FWB-TAMMA SPOOKYN IHO KUNTOON JA KURARUPI KURIIN

6-vuotias FWB-tamma Maybe Spooky (i. Don Laurie, e. Barbet DK) eli tuttavallisemmin ”Spooky” asustelee Pohjois-Karjalassa, jossa on maaliskuun lopussa vielä lähes metri lunta. Kevätaurinko lämmittää ihanasti ja Spooky tykkää paistatella päivää auringossa. Harmittavasti pakkasia on ollut vielä maaliskuussakin ajoittain lähes kolmekymmentä astetta, joten melko ohutkarvaisella Spookyllä on täytynyt pitää loimea sekä tallissa että ulkona. Lämpimimpinäkin päivinä Spooky on ulkoillut loimitettuna, koska se viettää ulkona pitkiä päiviä ja illat ovat usein viileitä.

Nutrolin Hevonen Iho ja karvapeite™ –ravintoöljyä ihon suojaksi

Päivät ovat pidentyneet, ja lisääntyneen valon myötä Spookyn talvikarva on alkanut jo vaihtua. Tosin ilmojen puolesta paksumpi talviturkki olisi vielä tarpeellinen. Jokaisella harjauskerralla harjaan jää melkoinen tukko karvaa! Kesäkarvan kasvattamista tukemaan ja ihon kuntoa parantamaan Spookylle ryhdyttiin syöttämään hyvissä ajoin ennen karvanvaihtokautta Nutrolin Hevonen Iho ja karvapeite™ –rasvahappovalmistetta. Kyseinen ravintoöljy on luultavasti myös auttanut Spookyä myös välttämään keväällä kuraruven, joka vaivasi sitä viime syksynä.

Iho vahvemmaksi kurarupea vastaan

Syksy oli todella sateinen, ja mutaiset tarhat aiheuttivat Spookyn jalkoihin sitkeän kuraruven. Kurarupi on Dermatophilus congolensis -bakteerin aiheuttama dermatofiloosi, jonka oireena tulee märkiviä rupia kosteudelle altistuviin kohtiin. Spookyn valkoiset jalat olivat monta kuukautta rupien peitossa ja niitä hoidettiin uutterasti. Yhteen jalkaan tuli jopa imusuonentulehdus, ja kipeä jalka turposi kuin tukiksi. Imusuonentulehduksen parantamiseksi Spookylle täytyi antaa antibioottikuuri, joka onneksi tehosi hyvin. Jalkojen hoitoprosessi oli kuitenkin pitkällinen ja kesti lähes neljä kuukautta. Kaikki ruvet hävisivät ja karva kasvoi jalkoihin takaisin vasta joskus joulun tienoilla. Metrin lumikinosten sulamisvedet saavat varmasti ulkoilutarhat taas kuraantumaan ainakin hetkellisesti, ja riskinä on Spookyn sairastuminen uudelleen kurarupeen. Nutrolinin patentoidun öljyn sekä Englannista tilattujen ”mutasuojien” avulla toivotaan Spookyn jalkojen säilyvän ilman rupia kevään kosteista keleistä huolimatta.

Kesällä on edessä Spookyn ensimmäinen varsinainen kilpailukausi kouluratsuna, ja talven hankitreenien myötä Spookyn kunto on kasvanut mukavasti. Treenien jälkeen Spooky tykkää piehtaroida. Se pyörähtää ketterästi selkänsä ympäri ja oikein hinkuttaa itseään maata vasten. Piehtarointi tekeekin hyvää sen lihaksille – ja talvella puhdistaa karvan kätevästi!

Teksti: Eeva Nygren