Koira lapsiperheessä ja lapsi koiraperheessä

Kysyimme kokeneelta kasvattajalta ja koirien parissa kasvaneen pojan äidiltä, Sanna Toivola-Järviseltä, hänen mietteitään ja neuvojaan kuinka yhdistää lapset ja koirat perheen arkeen. Mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon, mitä on lapselle opetettava ja miten ohjattava koiraa, jotta yhteiselo sujuisi? Lue Sannan kirjoitus kokonaisuudessaan alta.

Koirat kouluttavat lapsia

Lempiaiheeni kasvattajana ovat koirien käyttöominaisuudet. Toinen lempiaiheeni ovat lapset ja koira tai yleisesti koirat. Meistä jokainen on ollut lapsi, ja meillä on ollut erilaisia koirakokemuksia vuosien varrella.

Itse olen koko ikäni elänyt perheessä, jossa koiria on ollut aina. Koiran rooli lapsuudenkodissani oli lähinnä olla täysipäiväinen perhekoira. Rotujen valintakriteerit tai luonteet eivät kuitenkaan osuneet aina yhteen sen kanssa, mitä ajateltiin pentua ostaessa. Vuosien saatossa minua toisin sanoen kasvattivat useat erilaiset koirapersoonat. Saan olla niistä jokaiselle kiitollinen siitä, että osaltaan ne avasivat myös silmäni sille, mitä on koiran elämä lapsiperheessä. Ehkä tätäkin tärkeämpää oli oppia, mitä on olla lapsi koiraperheessä. Minua on lapsena tikattu omien koirien puremisista, olen oppinut elämään aggressiivisten koirien kanssa ja työurani on sisältänyt myös ongelmakoirien kanssa tehtävää yhteistyötä. Vuosikymmenen ajan olen ollut tekemisissä eri koiraharrastuslajien parissa erilaisten koirien kanssa.

Pikkuvauva, taapero ja koira

Kun tulin äidiksi, jo raskausaikana lapsi sulautui koira-arkeen. Pystyin harrastamaan kilpailemista agilityssä vielä äitiysvapaille jäädessäni, ja laskettuun aikaan asti lenkkeilin koirien kanssa. Lapsen syntyessä arki jatkui normaalina eikä vauva vaikuttanut koirien arkeen. Ei ollut hiljaisia unihetkiä eikä koiraharrastuksista jääty pois. Ohjatuissa agilitytreeneissä, koirien haukkuessa, lapsi vain nukkui entistä sikeämmin. Arki koiran ja pienen vauvan kanssa on helppoa. Vauva ei liiku kuin sylissä, ja ulkoilut hoituvat kantorepussa tai rattaiden kanssa.

Taaperoikä on usein aikaa, mikä vaikuttaa koiraan. Tulee tilanteita, jotka rikkovat koiran normaalia elämää. Taapero lähtee liikkeelle. Pienet kädet havittelevat jokaista koiran osaa, ja nukkuva koira houkuttelee pieniä sormia. Konflikteja tulee helposti, kun koira toimii vaistojensa varassa jokaisessa tilanteessa. Terve koira ei pure ilman syytä. Usein ihmisen ajatus ei riitä ikävissä tilanteissa katsomaan tilannetta syvemmälle, ja koira syyllistetään. Se eristetään ja sitä torutaan ja kielletään asiasta, minkä aikuinen voisi estää. Koiralla ei ole mitään käsitystä, mitä se on tehnyt väärin. Koiralle jää ihmisen käytös ja olemus muistiin, joten vastaavanlaisessa tilanteessa muistilla toimiva koira on haasteellinen, mikäli tilanne jättää koiraan “huonot arvet”.

Aikuisella on aina vastuu

Ikävät tilanteet lapsen ja koiran välillä ovat aina kurjia. Aikuinen tekee usein väärin siinä, että hän kokee koiran olevan syyllinen, eikä lapsen toiminnassa puolestaan ole mitään väärää. Taaperoikäiselle on vaikea kertoa miksi jotain asiaa ei saa tehdä. Silti joka hetki aikuisen on pystyttävä rauhallisesti kertomaan lapselle, miten toimia, että mitään ikävää ei tapahdu. On kamalinta, jos lapselle aiheutetaan koirapelko vain puhumalla pelottavasti koirasta. Jos pelottava tilanne on päässyt syntymään, koiraa pitää rauhoitella ihmisen paniikkikäytöksestä ja jatkaa arkea normaalisti. Me itse aiheutamme koiraan helposti hämmennyksen olemalla hysteerisia sekä outoja. Taaperoikä on meille jokaiselle vanhemmalle haastava, oli koiria tai ei. Ymmärrys ei vielä riitä, kaikki menee suuhun ja kaikkea on maistettava. Kannatan, että skipataan tuo ikä kokonaan pois.

