Minulla on ollut rotuna vain labradorinnoutajia, joten kokemus taipumuksesta saada hammaskiveä rajoittuu tähän yhteen rotuun ja seitsemään yksilöön.
Yleisin hammasvaiva koirilla on ientulehdus ja hampaiden tukikudoksiin levinnyt tulehdus eli parodontiitti. Jos koiran hampaisiin alkaa kertyä plakkia eikä sen poistamisesta huolehdita, syntyy hammaskiveä, kun plakki kovettuu hampaan pinnalle. Hammaskivi puolestaan ärsyttää ikeniä ja aiheuttaa ientulehduksen, jonka oireita ovat ienten punoitus. Koiran syödessä esimerkiksi puruluuta saattaa ikenistä tulla verta. Myös ienten turvotus ja pahanhajuinen hengitys ovat oireita parodontiitista.
Se, miksi toisille koirille kertyy hammaskiveä ja plakkia helpommin kuin toisille, riippuu tosiaan yksilön syljen koostumuksesta, koiran elintavoista ja myös ihan suun anatomiasta. Ja luonnollisesti siitä miten hyvin me omistajat huolehditaan koiran suun terveydestä.
Mistä sitten tietää onko koiralla hammaskiveä?
Näkyvän hammaskiven erottaa koiran hampaiden pinnalta ihan paljain silmin. Se on kellertävää ja joskus se voi peittää melkein koko hampaan näkyvän pinnan. Itse peräänkuulutan säännöllisesti eläinlääkärin tekemää hammastarkastusta ja hammaskiven poistoa tarvittaessa. Vain eläinlääkäri pystyy poistamaan hampaiden pinnalle kertyneen hammaskiven lisäksi ientaskuissa olevan hammaskiven.
Vaikka koiralla ei olisi näkyvää hammaskiveä, on kaikkien syytä joskus käydä eläinlääkärillä hammastarkastuksessa, sillä sieltä voi tullakin yllätyksiä mitä me emme itse näe.
Meidän taloudessamme koirat käyvät viimeistään seniori-iän lähestyessä hammastarkastuksessa, jolloin itsekin saan arvokasta tietoa paitsi siitä, onko hammaskiveä ientaskuissa, myös muun muassa siitä, minkä verran hampaissa on kulumaa ja onko syytä poistaa jokin hammas.
Koiristani kohta yhdeksänvuotias Lila on viimeksi käynyt hammastarkastuksessa, ja vaikka en itse nähnyt hampaissa ”vikaa”, oli siellä kuitenkin poistettavaa hammaskiveä, pieni lohkeama yhdessä hampaassa sekä jonkin verran kulumaa hampaiden pinnoilla.
Mitä sitten voimme tehdä itse pitääksemme koiriemme hampaat hyvässä kunnossa. Parhaiten hammas- ja suuongelmilta vältytään, kun huolehditaan koirien hampaiden säännöllisestä harjauksesta. Suosituksia löytyy varmasti erilaisia, mutta itse pyrin harjaamaan hampaat vähintään kolme kertaa viikossa.
Markkinoilla on erilaisia koirille tarkoitettuja hammastahnoja ja hammasharjoja, joista jokainen löytää varmasti sopivan.
Kun markkinoille tuli Nutrolin® teeth&gums tahna, innostuin uudella tavalla koirien hammashuollosta. Isossa koiralaumassa helppous viehättää. Tahnan käytön vaikutukset olivat nähtävissä ihan parissa viikossa. Seniorin poskihampaan pieni määrä hammaskiveä irtosi todella helposti, sillä tahnan käyttö oli pehmittänyt hammaskiveä.
Erinomainen, närästämätön tuote. Plakin kertyminen vähentynyt ja suu haisee raikkaalle. Siisti tuubi, öljylirua ei löydy pitkin jääkaappia. Joulukuussa aloitettu ja tämä jää pysyvään käyttöön.
TEHOKAS
Vajaassa kahdessa viikossa sain irrotettua kulmahampaissa olleen hammaskiven!
Koira tykkää tahnasta tosi paljon, hammaskivi mitä oli päässyt jo tulemaan on pehmentynyt.
Kaiken kaikkiaan hyvä tuote.
Jos et vielä ole totuttanut koiraasi hampaiden harjaukseen, koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.
Totuttaminen kannattaa aloittaa rauhassa. Alkuun itse käytän vain kädenlämpöistä vettä ja sormea, jossa on harsoa. Markkinoilla on myös sormeen laitettavia pehmeitä hammasharjoja. Aloitetaan siis varovasti ja pikkuhiljaa lisätään kestoa ja voimakkuutta harjaukseen. Kun koira on tottunut harjaukseen, alan käyttämään koirille tarkoitettua hammastahnaa sekä hammasharjaa. Meidän laumamme vakiotuotteeksi on ehdottomasti jäänyt Nutrolin® TEETH & GUMS muiden Nutrolin® tuotteiden rinnalle. Se maistuu koirille suoraan kätevästä annostelutuubista, mutta sen voi hyvin annostella myös ruuan joukkoon.
Marita Yli-Huhtala
Maritan kotona heiluu neljän labbiksen iloiset hännät. Hän on aktiivinen koiraharrastaja ja koirat ovat saaneet Nutrolin®-tuotteita monien vuosien ajan.