Poliisikoirien nenät kävivät kiivaasti Upinniemessä

Poliisien huumekoirat kilpailivat Suomen mestaruudesta Upinniemen varuskunnan alueella. Mukana oli 16 koirakkoa ja rotujakin monipuolisesti, kun edustus oli kuudesta rodusta; labradorinnoutaja, parsonrussellinterrieri, belgianpaimenkoira malinois, kultainennoutaja, saksanpaimenkoira ja bordercollie.

Yhteistyö viranomaisten joukoissa on tiivistä, sillä kilpailua olivat mukana tekemässä muun muassa rikosseuraamuslaitos, tulli, puolustusvoimat ja Opaskoirakoulu. Kolmipäiväinen tapahtuma toimii myös koulutuksellisena, sillä päivien aikana näkee laajan kattauksen kollegoita ja työskentelyä erilaisissa ympäristöissä. Poliisien huumekoirakilpailun parhaimmisto kilpailee syksyllä virkakoirien SM-kilpailussa.

Koirien hajuaistilla on tehty miljoonien arvoisia löytöjä.

Kolmen päivän kilpailu on intensiivinen. Tiistaina kilpailu alkoi maastoetsinnöillä, keskiviikkona ohjelmassa olivat etsinnät varastossa, autohallissa ja huoneistossa. Kilpailurupeama päättyi torstaina matkalaukkujen nuuskimiseen ja tottelevaisuuskokeeseen. Koirakon yhteistyötä arvioidaan jokaisella rastilla. Erilaisissa olosuhteissa kätköjen etsimistä suoritetaan tuomariston tarkkailun alaisena ja varsinkin keskiviikon autorasti osoittautui haastavaksi. Hallissa oli kolme ajoneuvoa ja kätköjä neljä. Kaksi kätköistä oli linja-autossa, kaksi rastia kuorma-autossa ja mönkijä oli tyhjä rasti.

Tuomaristo seuraa koirakon etenemistä kilpailuradalla lähietäisyydeltä. Bussin kilpailijat kävivät läpi järjestelmällisesti ulkoa ja sisältä.

Tuomaristo on kilpailussa merkittävässä roolissa ja jokaisen suorituksen jälkeen kunkin rastin tuomarit pyrkivät antamaan rakentavaa palautetta välittömästi suorituksen päätyttyä. Kesken kilpailun ei voi kuitenkaan paljastaa menivätkö löydöt nappiin vai oliko joukossa huteja. Kolmannesta väärästä ilmaisusta suoritus vihelletään poikki kyseisen rastin osalta.

”On kilpailijoille reilua, että tuomareina ovat sellaiset henkilöt, jotka uskaltavat antaa palautetta. Pyrimme olemaan rakentavia kommenttien kanssa, sillä kesken kilpailun ei ole mukavaa saada negatiivista palautetta. Kilpailussa on painetta muutenkin riittävästi. Ja oppii tässä kokenutkin koiraohjaaja paljon uutta toimiessaan tuomarina. Päivän aikana näkee monenlaista toimintatapaa ohjata koiraa ja voi keskustella kollegoiden kanssa asioista”, kilpailun yhtenä tuomarinaparina toimineet rikosseuraamuslaitoksen Heidi Ristimäki ja vanhempi konstaapeli Mikko Rytkönen pohtivat kahvitauolla.

Tänä vuonna kilpailunjärjestäjä Länsi-Uudenmaan poliisi kutsui tuomarit kilpailuun henkilökohtaisilla kutsuilla. ”Toimintatavat ovat vaihdelleet järjestäjien mukaan, mutta on suotavaa että tuomareina olisi kokeneita ohjaajia, joilla on myös itsellään kilpailutaustaa. Silloin tuomari ymmärtää kilpailijoiden fiilistä ja voi samaistua erilaisiin tilanteisiin.”

Aikaraja on useimmilla rasteilla maksimissaan 20 minuuttia. Koiran ohjaajan pitää pystyä nollaamaan pää aina ennen seuraavaa rastia, vaikka edellinen ei olisi putkeen mennytkään. Pisteitä jaetaan kätköjen löytymisen mukaan ja samalla seurataan, miten koirakko työskentelee ja etenee rasteilla. Ohjaajan tulee ilmaista selkeästi koiran ilmoittama kätkö tuomareille. Palkkauksestakin on säännöissä oma kohtansa ja muutama kilpailija saattoi myös pitää kesken etsinnän lyhyen mietintätauon, jotta koira vireystila pysyisi täydellä teholla koko rastin ajan. Osa lopetti etsinnät jo ennen aikarajan täyttymistäkin.

Kätkö! Koiran ohjaajan tulee ilmoittaa tuomaristolla koiran ilmaisema löytö. Palkkana lyhyt leikki lempparilelun kanssa.

Koirien hännät heiluivat etsintöjen ajan keskittyneesti. Vaikka jokaisella koiralla on oma tapansa työskennellä, olivat nämä hajuammattilaiset järjestelmällisiä etsijöitä. Nuorimmat koirat kilpailussa olivat 2-vuotiaita, vanhimmat jo virkauran ehtoopuolella olevia 9-vuotiaita. Poliisikoirien eläkeikä alkaa 10-vuotiaana, mutta osalle koirista haetaan myös jatkoaikaa työuralle. Koirat asuvat lähes poikkeuksetta koko ikänsä oman ohjaajansa kanssa ja yhteiselo on tiivistä. Oman koiransa oppii tuntemaan läpikotaisin.

Suomessa poliisikoirat erikoistuvat partiotöiden ohella. Partiokoiria koulutetaan erikoistehtäviin, joita ovat esimerkiksi juuri huumeiden etsintä, räjähdysaineiden ja ruumiiden etsintä. Palotutkinnassa käytetään myös poliisin partiokoiria.

Suomenmestaruus 2022:
kultaa Pauli Sved ja bcn Martta (Toberoi Atlantis), Helsinki
hopeaa Sami Kaskismaa & lbu Kamu (Hulivilin Smart Enough), Jyväskylä
pronssia Valtteri Majaniemi & lbu Rami, Tampere

Lue lisää poliisikoirista: https://poliisi.fi/poliisikoirat

Nutrolin® on tukenut vuosien ajan virkakoirien hyvinvointia ja tänäkin vuonna henkilökohtaisen kilpailun voittaja palkitaan vuoden Nutrolin®-tuotteilla.

Puolustavana mestarina kisaan lähtivät Retu ja Maarit Saren Turun poliisilaitokselta. Välillä nelijalkaiselta loppuu pituus kesken ja apu on tarpeen.