Sanna Tirkkosesta tuli valjakkoajaja sattumalta

Nutrolinin kanssa yhteistyötä tekevä valjakkoajaja Sanna Tirkkonen kirjoitti viime vuonna blogissamme hevosestaan Porsche Lifesta. Tällä kertaa haastattelimme Sannaa hänen taustastaan valjakkoajajana sekä lajin treenaamisesta.

Liikuntaa joka päivä

Valjakkoajo vastaa vaatimuksiltaan kenttäratsastusta, joten hevosen täytyy olla hyvässä fyysisessä kunnossa. Tämä pätee myös Porsche Lifeen. Treeni- ja kisakaudet vaikuttavat aina suuresti Porschen liikunnan määrään. Kisakauden päättyessä syksyllä liikunnan määrä vähenee asteittain. Syksyllä Porsche viettää lomaansa, mutta silloinkin se liikkuu säännöllisesti.

Joulukuussa alkaa peruskuntokausi, ja silloin Sanna lisää vähitellen Porschen liikutusta. Vauhtikestävyyttä ja lajinomaista treeniä Sanna tekee alkuvuodesta. Kauden ensimmäiset kisat ovat yleensä loppukeväällä. ”Porsche liikkuu joka päivä. Kisakaudella ajan noin neljänä päivänä viikossa sekä ratsastan parina päivänä. Lisäksi Porschea kävelytetään maasta käsin ihan kunnollisia lenkkejä. Tallin ympäristössä on hyvät tiet ja maastot kunnon kohottamiseen. Mäkisillä teillä pystyy hyvin kehittämään voimaa”, kertoi Sanna. ”Hevonen tarvitsee paljon liikettä. Kokopäivätarhaus pitää karsinassa seisomisen minimissään. Porsche ei siis pahemmin seiso karsinassaan.”

Pitkä ratsastustausta

Hevoset kiinnostivat Sannaa jo aivan pienenä. Lapsuudesta hän muistaa yhden äidin kertoman hauskan jutun. ”Minulla oli uimarannalla marsu mukanani. Samalle rannalle tuli hevosia uimaan. Menin yhden hevosen luokse, nostin marsuni ilmaan ja ehdotin hevosen mukana olleelle ihmiselle vaihtokauppaa.”

Sannan oma ratsu oli aikoinaan Savijärven kartanolla Sipoossa, jossa oli harjoitettu jo pitkään valjakkoajoa. Kun Sannan oma hevonen loukkaantui ja joutui tauolle, hän alkoi ratsuttamaan Savijärven tallin hevosia. Silloinen Savijärven isäntä, kokenut ja menestynyt valjakkoajaja Harry Simonsén, ilmoitti eräänä päivänä Sannalle: ”Nyt Marbella ajetaan sisään, ja sinä ajat sen.”

Sannan hyppy valjakkopuolelle tapahtui siis yllättäen ja ilman sen pidempää pohtimista. Alussa ei tiennyt, mitä kaikkea nuoren hevosen ajamiseen liittyikään. Meno oli välillä aika reipasta. ”Kentällä saattoi olla monta nuorta hevosta ohjasajossa. Hevosilla vedätettiin ensin rengasta, ennen kuin laitettiin vaunuja perään.” Ensimmäisiin valjakkokisoihin Sanna meni reilu kolme viikkoa sen jälkeen, kun hevonen oli valjastettu vaunuihin ensimmäisen kerran.

Yhteistyötä yli lajirajojen

Sanna seuraa oman lajinsa lisäksi muitakin hevosurheilulajeja. Häntä kiinnostaa erityisesti se, miten hevosen kunnosta huolehditaan.
”Lajien välinen yhteistyö olisi todella tärkeää. Raviurheilussa olen kiinnostunut ravureiden fyysisestä valmennuksesta. Minusta monet valjakkokuskit hyötyisivät kouluratsastajien osaamisesta.”

”Ratsastuksen parissa on vastaavasti paljon sellaisia hevosia ja ratsastajia, jotka hyötyisivät kuskien osaamisesta muun muassa ohjasajamisessa.
Yhteistyötä tehdään jo jonkin verran eri lajien välillä, mutta sitä voisi lisätä. Moni saattaa tosin oudoksua vieraita asioita, jolloin jää näkemättä se, miten paljon eri lajien harrastajat voisivat antaa toisilleen.”