Cockerspanieleiden Mestaruus ja derby 2020

Koekäynnit ovat tärkeä osa metsästävien rotujen jalostusta. Kokeiden tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää metsästyskoirien käyttöä ja suoritusten perusteella arvioida koiran tasoa jalostustyön pohjaksi. Spanielien kanssa tehtävissä kokeissa tavoitellaan normaalia käytännön metsästystä vastaavaa tilannetta, joskin sillä erotuksella, että kokeessa arvostellaan jokainen osa-alue.

Pääriistana on usein fasaani, mutta kaikki kyseisenä ajankohtana metsästettävät linnut sekä rusakot katsotaan myös mahdollisiksi. Kokeet suunnitellaan niin, että jokaisella kokeeseen osallistuvalla koiralla olisi mahdollisuus suorittaa 3–5 riistatyötä.

ALO-luokasta AVO-luokkaan

Spanielien metsästyskokeisiin pääsy edellyttää vähintään 9 kuukauden ikää sekä etukäteen suoritettua vesityökoetta. Kerran hyväksytty vesityökoe pysyy spanieleilla aina voimassa. Koirakko aloittaa ALO-luokasta ja siirtyy yhdellä 1-tuloksella VOI-luokkaan. Kolmella VOI-luokan 1-tuloksella koirasta tulee käyttövalio. Spanieleilla on myös normaalin SPME-kokeen lisäksi vesilintu-koemuoto (SPME-V).

Arvosteltavat osa-alueet molemmissa koemuodoissa ovat haku, ylösajo sekä nouto. Lisäksi arvostellaan kokonaisvaikutus. Jotta koira voidaan palkita, kuuluu sen suorittaa vähintään yksi riistatyö, jossa se on suorittanut edellä mainitut osa-alueet. Noutoa ei kuitenkaan tarvitse tehdä samasta tilanteesta, mutta ilman riistan noutoa koiraa ei voi palkita 1-tuloksella. Kokeesta voidaan palkita 1-, 2-, tai 3-tuloksella.

Koira suljetaan kokeesta, mikäli se vahingoittaa riistaa noudon yhteydessä (tuomari tarkistaa riistan kunnon), kieltäytyy noutamasta tai menemästä veteen, on paukkuarka, tekee 0-hakua tai jättää ohjaajan tai karkottaa VOI-luokan koirana riistan hakualueen ulkopuolelta. Koirakko voidaan sulkea kokeesta myös, jos ohjaaja rikkoo sääntöjä tai jättää noudattamatta tuomarin antamia ohjeita.

SPME-kokeita järjestetään koko metsästettävän pääriistan metsästysaikana. Usein kokeiden järjestäminen painottuu syys–joulukuun ajalle. Tapahtumat löytyvät Kennelliiton tapahtumakalenterista. Kokeet ovat hyvä paikka tutustua rotuun ja metsästystapaan.

Ennätysmäärä koirakkoja derbyssä

Cockereiden päätapahtuma on mestaruus- ja derby-viikonloppu, joka usein sijoittuu lokakuun puolelle. Mestaruus on tarkoitettu VOI-luokan koirille ja derby alle 2-vuotiaille tai koirille, jotka ovat täyttäneet kyseisenä vuonna kaksi vuotta, mutta koevuosi on koirakoiden ensimmäinen.

Tämä vuosi oli poikkeuksellinen, sillä korona aiheutti m&d-viikonlopulle rajoitteita. Ensin jouduttiin perumaan ulkomaiset tuomarit, ja sitten derbyyn ilmoittautui ennätysmäärä nuoria koiria. Maastot sekä tuomareiden mahdollisuus arvostella koiria rajoittavat aina osallistumista. Nyt derbyyn ilmoittautui ennätykselliset 18 koirakkoa! Koejärjestäjät saivat kolmannen tuomarin, ja kaikki nuoret koirakot pääsivät mukaan.

Mestaruuteen ilmoittautui 12 koirakkoa, joista yksi oli AVO-luokan koira. Viikonlopun tuomareina toimivat kokeneet ja arvostetut tuomarit, joilla on todella paljon kokemusta spanielin kanssa metsästämisestä. Tuomarin tehtävässä on aina tärkeää, että tuomarilla itsellään on ns. tatsi tekemiseen. Jokaisella tuomarilla on myös oltava laaja-alainen kokemus tuomaroinnista sekä erilaisista koirista.

Hiili mestaruuskokeessa

Koeviikonloppu on viime vuosina toteutettu niin, että lauantaina kilpaillaan mestaruuskoe ja sunnuntaina derby, jotta ensikertalaiset voivat tutustua tapahtumien kulkuun lauantaina. Itse starttasin lauantaina oman kasvattini Hiilin (Hossing Pax) kanssa. Hiili nousi syksyllä VOI-luokkaan SPME-V AVO-1 -tuloksella. Mestaruuskoe oli Hiilin ensimmäinen VOI-luokan koe.

SPME-kokeessa arvostellaan jokaista koiraa vähintään 30 minuuttia. Kaikki se, mikä sisältyy vaadittuun aikaan, arvostellaan. Julmaa vai reilua, en osaa sanoa. Yksi hyvä tilanne ei toisin sanoen takaa hyvää lopputulemaa. Hiilin kohdalla 35 minuuttiin mahtui kaksi kokonaista riistatyötä sekä yksi tilanne, josta emme saaneet pudotusta.

