Kissa tarvitsee välttämättömiä rasvahappoja voidakseen hyvin

Teksti: Jaana Heikanen/Aby- ja somalikissat ry:n jäsenlehti 1/2018

Monityydyttymättömiä rasvahappoja tarvitsevat niin ihmiset kuin kissatkin. Kissoilla on kuitenkin omat lajityypilliset erityistarpeensa.

Olen vuosien aikana kokeillut erilaisia turkin hyvinvointiin tarkoitettuja ravintolisiä saadakseni kissojen turkkiin kiiltävän silauksen onnistuneen näyttelypesun lisäksi. Tuotteita on ollut erilaisia: toiset eivät ole maistuneet edes herkkuruokiin sekoitettuna, toisista ei ole ollut mitään hyötyä, ja joillakin turkin kiilto on selvästi parantunut.

Koska minua kiinnostivat kissojen rasvahapot, otin yhteyttä Mikko Griinariin, joka on rasvahappotutkija ja Helsingin yliopiston eläinravitsemuksen dosentti. Hän on erikoistunut kehittämään rasvahappojen hyödyllisiin vaikutuksiin perustuvia ravintotuotteita ensin konsultointiyrityksessään, sen jälkeen Nutrolin®-tuotekehittäjänä Olini Oy:ssä.  Griinari on tähän mennessä kehittänyt yhteensä kymmenen erilaista rasvahappovalmistetta koirille, kissoille ja hevosille.

Jaana Heikanen ja kasvattinsa Konsta eli WW16 MW18 SW17 BW17 SC FI*Kharn-Ka Your Choice JW DVM DSM

Miten kiinnostuit koirien ja kissojen rasvahapoista?

– Tein pitkään akateemista tutkimusta liittyen ihmisten ja eläinten rasvahappotarpeisiin ja täydennyksiin. Koirien ja kissojen rasvahappotarpeisiin heräsin omien lemmikkieni tarpeiden myötä. Ensin ne liittyivät koiran ihon ja turkin huonoon kuntoon ja myöhemmin vanhan kissan nivelten jäykkyyteen. Omat lemmikit ovat päässeet testaamaan ensimmäisenä uusia öljyseoksia, ja hyvien kokemusten kannustamana näitä testituotteita on otettu mukaan varsinaiseen tuotekehitykseen, Mikko Griinari valottaa lemmikkitaustaansa.

Mitä rasvahapot ja omegat ovat?

Kuten kaikki, minäkin olen kuullut kovista ja pehmeistä rasvoista, tyydyttyneistä ja tyydyttymättömistä rasvoista, joten ihan aluksi pyysin Mikko Griinaria avaamaan rasvahappoja kissamaisesti. Piirrosten ja selitysten kautta opin rasvahapoista enemmän kuin koskaan.

Luonnossa esiintyvät sadat erilaiset sekä ruoan noin parikymmentä rasvahappoa jaetaan hiiliketjun pituuden ja kaksoissidosten määrän mukaan ryhmiin. Ketjun pituuden eli hiiliatomien määrän mukaan rasvahapot jaetaan lyhyt-, keskipitkä- ja pitkäketjuisiin rasvahappoihin. Ravinnon rasvahapoista suurin osa on näitä pitkäketjuisia rasvahappoja.

Lisäksi rasvahapot jaetaan hiiliketjujen kaksoissidosten määrän mukaan tyydyttyneisiin, kertatyydyttyneisiin ja monityydyttymättömiin rasvahappoihin. Tyydyttyneet ovat kovia ja kerta- ja monityydyttymättömät pehmeitä rasvoja. Tyydyttyneitä rasvoja on esimerkiksi voi ja kookosöljy. Yleisin kertatyydyttymätön rasvahappo on öljyhappo, jota on kasvisperäisissä rasvoissa, kuten rypsi- ja oliiviöljyissä.

Monityydyttymättömiin rasvahappoihin kuuluvat välttämättömät rasvahapot, joita tarvitsevat niin ihmiset kuin kissatkin. Näitä välttämättömiä rasvahappoja ovat linoli- ja alfalinoleenihappo, ja niitä saadaan pääasiassa kasviöljyistä, kuten auringonkukka- ja pellavaöljystä ja vähäisemmässä määrin lihasta. Linolihappoa on erityisesti siipikarjan lihassa.

Rasvahappojen hiiliketjujen kaksoissidokset antavat rasvahapoille erikoisominaisuuksia. Rasvahappoja on alettu luokitella kaksoissidosten määrän ja paikan perusteella. Rasvahappoketjun viimeisen kaksoissidoksen paikka on sen omegaluku. Tällä perusteella erotellaan muun muassa omega-3-, omega-6-, omega-7- ja omega-9-rasvahapot. Linolihappo on omega-6-sarjan välttämätön rasvahappo (omega-6 LA) ja alfalinoleenihappo on omega-3-sarjaa (omega-3 ALA).

