Koiravaljakkoajo on kova laji musherille sekä koirille

Vesa-Pekka Lehtomäki on yksi Suomen menestyneimpiä koiravaljakkoajajia. Hän kilpailee sprinttimatkoilla kuuden ja kahdeksan koiran luokissa, joista hän kerännyt sekä sulalla maalla että lumiolosuhteissa useita mitaleita SM-, EM- ja MM-tasolla. Tuorein MM-kulta tuli Italiasta helmikuussa 2018 kahdeksan koiran valjakolla.

Vesa-Pekka kilpailee skandinavian houndeilla, joita hän kasvattaa itse. MM-voiton tuoneesta valjakosta seitsemän on hänen omaa kasvattiaan, kaikki samasta pentueesta.

Kovaa treeniä

Valjakkokoirien treenaaminen ja hoito on kovaa työtä, jonka vaatimaa tuntimäärää on turha laskea. Vesa-Pekka on harrastanut koiria ja valjakkokoirien kanssa kilpailemista jo pitkään, joten hänelle on muodostunut vankka kokemuspohja koirien treenaamiseen.

”Moni valjakkokuski seuraa koirien treenaamisessa erilaisten laitteiden ja ohjelmien käppyröitä, joista näkee muun muassa koirien vauhteja ja ajettuja kilometrejä. Minä treenaan hyvin paljon mutulla ja luotan omaan kokemukseeni”, kertoi Vesa-Pekka.

Hän aloittaa koirien treenaamisen kesätauon jälkeen elokuussa, kun kelit viilenevät. Alussa matkat ovat kolmisen kilometriä, vähitellen pidempiä. ”Ajan noin joka toinen päivä, tosin joskus on useampikin taukopäivä. Tauot ovat tarpeellisia, sillä koirien kunto nousee levon aikana ihan niin kuin ihmistenkin”, Vesa-Pekka kertoi.

Yksin ei pärjää

Vesa-Pekan vaimolla Katariina Lehtomäellä on iso rooli menestyksen takana. Vesa-Pekka ajaa usein kahdeksan koiran valjakolla, eikä sellaisen koiramäärän kanssa pärjää yksin. Pelkästään kasivaljakon viemiseen kisojen lähtöpaikalle ja koirien kiinni pitämiseen lähtötilanteessa tarvitaan useita avustavia henkilöitä eli handlereita.

”Katariina on paitsi handleri myös koirien hoitaja, navigaattori, kielenkääntäjä, autokuski, minun ruokahuoltajani sekä tietenkin myös rakas vaimoni”, kuvaili Vesa-Pekka.

Katariinan työ on raskasta fyysisesti ja välillä aika likaistakin. ”Kisareissussa täytyy olla aina mukana passi ja paskalapio, sillä koirien ulosteita tulee kerättyä aikamoiset määrät kotona tarhoja siivotessa, kisapaikoilta sekä matkustaessa taukopaikoilta. Hankin itselleni pinkin paskalapion ihan vain motivaation vuoksi”, Katariina naureskeli.

Tarkka aikataulu

Kilpailut kestävät tavallisesti kahdesta kolmeen päivään. Vesa-Pekka ja Katariina laativat joka kisaviikonlopuksi tarkan aikataulun ja aina koirien ehdoilla. Koirien hyvinvointi on etusijalla.

”Kun koirat on saatu hoidettua, vasta sitten mietitään, onko itse syönyt tai ehtinyt käydä vessassa”, Katariina ja Vesa-Pekka totesivat lähes yhtä aikaa. Toki ihmisten hyvinvointikin on tärkeää ja onnistuneiden kisasuoritusten edellytys.

Koirien juotto, ruokinta, pissatus, kakattaminen ja liikutus kisapaikalla täytyy tapahtua juuri oikeaan aikaan. Jos niin ei tapahdu, kaikki voi mennä pieleen.  ”Jos kisavaljakossa juoksee kahdeksan koiraa ja seitsemän ulostaa ennen starttia, kisassa voi menettää arvokkaita sekunteja siksi, että kahdeksas ei malttanut”, Katariina kertoi.