Ota lapsi mukaan koiran hoitamiseen ja kouluttamiseen

Lapsen ikä vaikuttaa siihen, kuinka koira hahmottaa hänen auktoriteettinsa. 6-vuotias on koiran silmissä täysin eri asia kuin 12-vuotias. Aikuisella on aina vastuu koiran kouluttamisesta ja arjesta, mutta lapsenkin pitää pystyä kertomaan koiralle olevansa kuitenkin enemmän kuin avuton luontokappale.

Lapsella on oikeus kertoa koiralle, mikä on oikein ja mikä on väärin. Aikuinen kertoo tavan, lapsi omalla toiminnallaan sekä tavallaan, aikuisen neuvoilla, on mukana kouluttamisessa. Hyvin peruskoulutettu koira tottelee pienillä käskyillä myös lasta.

Lapsen kannustaminen koira-arkeen esimerkiksi koirien ruokkimisella tai jopa harrastamisen parissa on loistava tapa luoda lapsen ja koiran välistä suhdetta. Koira elää rutiineilla, ja jos rutiineissa on mukana lapsi, riittää se koiralle normaaliin auktoriteettiin. Jos koira on pienikokoinen, on lapsen helppo myös ulkoiluttaa koiraa. Mikä sen hienompaa kuin ottaa muutamia herkkuja taskuun ja lähteä koiran kanssa pienelle kävelylle. Tehdä kivoja temppuja ja palkita koiraa hyvästä käytöksestä!

Koiran ja lapsen yhteinen aika täytyy tehdä turvalliseksi. Lasten kaverit ovat uusia, vieraita olentoja koiran silmissä. Siksi koiran tilan rajaaminen kaverien vieraillessa on aina paras keino välttää tilanteet, joissa esimerkiksi heitellään palloa, tai koira tulee lasten leikkeihin mukaan. Koira on kuitenkin paras turva yksin kotona olevalle koululaiselle. Se kertoo möröt ja haamut jo pelkillä korvien eleillä ja olemuksellaan pitää rosvot loitolla!

Muutamia nostoja kun mietit lapsiperheeseen koiraa:
  • Valitse rotu ominaisuuksien pohjalta, ei ulkomuodon. Mieti sen jälkeen resurssit kouluttamiseen ja sitten mieti mikä FCI:n ryhmistä voisi olla paras teille.
  • Mieti sitten koko. Jos lapsesi on sen ikäinen, että pystyy liikkumaan kaupunkiolosuhteissa koiran kanssa 15kg saa paljon aikaa liukkaalla kelillä. Eli olisiko sittenkin aika miettiä pienempää.
  • Ensijaisesti kasvatetaan aina hyvä luonteisia koiria, mutta: ennen pennun hankintaa tutustu tulevaan yhdistelmään niin, että lapsesi pääsevät tutustumaan mahdolliseen emään. Sen luonne periytyy pitkälti myös pentuihin.
  • Pennun luovutuksesta lähtien viekää koko perheenä systemaattisesti koiran koulutusta eteenpäin. Aikuisella vastuu perusasioiden pohjakoulutuksesta, muut perheenjäsenen toteuttavat kouluttamista samanlailla. Jos tänään ei saa tulla sohvalle, ei huomennakaan. Jos pentu opetetaan istumaan ovella ennen ulosmenoa, niin tehdään myös 12 vuoden päästä – ehkä jouluna voi joustaa.

Lapsen ja koiran kanssa harrastaminen: 

Suomi antaa mahdollisuuden lasten harrastaa laajasti koirien kanssa. Lapsena saatu kimmoke yleensä jää myös nuoruusikään.

  • Koiraseurat (kennelpiirit, rotuyhdistykset) tarjoavat usein perustason koulutuksia esimerkiksi tottelevaisuuteen ja näyttelyihin.
  • Yksityiset toimijat tarjoavat rally-tokoa tai tottelevaisuuskoulutuksia.
  • Suomen Agiltyliitto sekä sen jäsenseurat panostavat tällä hetkellä lasten ja nuorten agilitykoulutuksiin, ja kesällä 2022 Suomessa pidetään Junior European Open-kilpailut. Sinne kannattaa tulla lasten kanssa katsomaan kisoia ja tutustumaan lajiin junnujen näkökulmasta. Agilityssä voi kilpailla nykyään myös Juniorien Suomen Mestaruuksista. Lisäksi useat seurat antavat mahdollisuuden JO-ikäisille kilpailla ilmaiseksi.
  • Suomen Kennelliiton Nuoret järjestävät aktiivisesti muun muassa Junior Handler -tapahtumia ja kesäleirejä.

Koiraharrastus on parhaimmillaan koko perheen yhteinen juttu, joka tuo mielekästä sisältöä lasten teinivuosiin ja aikuisuuteen saakka.

Sannan koirien luottotuotteina: 

24,9065,90
22,9059,90
24,9065,90