Noutava koira on tärkeä kumppani metsästyksessä

Syksy on monelle noutavalle koiralle sekä koiran ohjaajalle kiireistä ja antoisaa aikaa, niin myös labradorinnoutaja Lilalle. Lila on jo suhteellisen kokenut metsästyskaveri, sillä ikää Lilalla on jo kuusi vuotta, ja päiviä metsällä sekä noutoja on kertynyt mukavasti.

Itse Lilan omistajana en metsästä, mutta olen kuitenkin kouluttanut koirani rodun alkuperäiseen käyttötarkoitukseen. Olen saanut huomata, että mikäli haluaa tarjota noutavalle koiralleen rodunomaisia töitä, niitä kyllä riittää, sillä paljon on koirattomia metsästäjiä, jotka ottavat mielellään mukaan metsälle. Niin on käynyt myös meille. Olemme käyneet jo useamman vuoden muutaman eri porukan matkassa niin kyyhky-, sorsa-, kuin hanhimetsälläkin.

Noutajat ovat erityinen apu vesilinnustuksessa, kuten muunkin pienriistan talteen ottamisessa. Noutajien vahvuuksia ovat ehdottomasti niiden vahva uimataito sekä halu löytää riistaa. Vastuullisen metsästäjän tulisikin ottaa noutava koira mukaan jahteihin aina, kun se on mahdollista. Näin taataan, että linnut saadaan talteen ja haavakot mahdollisimman nopeasti.  Noutavan koiran käyttö siis edistää metsästyksen eettisyyttä.

Millaisia ominaisuuksia ja taitoja noutavalta koiralta vaaditaan

Hyvällä metsästysnoutajalla on vahva itseluottamus, halu löytää riistaa, hyvä keskittymiskyky, se on sosiaalinen ja hyvässä yhteistyössä ohjaajansa kanssa. Koira tulee olla koulutettu niin, että se ei karkaa paukkuun eli lähde noutoon ilman lupaa, se tulee kutsusta luokse, on hallinnassa ja ainakin useamman koiran jahdeissa se kykenee työskentelemään samaan aikaan muiden koirien kanssa niistä välittämättä. Näiden taitojen ja ominaisuuksien lisäksi koiran tulee osata markkeerata linnun putoamispaikka eli koira näkee tai kuulee mihin lintu putosi, muistaa näkemänsä pudotuspaikan ja noutaa linnun suoraviivaisesti ohjaajalle.

Koiran tulee kyetä tekemään itsenäistä hakua haastavissakin maastoissa ja laajentaa hakua tarvittaessa hyvinkin etäälle ohjaajasta. Lisäksi koira tulee olla ohjattavissa riistalle silloin kuin koira itse ei ole havainnut linnun putoamispaikkaa vaan vain ohjaaja tietää missä lintu on.

Meillä Lilan kanssa metsästyskausi alkaa elokuun kymmenes päivä ja jatkuu vesilinnustuksen osalta pitkälle loppu syksyyn ja jatkuu fasaaninjahdeilla vielä talvella. Koska lintuja tippuu maastoon sekä maalle että veteen metsästyspaikasta riippuen, on paksu, hyväkuntoinen ”kaksoisturkki” hyvälle metsästysnoutajalle välttämätön syksyn kylmissä vesissä. Koiran on kyettävä noutamaan linnut myös kylmistä vesistä epäröimättä ja niin se tekeekin, mikäli sillä on vahva eristävä turkki.

Kirjoitus ja kuvat: Marita Yli-Huhtala

Ravitsee

Nutrolin® Skin & Coat sisältää runsaasti linolihappoa, joka on ihon ja turkin hyvinvoinnille välttämätön omega-6-rasvahappo. Lisäksi se sisältää linolihapon aineenvaihduntaa tehostavia omega-6 ja omega-3-sarjan rasvahappoja (GLA ja SDA) sekä luonnollista E-vitamiinia.

Suojaa

Välttämättömiä rasvahappoja, erityisesti omega-6 linolihappoa, tarvitaan ihon luontaisen suojakerroksen eli läpäisyesteen ylläpitoon. Huonosti toimiva läpäisyeste aiheuttaa ihon kuivumista ja altistaa iho-ongelmille. Hyvin kosteutettu iho kestää paremmin ulkoisia ärsykkeitä.

Vahvat anturat

Riittävän pitkäaikainen ja säännöllinen Nutrolin® Skin & Coat käyttö huoltaa myös anturoita. Se toimii siis sisäisenä tassuvoiteena.

Terveet anturat ovat sileät, joustavat ja kestävät, jolloin ne kestävät paremmin erilaisia alustoja, joilla aktiivinen koira liikkuu.