Malin Holmlundin Lilla Gubben on todellinen monitoimiratsu

Malin Holmlundin puoliveriratsu on valtavan kokoinen hevonen. Se on siis kaikkea muuta kuin ”lilla gubben”, ”pieni ukko”. Sen säkäkorkeus on 181 senttiä ja paino noin 700 kiloa. Viralliselta nimeltään se on St. Anger, mutta sekään ei kuvaa Lilla Gubbenia, joka on kaikkea muuta kuin täynnä pyhää vihaa tai raivoa.

Lilla Gubben on erittäin sosiaalinen ja kiltti. Se pitää huolen siitä, ettei tee ihmisille pahaa vahingossakaan. Aloittelijakaan ei tipahda sen selästä.

Tottelevainen

Lilla Gubben syntyi 14 vuotta sitten Malinin asuessa Ruotsissa. Malin omisti sen emän, joten Lilla Gubben on Malinin kasvatti. Puolivuotiaana Lilla Gubben muutti Suomeen Malinin mukana.

”Olen kouluttanut sen itse ja kilpaillut sen kanssa kouluratsastuksessa Vaativa B -tasolla ja esteratsastuksessa 130 senttimetrin luokissa”, Malin kertoi.

Virallisten kouluratsastusliikkeiden lisäksi Lilla Gubbenilta sujuu muun muassa espanjalainen käynti sekä erilaiset maasta käsin tehtävät liikkeet. Se osaa nousta pystyyn käskystä, polvistua ja kumartaa. Se osaa tehdä myös capriolen ratsastettuna sekä maasta käsin ohjattuna. Malin tekee yhä runsaasti maasta käsittelyä Lilla Gubbenin kanssa. Se on tottelevainen hevonen, joka tekee aina parhaansa.

Yksi Lilla Gubbenin tehtävistä on osallistua Malinin sieniretkiin. Malin etsii sen kanssa umpimetsästä kantarelleja, ja kun sopiva sienipaikka löytyy, Malin hyppää alas satulasta. Lilla Gubben ei hievahdakaan silloin paikaltaan, vaan odottaa kiltisti. Kun Malin on sienensä kerännyt, hän nousee takaisin selkään ja sienestys jatkuu.

”Lilla Gubbenin kanssa voi tehdä lähes mitä vain. Se tykkää mennä metsässä, jossa näemme usein peuroja ja hirviä, mutta ne eivät meitä häiritse. Sitä on helppo käsitellä eikä se pelkää mitään, ei koneita tai traktoreita. Sillä voi ratsastaa hiittiradallamme samaan aikaan, kun ajan siellä ravuria. Olen ajanut sitä myös ravureiden treenikärryillä, joten se on todella monikäyttöinen hevonen”, kertoi Malin.

Omanarvontuntoinen

Vaikka Lilla Gubben on kiltti, se kyllä tietää oman paikkansa tallin hevosten joukossa.

”Kun Lilla Gubben seisoo käytävällä harjattavana, kaikki on ok niin kauan, kun joku harjaa sitä. Jos harjauksen keskeyttää vaikkapa noutaakseen toisenlaisen harjan, Lilla Gubben protestoi heti. Se kuopii kavioillaan tallin käytävää ja vaatii harjauksen jatkamista. Se lopettaa kuopimisen heti, kun harjaus jatkuu, ja seisoo silloin paikoillaan. Kun se tietää, että harjaus ei lopu, voin tehdä sen kanssa mitä vain, mennä vaikkapa sen mahan alta toiselle puolelle.”

Malin on huomannut, että Lilla Gubben on kateellinen muille hevosille niiden saamasta huomiosta. ”Se ei oikein tykkää siitä, että teen jotain tallin muiden hevosten kanssa. Jos kävelen jonkun muun hevosen kanssa sen karsinan ohi, se ottaa hampaillaan kiinni karsinansa kaltereista ja vetää hampaitaan pitkin kaltereita. Välillä se taas vetää ruokakupista”, Malin selosti.

Lilla Gubben käyttää Nutrolin Hevonen -tuotteita

Huolehtivainen

Lilla Gubben on monipuolisuutensa vuoksi hyvä ja turvallinen ratsu myös aloittelijoille. Se huomaa heti, onko ratsastaja kokenut vai ei. Kun selässä on aloittelija, se kävelee kuin kissa, yhtä varovaisesti ja kevyesti. Jos ratsastajan paino siirtyy vähänkin toiselle puolelle, se pysähtyy heti ilman käskyä. Kun ratsastaja on saanut tasapainonsa korjattua, se jatkaa taas eteenpäin.

Malin valmentaa muita ratsastajia ja antaa mielellään omia hevosiaan valmennettaviensa käyttöön. ”Jos hevonen on kaikin puolin terve ja koulutettu, en näe mitään syytä, miksei pitkälle koulutetulla hevosella voisi ratsastaa muutkin ja sellaisetkin ratsastajat, joilla ei ole vielä paljon kokemusta. Tallillamme käy 13-vuotias tyttö, joka ratsastaa usein Lilla Gubbenilla. Hän on viime aikoina treenannut sen kanssa piaffin ja passagen siirtymisiä. Tietenkään ne eivät ole täydellisiä, mutta Lilla Gubben on aivan ihana myös kyseisen tytön kanssa. Se tekee parhaansa ja yrittää ymmärtää tytön antamat avut.”

Rehellinen

Malin voi laittaa Lilla Gubbenin selkään myös oman pienen koiransa Smulanin. Se on usein istunut Lilla Gubbenin kyydissä joko satulassa tai paljaan selän päällä.

”Lilla Gubben on hyvin rehellinen kaikessa mitä se tekee, myös hypätessään. Se ei kiellä esteitä, vaan menee aina yli. Ainoastaan kolme ihmistä on tipahtanut sen selästä. Kahdella kerralla Lilla Gubben kompastui. Kolmannella kerralla selässä oli eräs Suomen parhaimmista esteratsastajista. Lilla Gubben hyppäsi aivan liian suuren hypyn esteeseen verrattuna, mitä ratsastaja tietenkään voinut arvata. Hän putosi selästä suoraan jaloilleen, eli silläkään kerralla ratsastajalle ei tapahtunut mitään ikävää”, Malin muisteli.