niiden ohjaajien matkassa syksyisissä metsissä ja saaneet ammentaa heiltä mallioppimista.

Tryffelinkaivuu koettelee tassuja

Koirien tassut ovat kovassa käytössä, kun ne kaivavat maata. Kaivuutöissä multa pölyää ja hiekkaa lentää. Viisivuotias Calda on rodultaan lagotto romagnolo. Sen kiharainen turkki vaatii pesun tai ainakin kunnon huuhtelun aina tryffeleiden etsinnän jälkeen. Caldalla on käytössäään Nutrolin® Skin & Coat -öljy, joka toimii sisäisenä tassuvoiteena, suojaa kynsien halkeilulta ja parantaa ihon luontaista suojakerrosta.

Tänä vuonna odotamme joulua malttamattomina, sillä meille on tulossa ”joululahjaksi” Caldalle kaivajakaveri. Lagottopentu on vielä pieni, oman emonsa ja kasvattajansa hoivissa. Se saa kuitenkin jo pentulaatikossa ensi kosketuksen tryffeleihin tuoksutellessaan niitä. Meillä on varattu pennulle muiden tärkeiden asioiden joukkoon Nutrolin® Puppy & Mom -öljyä, joka tukee pennun aistien kehittymistä ja parantaa oppimiskykyä. Joulua odotellessa voi vielä käydä tryffelimetsällä. Pieni valkoinen lumipeite maassakaan ei haittaisi. Koiran tarkka nenä löytää tryffelit silti.

Kirjoitus: Katariina Lehtomäki

valjakkokoiria tryffelikoiran lisäksi

Katariinalla on vankkaa kokemusta koirista. Hän on jo vuosia ollut tärkeässä roolissa Vesa-Pekka Lehtomäen valjakkourheilu-uralla.

Lue valjakkokoirien hoidosta ja Katariinan sekä V-P:n mietteistä blogistamme löytyvästä jutusta.