Aktiivinen harrastuskoira Lila jää mammalomalle

Vuoden 2019 aktiivinen harrastuskausi piti sisällään paljon treenejä, liki 30 koestarttia, leirejä, paljon luonnossa liikkumista sekä syksyllä sorsastusta ja jahteja. Aktiivinen harrastaminen vaihtuu vähitellen pentujen odotukseen. Treenitauolle emme kuitenkaan jää niin, että treenit loppuisivat kuin seinään.

Meille suositeltiin, että ottaisimme pentujen alullepanon jälkeisen viikon hieman rauhallisemmin etenkin, jos nartulla on taipumusta stressiin. Ensimmäiset tiineysviikot narttu saa kuitenkin liikkua ja harrastaa normaalisti, sillä hyvässä fyysisessä kunnossa oleva narttu selviää kantoajasta ja synnytyksestä luonnollisesti paremmin. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että harrastuksissa voi aina sattua ja tapahtua, tosin niin arjessakin.
Toisaalta olen lukenut, että emän pienikin stressi kantoaikana voi aiheuttaa syntyneillä pennuilla lisääntynyttä ja pitkäaikaista stressihormoni kortisolin eritystä. Jotkut nartut voivat stressata myös sitä, että niiden rakastama laji jää arjesta pois, joten kannattaa punnita, olisiko sittenkin parempi harrastaa nartun kanssa mahdollisimman kauan, mutta kevyemmin.

Treeniä yhteiseksi iloksi

Oma koirani ei juurikaan stressaa, ja ensimmäisen tiineysviikon jälkeen osallistuimme vielä jahtiin. Tietenkään en antanut nartun päästä kastelemaan itseään, ja jahti oli normaalia lyhyempi.
Myös tiineysviikot 2–4 harrastimme lähes normaalisti. Harrastuslajeistamme agility oli ainoa, jonka jätin pois heti, kun pennut oli pantu alulle. Liikunta on ja tulee olemaan normaalia lenkkeilyä mahdollisimman pitkälle tiineyden loppuvaiheille saakka.

Kirjoittaessani tätä marraskuun loppupuoliskolla elämme tiineysviikkoa viisi. Ultra on vahvistanut, että masussa kasvaa useampi pentu. Alan pikkuhiljaa siirtyä pois ohjatuista treeneistä, mutta kotona treenailemme edelleen esimerkiksi niitä tokon liikkeitä, jotka eivät vaadi suurta tilaa. Oma narttuni nauttii suunnattomasti yhdessä tekemisestä niin kuin minäkin, joten aiomme nauttia loppuun asti yhdessä tekemisen ilosta.

Tiineys lisää ravinnon tarvetta

Ravinnon annossa teen muutoksia nyt viidennestä tiineysviikosta eteenpäin. Alussa kasvatan ruokamäärää noin kymmenen prosenttia, ja tiineysviikosta kuusi eteenpäin syötän Lilalle kantavalle nartulle tarkoitettua ruokaa. Aktiiviharrastuskaudella meillä oli käytössä Nutrolin® Sport. Tiineyden loppuvaiheessa Lila tulee saamaan Nutrolin® Puppy & Mom -öljyä. Puppy & Mom -öljy kuuluu ruokavalioon aina imetyksen loppuun asti, ja pennut saavat sitä mukaansa myös uusiin koteihinsa muuttaessaan.

Kirjoitus: Marita Yli-Huhtala

Kuvat: Johanna Friman (ylin kuva) ja Marita Yli-Huhtala