Maarit Raiskion Zico on oikea lukkomestari

Zico (Pin Rock´s Zico) on 10-vuotias FWB-tamma, kouluratsastaja Maarit Raiskion kilpahevonen. Zico on voittanut muun muassa Breeders’ Prizen kouluratsastuksessa vuonna 2014. Hieno ja osaava kouluratsu palaa kilpailuradoille Maaritin kanssa tänä vuonna. Zico osaa
kouluratsastusliikkeiden lisäksi myös espanjalaista käyntiä, jonka Maarit on opettanut pakkaspäivinä, kun ei ole voinut ratsastaa kunnolla. Zicolla on muitakin taitoja: se on erittäin taitava avaamaan ovia ja kiinnitysmekanismeja.

”Zico on ihan solmusalminen. Sen suurimpia hupiharrastuksia on avata hevosauton laidat matkustaessa. Se osaa avata väliseinät ihan tuosta vaan. Jos autossa on esimerkiksi tyhjä väli, se avaa välilaidat ja menee toisen hevosen viereen. Se ei ole välttämättä ihan harmitonta, sillä kaikki hevoset eivät tykkää sellaisesta. Meidän on täytynyt laittaa varmistukset väliseinien laitoihin, mutta joskus varmistus unohtuu ja Zico onnistuu avaamaan laidat”, Maarit kertoo ja nauraa.

Aina ei tosin naurata. ”Tilanne on hankala, jos olen reissussa yksin ja huomaan valvontakamerasta kesken ajon, että Zico on taas mennyt jonkun viereen. Jos mukana on joku muu, tilanne on helpompi. Ei tarvitse pysäyttää autoa, vaan toinen voi siirtyä ohjaamosta hevosten luokse ja siirtää Zicon takaisin omalle paikalleen.”

Eroon tarhasuojista

Zico on muutenkin näppärä toiminnassaan. ”Zicon mielestä tarhasuojat ja bootsit etusissa ovat aivan turhat. Se poistaa ne tarhassa ollessaan, ja joskus oikein notkealla tuulella ollessaan se poistaa suojat myös takajaloistaan. Villapintelit se kyllä antaa olla edessä ja takana, sillä niistä se ehkä tykkää.” Monet hevoset repivät loimia päältään, ja pahimmassa tapauksessa loimet rikkoontuvat korjauskelvottomiksi. Vaikka Zico on aktiivinen puuhastelija, loimiinsa se ei koske. ”Onneksi se on ihan prinsessa eikä riisu loimiaan. Se haluaa pysyä lämpimänä”, kertoo Maarit.

Suojien riisumisen lisäksi Zicon bravuureihin kuuluu ämpäreiden heittely. ”Jos vain mahdollista, Zico heittelee tarhassa tyhjiä vesiämpäreitä. Jos kiinnitän vesiämpärit aitaan pienellä koukulla, ne saavat olla rauhassa. Välillä laitan ämpärit kiinni isolla vanhalla lukolla, mikä on virhe. Zico saa ne auki ja heittää sitten lukot jonnekin. Silloin ei auta muu kuin etsiä lukot ja vesiämpärit tarhan ympäriltä.”