Malinois Dori: rakas perheenjäsen ja monipuolinen harrastuskoira

Vuonna 2006 kisasin agilityssa kultaisennoutajani Tofun kanssa. Ahvenanmaan agility-kisamatkalla tuli puheeksi kavereiden kanssa, että Tofun jäädessä jossain vaiheessa eläkkeelle olisi kiva jatkaa agilityn harrastamista. Kotona ei tosin ollut silloin koiraa, jonka kanssa olisin harrastusta voinut jatkaa.

Kouluttajamme Saija oli myös reissulla mukana. Hän kertoi hoidossaan olevasta kahdeksan kuukauden ikäisestä kodinvaihtajasta, malinois Dorista, ja ehdotti sitä minulle. Tyrmäsin tämän vaihtoehdon heti, koska en tykännyt belgianpaimenkoirista yhtään enkä edes ollut harkinnut omistavani sellaista.
Saijan sinnikkyys kolmen päivän kisareissulla tuotti lopulta tulosta: kävin tapaamassa Doria, ja kuukauden päästä Dori muutti luokseni. Enpä silloin tiennyt, millaisen kultakimpaleen olin saanut elämääni <3

Agilitya ja tokoa

Dorin kanssa aloitimme harjoitella agilitya, josta nuori koira näytti tykkäävän todella paljon. Kisaamisen aloitimme vuoden treenaamisen jälkeen. Vuoden 2008 lopussa pieni seuramme järjesti kahden maajoukkuetason kilpailijan tokokoulutuksen. Koulutuksessa oli tilaa, joten ilmoitin meidät kurssille ihan vain omaksi iloksemme. Kouluttajan kysyessä miten olin aikonut opettaa Dorille ruudun, kerroin, etten ymmärtänyt lajista yhtään mitään. ”En edes tiedä, mikä liike se on, olemme täällä vain omaksi iloksemme. Dorista ei ikinä tule tokokoiraa”, totesin. Voi miten väärässä olinkaan!

Tokokärpänen puraisi

Vain puolisen vuotta ensimmäisen tokokurssin jälkeen Dori starttasi ensimmäisessä tokokokeessaan. Tokosta tuli lopulta päälajimme, ja kilpailimme siinä useamman vuoden hyvällä menestyksellä. Dori kehittyi tottelevaisuusvalioksi. Edustimme Suomea belgianpaimenkoirien MM-kisoissa neljänä vuotena peräkkäin, ja joka vuotena joukkueemme ylsi joukkuemitaleille.

Ensimmäisenä edustusvuotena voitimme yksilöpronssia Italiassa Roomassa vuonna 2012. Olimme mukana myös seuramme SM-joukkueessa useana vuotena sekä piirinmestaruusjoukkueissa, joista tuli useita mitaleja kotiin tuomisina.
Agilityssa Dori kilpaili myös ja nousi siinä ylimpään 3-luokkaan, mutta agility jäi pikkuhiljaa pois tehdäkseen tilaa tokolle. Myös vesipelastuksessa Dorilla oli kilpailuoikeus ylimpään luokkaan.
Vuonna 2015 Dori jäi eläkkeelle 10 vuoden iässä kuukautta ennen tokon sääntömuutoksia.

Nutrolin®-tuotteet aina mukana

Jo ennen eläkkeelle jäämistä Dorin ruokavalioon kuuluivat laadukkaat Nutrolin® -tuotteet: Hip & Joint kuuriluonteisena ja Skin & Coat joka päivä. Eläkkeelle jäämisen jälkeen otimme Hip & Jointin pikkuhiljaa jatkuvaan käyttöön ja samalla kuuriluonteisesti myös Senior-öljyn, jota vaihtelimme Skin & Coat -öljyn kanssa.

Tätä kirjoittaessani Dorilla on ikää 14 vuotta ja 6 kuukautta. Vauhti on toki hidastunut nuoruusvuosista, mutta vieläkin Dori kipittää menemään pitkin pihaa futispallonsa kanssa perheemme muiden koirien kanssa. Nuorison kanssa juokseminen on Dorin mielestä parasta puuhaa. Kiitos Nutrolin® <3

Kirjoitus: Miia Lönnqvist