Metsästyskoiran lihashuolto auttaa koiraa onnistumaan

Koiran lihashuoltoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota varsinkin näin syksyn koittaessa, kun monet harrastukset alkavat. Etenkin metsästyskoirat juoksevat helposti lihaksensa hapoille metsästyskauden alettua. Kesällä on kuumilla ilmoilla liikuttu kenties vähemmän, tai eri lailla ja vapaa juokseminen on ollut vähäisempää.
Lihasten lämmittely tulisi kuulua huoltorutiineihin nesteytyksen ja ruokinnan ohella. Koiraa voi liikuttaa ennen suoritusta, lihaksia voi pitää lämpimänä tauoilla esimerkiksi takkia käyttämällä, ja jahdin loputtua koiran lihaksia pitää jäähdytellä.
Koira tekee valtavan urheilusuorituksen jahtipäivänä. Se juoksee helposti kymmeniä kilometrejä, mikä tuntuu takuulla sen lihaksissa.

Säännöllinen lihashuolto tärkeää

Metsästyskaverin kehon hyvinvoinnista on tärkeää huolehtia myös jahtipäivien välillä. Ammattitaitoisen koirahierojan tekemä hieronta nopeuttaa kuona-aineiden poistumista koiran kehosta. Hieronta vilkastuttaa niin aineenvaihduntaa kuin imuneste- ja pintaverenkiertoakin.

Hieronnalla saadaan koiran lihaksisto elastisemmaksi, jolloin koiran loukkaantumisriski venähdyksineen ja revähdyksineen pienenee. Koiran suorituskyky ja jaksaminen paranevat, se palautuu suorituksista nopeammin, ja sen työkyky säilyy parempana pidempään.

Seuraa käytöksen muutoksia

Koiran olemista ja käyttäytymistä kannattaa seurata tarkkaan, sillä koira kertoo mahdollisista kiputiloista yleensä käytösmuutoksilla. Jos koira kirputtaa, eli puree tai nuolee vaikkapa jalkaansa tai selkäänsä, se saattaa olla merkki lihaskireydestä. Jos huomaat muutoksen autoon hyppäämisessä – koira hakee hyppypaikkaa tai ei halua hypätä – syy kannattaa selvittää. Koira venyttelee yleensä ylös noustessaan sekä etu- että takapäänsä. Jos venyttelyt alkavat jäädä vajaiksi, koira ei venyttele ollenkaan tai se venyttelee poikkeuksellisen paljon, sillä saattaa olla kipuja. Muita kipuoireita voivat olla syrjään vetäytyminen, yliaktiivinen tai äkillinen aggressiivinen käytös.  Koiran kehoa on hyvä tunnustella kotona. Jos koira väristää ihoa esimerkiksi selkää kevyesti koskettaessa, se kannattaa tutkia. Syynä saattaa olla lihasjumin aiheuttama kipu.

Koirahierontaa koiran ehdoilla

Käynti koirahierojalla kestää yleensä noin tunnin verran. Koirahieroja kyselee, havainnoi ja kirjaa tietoja koirasta: omistajan mahdollisesti havaitsemia oireita, käytösmuutoksia, liikuntatottumuksia, liikkumista ja harrastustaustaa. Koirahieronta tapahtuu koiran ehdoilla ja koiraa havainnoiden. Yleensä se on koiralle hyvin miellyttävä kokemus. Hieronnan yhteydessä venytellään lihaksia ja mobilisoidaan nivelet. Koirahierojalta voi myös kysyä neuvoja ja vinkkejä kotona tehtävään lihashuoltoon.

Oikea ravinto lisää hyvinvointia

Tärkeässä roolissa koiran hyvinvoinnissa on myös oikeanlainen ravinto. Ruuan sekaan kannattaa runsaasti liikkuvalle koiralle lisätä Nutrolin® Sport -öljyä. Öljyn sisältämät omega-3-rasvahapot hillitsevät tulehdusta lihaksissa, ja E-vitamiinit ja astaksantaanit vähentävät hapetusstressiä. Öljy suojaa raskasta urheilua harrastavan koiran lihaksia, niveliä ja jänteitä.

Jos koiran polkuanturat ovat kuivat ja ne halkeilevat, iho on kuiva tai kynnet halkeilevat, suosittelen, että ruokaan lisätään Nutrolin® Skin&Coat -öljyä. Sen sisältämät välttämättömät rasvahapot ravitsevat ja suojaavat ihoa ja turkkia sisäisesti, eikä anturoita tarvitse välttämättä rasvailla ulkoisesti. Öljyt kannattaa antaa eri ruokintakerroilla.

Nutrolin-öljyjen hyödyistä minulla on erittäin positiivisia kokemuksia omien koirieni kanssa. Niiden polkuanturat ovat pysyneet pehmeinä ja kimmoisina, mikä on auttanut lintukoiria liikkumaan haasteellisissakin olosuhteissa.

Suvi Norkko
Ammattitutkinnon suorittanut koirahieroja (eläintenhoitaja)
Tmi TassunTähden