Valjakkokoirat tarvitsevat kilpailun aikana paljon nestettä, joten ennen kilpailua niitä juotetaan monta kertaa päivässä usean päivän ajan.  Siten varmistetaan, että niiden elimistössä on riittävästi vettä eikä kilpailun aikana synny nestehukkaa. Veteen sekoitetaan jotain hyvänmakuista herkkua, joka innostaa koiria juomaan. Juotossa annetaan myös Nutrolin Iho & turkki® -öljyä, jonka mausta koirat pitävät.

Pissatus parin tunnin välein

”Kilpailupäivinä herätys on usein kuudelta. Koirat otetaan ulos auton viereen ja juotetaan. Niitä liikutetaan sen verran, että ne tekevät tarpeensa. Sitten koirat pannaan takaisin autoon. Tunnin kuluttua koiria pissatetaan uudelleen ja niitä liikutellaan. Parin tunnin päästä sama ruljanssi juottoineen toistuu”, Katariina selvitti.

Jos startti on puolen päivän aikaan, koirat otetaan ulos autosta puoli tuntia aikaisemmin. Niille laitetaan valjaat, tassut rasvataan ja tarvittaessa jalkaan pannaan tossut. Tämän lisäksi koiria lämmitetään liikuttamalla niitä flexissä eli kelataluttimessa.

Suorituksen jälkeen koirille annetaan heti palautusjuoma ja niitä liikutetaan, ennen kuin ne pannaan autoon lepäämään. Tunnin päästä ne otetaan pissalle ja niitä liikutetaan. Noin kaksi tuntia maaliintulon jälkeen koirat ruokitaan. Sen jälkeen ne saavat jatkaa autossa lepoaan. Sama rytmi toistuu monta kertaa. Illan viimeinen pissatus tehdään yhdentoista aikoihin.

Flexi on hyvä apuväline

Valjakkokoirat juoksevat lujaa, joten niitä ei voi laittaa kilpailemaan lihasten ollessa kylmiä. Vesa-Pekka ja Katariina ovat huomanneet, että koiria on parempi ulkoiluttaa flexin kanssa kuin, että ne olisivat paikoillaan “stage out- ketjuissa” auton ympärillä. Flexin kanssa jokaiseen koiraan saa hyvän kontaktin. Osa kisaajista käyttää aitauksia auton ympärillä koirien vapaampaan liikkumiseen.

”Flexin kanssa koirat voivat liikkua rennosti. Ne saavat hyppiä hangessa ja piehtaroida lumessa, kuten meidän johtajakoira Trio mielellään tekee. Silloin näkee myös, jos joku varoo tassuja, tai liikkumisessa on ylipäätään jotain outoa”, Katariina selvitti.

Koirista huolehditaankin kilpailussa monin eri tavoin. Jokainen koira tarkistetaan useamman kerran päivässä, niiden ulostamista ja virtsaamista seurataan. Ulosteen laatu kertoo, onko ruokinta onnistunut, tai onko suolistossa jokin ongelma. Vesa-Pekka tarkastaa ja hoitaa tarvittaessa koirien tassut. Katariina tutkii heidän oman tiiminsä koiriensa lihaksiston. Hän venyttelee koiria ja hieroo niitä tarvittaessa kevyesti. Hän on hoitanut koiria jo vuosia, joten hänellä on niihin kirjaimellisesti hyvä näppituntuma. Hän pyrkii tarttumaan pieniinkin ongelmiin jo heti alussa.

Ruokinta tärkeää

Valjakkokoirien energiankulutus on valtava kotikoiriin verrattuna. Ne tarvitsevat myös erilaisia lisäravinteita enemmän kuin kotikoirat.  Hyvä ruokinta onkin treenin ohella perusta valjakon menestykselle.

”Ilman hyvälaatuista ruokaa koirat eivät pystyisi juoksemaan. Meillä on käytössä myös erilaisia ravintolisiä, kuten Nutrolin® Skin & Coat ja Nutrolin® Sport josta koirat saavat tärkeitä rasvahappoja sekä antioksidantteja”, Katariina ja Vesa-Pekka kertoivat.

Lisäksi he antavat koirilleen suoliston toimintaa tukevia maitohappobakteerivalmisteita, sillä suolisto joutuu kilpailussa erityisen koville.