Spookyn syyskuulumisia: kurarupi oireineen on helpottanut

Pohjois-Karjalassa asusteleva FWB-tamma Maybe Spooky (i. Don Laurie, e. Barbet DK) voi tällä hetkellä todella hyvin. Spooky on ollut varsasta lähtien herkkä sekä iholtaan että mieleltään.

Muistatko jutun, jossa kerroimme Spookyä vuoden 2017 syksyllä vaivanneesta kuraruvesta, joka on onneksi pysynyt poissa siitä lähtien. Spooky on syönyt vuoden 2018 alusta lähtien Nutrolin® Hevonen Iho ja karvapeite -tuotetta.

Eläinlääkärin suosituksesta Spookylle syötetään tätä rasvahappovalmistetta ennaltaehkäisevästi koko ajan. Kesällä Spookylle ei aiheutunut yhtä suurta vaivaa hyönteisistä kuin aikaisemmin, ja myös turvan iho on kestänyt parempana. Aurinkoisilla keleillä aurinkorasvaa tosin kuluu paljon.

Spooky aloitti uran esteratsuna

Spookyn omistaja Eeva sai elokuussa perheenlisäystä, ja raskausaikana Spookylle löytyi uusi ratsastaja, Sandra Ruuskanen, joka on tutustuttanut Spookyn esteratsastuksen saloihin. 17-vuotias Sandra on todella kokenut ratsastaja. Hän myös ymmärtää hyvin Spookyn herkkää ja tulista luonnetta. Sandra on kouluttanut useita poneja ja hevosia sekä kilpaillut koko ikänsä mm. äitinsä ratsastuskoulun hevosilla. Viimeisimmäksi hän kilpaili valkoisella Chandor- eli ”Touho”-nimisellä hevosella 120-130 cm luokkia.

Spooky ja Sandra hyppäsivät ensimmäiset yhteiset hyppynsä kesän alussa, ja esteet pelottivat ensin Spookyä kovasti. Ensimmäisissä kilpailuissaan kesäkuussa Spooky meinasi jäädä silmiään pyöritellen tärisemään lähtölinjalle, mutta loppukesästä Sandra ja Spooky jo saivat ensimmäisen ruusukkeensa 90 cm luokasta. Nykyisin ratsastajan täytyy olla valppaana Spookyn selässä, ettei hevonen hyppäisi innoissaan ylimääräisiä esteitä kilpailuissa.

Sandra ja Spooky pääsivät Pohjois-Karjalan Urheiluratsastajien Talent-valmennusryhmään, joka on tarkoitettu junioriratsastajille. Heitä valmentaa talven 2019-2020 kouluratsastuksessa Helkky Ylönen ja esteratsastuksessa Kimmo Kinnunen. Ensi vuoden haaveena on, että Spooky kestäisi edelleen terveenä sekä pääsisi kilpailemaan muutamissa isommissa kilpailuissa sekä tietenkin HIHSissä Amateur Tourilla. Spookyn ja Sandran yhteisiä hetkiä voi seurata Instagramissa tilillä @teamruuskanen

Nutrolin® Hevonen Iho ja karvapeite -ravintoöljy kuraruven hoidossa

Kurarupi on ikävä vaiva, joka ilmenee eri tavoin. Yhteistä ongelmalle on kuitenkin usein ajankohta, jolloin kurarupi iskee. Märät olosuhteet voivat laukaista iho-oireet, jotka helpottavat, kun ympäristö kuivuu esim. kesän alkaessa. Jos kurarupi ilmenee pahoina iho-oireina, jotka johtavat jopa laajojen rupialueiden irtoamiseen, hevonen tarvitsee monipuolista hoitoa.

Kurarupea on hankala ehkäistä hyvästä hoidosta huolimatta. Nutrolin® HORSE Skin & Coat -ravintoöljy voi auttaa ruven ehkäisyssä ja hoidossa. Se vahvistaa ihoa sisäisesti, jolloin ulkoiset tekijät eivät pääse niin helposti iskemään ja aiheuttamaan ongelmia. Öljyn käyttäminen kannattaa aloittaa vähintään pari kuukautta ennen ajankohtaa, jolloin kurarupioireiden arvioidaan alkavan. Iho ehtii silloin vahvistua kestämään paremmin ulkoisia tekijöitä.

Näin Nutrolin® Hevonen Iho ja karvapeite -ravintoöljy toimii

Hevosen iho-ongelmien taustalla on usein ihon liiallinen kuivuminen. Kuiva iho hilseilee ja karvapeitteen laatu heikkenee. Kuiva iho on myös altis yliherkkyysreaktioita aiheuttaville allergeeneille ja bakteeritulehduksille. Runsaasti välttämättömiä rasvahappoja sisältävä Nutrolin® HORSE Skin & Coat -kasviöljyseos tukee ihon luontaisen suojamekanismin, läpäisyesteen, muodostumista.

Hyvin toimiva läpäisyeste pitää yllä ihon kosteustasapainoa ja lievittää ihon kuivumisesta johtuvia iho-ongelmia. Kurakeleillä hevosten jalkoja joudutaan pesemään usein. Usein toistuva pesu voi rasittaa ihoa, jolloin iho kuivuu entisestään. Tämä voi edesauttaa erilaisten iho-ongelmien ilmestymistä.

Kuvat: Taru Kainomaa (Sandra ja Spooky), Eeva Nygren (kurarupi Spookyn jalassa), Jenni Liukkonen (Spookyn jalat normaalikunnossa sekä alin kuva)