Vauhdikasta elämää samojedien seurassa

kaksi valkoista karvaista koiraa juoksee metsäpolulla kohti kuvaajaa aurinkoisena kesäpäivänä

Olen Katja, pian 50-vuotias koiraharrastaja Turun seudulta. Sen lisäksi, että harrastan omien koirien kanssa agilitya, rally-tokoa, jälkihommia ja arkitottista – koulutan paikallisessa koirakerhossa arkitottista ja rally-tokoa. Kipinän kouluttamiseen sain jokunen vuosi sitten ja sen jälkeen olen saanut sekä arkitottelevaisuus- että rally-tokokoulutusohjaajan paperit. Tällä hetkellä minun ja mieheni talossa hyörii neljä koiraa, kaikki valkoisia ja pörröisiä samojedeja.

Voin vakuuttaa, että elämä neljän samojedin kanssa ei ole koskaan tylsää eikä yksinäistä. Mitä ikinä onkaan tekemässä aina on vähintään yksi karvainen kaveri puuhassa mukana, yleensä kuitenkin kaikki neljä.

neljä valkoista karvaista koiraa istuu sohvalla ja katsoo suoraan kuvajaan

Koiralaumamme vanhin jäsen 11-vuotias Oiva, on jo ymmärtänyt, ettei ihan joka asian kanssa tarvitse hötkyillä. Oiva tietää, että kaksijalkaiset osaavat käydä jo vessassa ilman valvontaa sekä nuorempien kohellusta on viisasta katsella välillä turvallisen etäisyyden päästä. Ruoka-aika on pyhä asia, josta Oiva ei suostu tinkimään, oli sitten kyse hänen omasta ruoka-ajastaan tai ihmisten. Silloin pitää olla paikalla ja vahtia tiiviisti jokaista ihmisten liikettä. Saattahan olla, että sieltä joskus ihmisiltä jotain putoaa ja silloin hän on valmiina paikalla siivoamaan sotkun välittömästi!

Oiva on aiemmin ollut ahkera Nutrolin® Skin & Coatin käyttäjä, mutta nyt kun hän on saanut seniorikansalaisen kunniatittelin, olemme lähteneet kokeilemaan Nutrolin® Senior -öljyä pappakoiralle. Tämä on vielä sen verran tuoreessa kokeilussa, että en osaa kovin paljoa kertoa vielä vaikutuksista, mutta yksi selkeä vaikutus öljyllä on ollut. Pappakoira on nimitäin oppinut ampaisemaan salamana keittiöön, kun kuulee, että pullo otetaan jääkaapista!

Onni, 7 vuotta, on tämän porukan rauhanrakentaja, joka ei hätkähdä juuri mitään ja on kotonaan paikassa kuin paikassa. Onni onkin luottokaverini, kun tarvitsen jollekin kurssilleni esimerkkikoiraa. Onni on harrastanut hupimielessä agilityä ja rally-tokoa sitten vähän vakavammalla otteella. Onni sai rally-tokosta vuosi sitten ensimmäisen koulutustunnuksen ja nyt pitäisi taas jatkaa vähitellen kisauraa rallyn avoimessa luokassa. Uutena harrastuksena Onnin kanssa on lemmikkietsintä, jonka harrastamisen aloitimme syyskuussa ja saimme lokakuun alussa tasotestin läpi ja pääsemme mukaan treenirinkiin. Ihan mielettömän mukava harrastus sekä koiralle että ohjaajalle ja toivottavasti voimme joskus vielä olla hyödyksi jollekin, jonka lemmikki on kadonnut.

valkoinen karvainen koira istuu lumessa Nutrolin Skin & Coat pullo edessään ja katsoo suoraan kuvaajaan

Nutrolin tuoteperheestä Onnin suosikki on Nutrolin® Skin & Coat. Etenkin karvanlähdön aikaan Onnin iho on usein todella kuiva ja kutiseva, mutta Nutrolin® Skin & Coatin avulla on vaivasta päästy eroon.

kolme valkoista karvaista koiraa istuu lumihangessa Nutrolin Skin & Coat pullo edessään ja katsovat suoraan kuvaajaan

NouNou on pian viisi vuotta täyttävä energinen kaveri, jota vaivaa kroonisesti halipula. Joka ilta kun on aika mennä nukkumaan, NouNou on ensimmäisenä sängyssä varmistamassa paikkansa kainalossa. NouNou on harrastanut pienimuotoisesti koiratanssia, mutta päälajina tälläkin karvapallolla on rally-toko. Kisat odottavat vielä korkkaamistaan, mutta toivottavasti sinnekin vielä pääsemme. NouNoun on tarkoitus myös aloittaa lemmikkietsintätreenit lähiaikoina isoveljen seurana. Koska rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin NouNouta kutsutaan usein Nuunuuksi ja Nutuksi.

Nuunuun piti alunperin lähteä agilitykentille kanssani, mutta lonkkakuvat toivat sen verran huonoja uutisia, että ne radat saivat jäädä. Tästä syystä NouNoun kanssa luottotuote onkin Nutrolin® Hip & Joint, joka on selvästi tehnyt lonkille hyvää ja lisännyt liikkuvuutta.

nuori samojedinkoira seisoo pöydän takana etujalat pöydän reunalla ja katsoo suoraan kuvaajaan

Kesäkuussa meille muutti vielä neljäskin samojedi, Sisu.  Sisu on osoittautunut nimensä veroiseksi sisupussiksi, joka tunnettaan myös nimellä Sisunaatori. Ellen paremmin tietäisi, niin saattaisin luulla, että tämän koiran suvusta löytyy sekä kengurua että pussipirua, sen verran vauhtia ja vaarallisia tilanteita ollaan ehditty jo tässä viiden kuukauden aikana nähdä Sisun kanssa. Sisu on mielettömän energinen pentu, jolla tuntuu olevan kekseliäisyyttä ja ongelmanratkaisukykyä vaikka muille jakaa. Tavoitteena on tämänkin koiran kanssa rally-tokossa päästä kisaamaan sekä aloittaa vastapainoisena harrastuksena lemmikkietsintätreenit, jahka saadaan ensin pentuenergiat tasoittumaan.

Sisu on tykännyt Nutrolin® Puppy & Mom -öljystä niin, että kuppia pitää käydä vielä nuolemassa monta kertaa ruokailun jälkeen, jos siellä vaikka vielä olisi vähän makua jäljellä. Nyt kun pentu alkaa tulla pian puolen vuoden ikään, alkaa tulla aika pohtia vaihdammeko seuraavaksi Nutrolin® Sportiin vai Nutrolin® Skin & Coatiin.

Tulee tuo valinta olemaan mikä tahansa, niin Nutrolin® tulee varmasti pysymään jokaisen koiran elämässä mukana!

Kirjoitus ja kuvat: Katja Menna

tutustu
tutustu
tutustu
tutustu