Lauantaina eteen tulleet linnut olivat suhteellisen reippaita. Hiili haki maastonkattavasti ja röyhkeästi, eikä antanut linnuille mahdollisuutta lähteä juoksemaan, mikä oli sunnuntaina monen nuoren koiran kohtalo. Ylösajot oli helppo ennakoida, mikä on spanielin kanssa metsästäessä tärkeää, koska tilanne etenee nopeasti. Ylösajoissa oli myös röyhkeyttä. Se jännitti, koska Hiilillä on aina ollut todella kova markkeerauskyky, minkä vuoksi se saattaa tehdä ylösajoissa pienen pompun. Mestaruuskokeessa Hiili pysähtyi napakasti ylösajoihin ja suoritti suoraviivaiset ja nopeat noudot suoraan käteen.

Jännitys tiivistyy

Erien jälkeen tuomarit halusivat nähdä molempina päivinä uudestaan muutamia koirakoita saadakseen näkemyksen koirien välisistä eroista. Järjestettiin run-off. Hiili ja minut kutsuttiin isoksi yllätyksekseni mukaan ensimmäisessä run-offissa olleen koiran pariksi. Oli kasvattajana hieno tunne, kun run-offissa oli kaksi omaa kasvattia: Hiili sekä edellisen vuoden derby-voittaja Mutku (Hossing Carus), Hiilin siskopuoli.

Päivän päätteeksi tulosten luvussa käydään läpi jokaisen koiran tilanteet, niin hyvät kuin huonotkin. Useiden vastoinkäymisten vuoksi omat tunteet nousivat pintaan, kun TOP-5:een nousseita koiria käytiin läpi, eikä omaa ollut vielä käsitelty. TOP-3:ssa en enää kyennyt hillitsemään itseäni, ja kun vuorossa oli päivän kaksi parasta koiraa eli Mutku ja Hiili, en voinut enää estää kyynelten virtaa. Nenäliinat tulivat tarpeeseen!

Mestaruus 2020 -voittoon ylsi Hiili VOI 1-tuloksella 90 pistettä, ja Mutku sai hopeaa VOI 1-tuloksella 80 pistettä. Kolmanneksi sijoittui Hyrrä (Miklaus Cheddar) VOI 1-tuloksella 76 pistettä. Huikeaa!

Paljon 2- ja 3-tuloksia

Sunnuntaina oli vuorossa derby, jossa yhden loukkaantumisen takia kokeessa starttasi yhteensä 17 koiraa sekä derbyn ulkopuolisena myös Mutku. Itse starttasin Mutkun täysveljen Ooken (Hossiing Callis) kanssa. Koe oli Ooken ensimmäinen. Koko viikonloppu tiivistyy usein derbyssä vallitsevaan tunnelmaan, joka on mukavaa yhdessäoloa samanhenkisessä porukassa. Monille jäi tänäkin vuonna tuloksesi viiva, eli koira suljettiin kokeesta, mutta silti jokainen oli hymyissä suin! Isossa roolissa on tsemppi ja kannustus, jota annetaan niin jokaiselle ensikertalaiselle kuin kokeneellekin.

Tänä vuonna kokeeseen osallistui pitkästä aikaa myös yksi alle 18-vuotias koiranohjaaja. On hienoa, että koemuoto tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden osallistua. Aseen kantaminen ei ole välttämätöntä, ja harvassa ovatkin ne ohjaajat, jotka asetta kantavat. Tilanteet ovat nopeita, joten koiraan on keskityttävä täysillä. Hetkenkin herpaantuminen vie helposti tuloksen.

Derbyyn osallistuvista koirista muutamia suljettiin kokeesta. Moni sai 2- tai 3-tuloksen, ja vain voittaja ylsi 1-tulokseen. Nykyään ei kuitenkaan oikein arvosteta muita kuin 1-tuloksia. Metsästyskokeet ovat siitä haasteellisia, että niissä ollaan aina tekemissä luonnon, riistan sekä tuulen kanssa. Vaikka koirilla on samat lähtökohdat, niin tilanteet sekä lopputulema ovat kuitenkin erilaisia.

Ookella hyvä uran aloitus

Ookke sai kaksi riistatyötä, mutta noutojen luovutukset olivat huonoja – myönnän. Toisesta riistatyöstä puuttui myös haussa vaadittavaa itsenäisyyttä sekä selkeää riistalle viemistä. Mikäli koira olisi tehnyt vielä pari muutakin riistatyötä, olisi arvostelua voinut tarkastella laajemmin. Nyt tilanne oli 50–50.
Ookke oli kuitenkin derbyn kolmas tuloksella AVO-2 74 pistettä. Hienosti alkoi myös Ooken ura!

Derbyn voittoon ylsi Multifarious Mr. Bond, VOI-1 83 pistettä ja hopealle ensikertainen Glenugie’s Xception AVO-2, 84 pistettä.

Kiitos viikonlopun puuhaporukalle! Ilman aktiivisia vapaaehtoisia ei tällaista tapahtumaa voisi järjestää. Kiitos myös tuomareille ja Soinin metsästysseuralle sekä Erä-Ässille lintujen toimittamisesta. Ensi vuoteen!

Kirjoitus: Sanna Toivola-Järvinen         Kuvat: Jyrki Rasinpää (metsästystilannekuvat) ja Sanna Toivola-Järvinen

suojaa kovassa rasituksessa

lue lisää

Nutrolin® Sport auttaa työ-, urheilu- ja metsästyskoiran elimistöä jaksamaan kovassa rasituksessa. Samalla se auttaa koiraa palautumaan nopeammin suorituksen jälkeen.

Sport on ainutlaatuinen omega-3-rasvahappoja, E-vitamiinia, beetakaroteenia ja ubikinonia sisältävä yhdistelmävalmiste.