Your Choice JW DVM DSM ”Konsta”

Ovatko rasvahapot kissalle tarpeellisia ja miksi?

– Totta kai, ihan samalla tavalla kuin meille ihmisillekin, Mikko Griinari vastaa.

Tyydyttymättömillä rasvahapoilla on tärkeä rooli kissan elimistössä. Osa rasvahapoista on välttämättömiä kissan hyvinvoinnin ja kehityksen kannalta, osa taas ei-välttämättömiä. Välttämättömiä rasvahappoja ovat linolihappo, arakidonihappo (omega-6 ARA) ja dokosaheksaeenihappo (omega-3 DHA). Alfalinoleenihapon välttämättömyydestä kissoille ei olla ihan varmoja.

Suuri ero koiraan ja ihmiseen verrattuna on kissan ARA:n ja DHA:n tarve. Ihminen ja koira pystyvät tuottamaan ARA:ta varsin tehokkaasti linolihaposta ja pieniä määriä DHA:ta alfalinoleenihaposta, mutta kissalta tämä ei onnistu tietyn entsyymipuutoksen takia.

Välttämättömät rasvahapot ovat tarpeellisia ja näkyviä esimerkiksi turkin ja ihon hyvinvoinnin, solujen uusiutumisen ja vastustuskyvyn sekä pennuilla aivojen ja silmien kehityksen kannalta. Lisäksi omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhde on tärkeä; liian korkeaan suhteeseen voi liittyä tulehdusherkkyyttä, joka taas voi pahentaa iho-ongelmia, nivelvaurioita ja vanhenemiseen liittyvää aivojen toiminnan heikkenemistä

Mikko Griinari ja kissansa Puustinen.

 Mistä kissa saa rasvahappoja?

– Luonnossa kissa hoitaisi rasvahappotarpeensa jyrsijöiden ja lintujen muodossa, muistuttaa Mikko Griinari.

Saaliseläimistä kissa saa kaikki tarvitsemansa välttämättömät rasvahapot ainakin sillä tasolla, että sen perustarve tyydyttyy. Suurin osa kissoista ruokitaan kuitenkin teollisilla märkä- ja kuivaruoilla, joihin on lihan ohella lisätty kasvisperäisiä tuotteita, kuten viljaa sekä väri-, maku- lisä- ja säilöntäaineita.

Teollista ruokaa saava kissa hyötyy välttämättömien rasvahappojen, erityisesti ARA:n ja DHA:n täydennyksestä. Myös raaka-ravinnolla, barffaamalla, ruokittavilla kissoilla saattaa olla linolihapon täydennyksen tarvetta.

Kissalle soveltuvia ja hyödyttäviä rasvahappoja saa lihasta, kuten porsaasta ja kanasta, sekä kaloista. Omega-3- ja omega-6-rasvahappojen aineenvaihduntaan vaikuttaa myös rasvaliukoinen E-vitamiini. E-vitamiini toimii elimistössä antioksidanttina ja suojaa rasvahappoja hapettumiselta.

Kissalle välttämättömät omega-3- ja omega-6-rasvahapot

Arakidonihappo                    ARA               omega-6       liha

Dokosaheksaeenihappo      DHA              omega-3       rasvainen kala ja kalaöljy

Eikosapentaeenihappo1      EPA               omega-3       rasvainen kala ja kalaöljy

Linolihappo                            LA                  omega-6       auringonkukkaöljy

1Ei välttämätön kissalle, mutta EPA:sta voi olla hyötyä erityisesti vanhalle kissalle.

Ikä ja rasvahappojen tarve

LA, ARA ja DHA ovat kissanpennun ja aikuisen kissan tärkeimmät rasvahapot, mutta kissan ikääntyessä rasvahappotarpeen painopiste muuttuu. Kun kissa ikääntyy, sen notkeus ja liikkuvuus vähenevät. Omistaja saattaa pitää tätä vanhenemiseen liittyvänä rauhoittumisena, mutta usein syynä on nivelten rappeutuminen, jopa nivelrikko ja kipuilu nivelissä.

Yli 7-vuotias kissa hyötyy merkittävästi kalaöljyn omega-3-rasvahapoista, joiden on useissa tutkimuksissa todettu hillitsevän tulehdusreaktioita.

– Nivelrikossa tulehdus näyttelee merkittävää roolia, ja siksi omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n täydennyksestä on hyötyä vanhenevalle kissalle, muistuttaa Mikko Griinari.

Haastattelun jälkeen olikin hyvä tutkia omat öljyvarannot todetakseen, etteivät koirien öljyt välttämättä tuo sitä kiiltoa turkkiin, vaikka tuoteseloste näyttäisi kuinka hyvältä.

Nutrolin®-tuotteet valmistetaan elintarviketehtaassa Somerolla, ja merkittävin vientimarkkina on Ruotsi. Yritys toimii vanhassa meijerissä Lohjan Saukkolassa.