Malinoispentu Ressin ihana kamala pentuarki

belgianpaimenkoira malinoispennun pää talvella

Miltä pentuarki on tuntunut? Ihanalta, hieman kamalalta, mutta paremmalta kuin odotinkaan. Ressi on hieno pentu. Se kehittyy loistavasti ja on toistaiseksi ollut varsin mallikas kaikessa arkisessa ja vähemmän arkisessa tekemisessä.

Ressi sujahti arkeemme yhtä helposti kuin kadonnut palapelin palanen, joka oli vain odottanut löytymistään. Vanhat ja uudet tavat yhdistyivät melkein huomaamatta harmoniseksi kokonaisuudeksi. Tytöt eli Ressi ja Tinka tulivat heti juttuun loistavasti, eikä se ole siitä miksikään muuttunut. Ruuat voi syödä toisen suusta, nukkua voi kylki kyljessä, ja lenkillä kuljetaan vieri vieressä.

Aamuisin Ressi antaa Tinkalle rakkaudentäyteiset aamupesut, jotka Tinka on hyväksynyt. Tinka on hauska koira: yksikään toinen koira ei ole aikaisemmin saanut sen korvia putsata, mutta sitten tuli Ressi.

kaksi belgianpaimenkoira malinoisia juoksee lumisella tiellä takit päällään

Ressi on aktiivinen, tasapainoinen ja osaa ajatella itse – upea kyky. Se rauhoittuu kotioloissa, autossa ja levottomissakin tilanteissa loistavasti.

Minulle koiran kyky mukautua muuttuviin tilanteisiin on enemmän kuin tärkeää, sillä arki on meillä hektistä, ei ole juurikaan pysyviä rutiineita tai kellonaikoja. On kullanarvoista, että molemmat koirat sopeutuvat mihin vain.

Treeneissä Ressi on edennyt huikeasti. Alkuviikkoina vain vahvistimme huolellisesti suhdetta ja aktiivisuutta, mikä on poikinut ihanan lopputuloksen. Ressi nauttii tekemisestä, tarjoaa itsenäisesti osaamistaan, ketjuttaa ihan itse oppimiaan asioita. Se uskaltaa oivaltaa ja tarjota ja pysyy koko ajan aktiivisena. Alkuviikkojen jälkeen olemme kehittäneet rauhassa tekniikkaa ja tehneet pohjia eri lajeja varten. Olemme jumpanneet takapään käyttöä, seuruuta, käännöksiä, tempon muutoksia, asentojen vaihtoja, jäävien liikkeiden pohjia, luoksetuloa ja ties mitä.

kaksi belgianpaimenkoira malinoisia istuu lumessa takit päällään

Ressin oppimiskyky on niin ihmeellinen, joten olemme voineet edetä tosi rauhallisesti. Motorisesti Ressi on ollut alusta asti hyvä. Sillä on hyvä tasapaino ja kehonhallinta, mikä on auttanut kovasti tottishommissa. Takakorkeus on ajoittain vaivannut ja tuonut haasteita muun muassa pitkien jalkojen asettelussa liikkeestä pysähtymisissä. Olemmekin ottaneet jo monta rauhallisempaa jaksoa, jotta Repen keho saa kasvaa rauhassa. Ei ole mihinkään kiirettä!

kaksi belgianpaimenkoira malinoisia juoksee takit päällään rinnakkain lumessa

Tinka juoksee vapaana kaverin kanssa aina koppa päässä. Paimenkoiramaiseen tapaan sekin on innostuessaan herkkä paimentamaan äänen lisäksi myös hampailla, joten kuonokoppa minimoi riskin turhista rei’istä kaverin nahoissa.

Kuonokoppa on oikein hyvä väline oikein käytettynä ja meidän käytössä se vähentää lumen syöntiä sekä maasta kiellettyjen asioiden (esim. purkan tai tupakan tumppien) syömistä. Se on kätevästi käytettävissä eri arjen tilanteissa sekä hoitotoimenpiteissä sekä vapaana juostessa. Kuonokopan täytyy olla koiralle sopivan kokoinen ja mallinen, jotta se on koiralle mahdollisimman kivan tuntuinen. Meillä koppa on niin arkinen väline, joka on vahvistettu positiivisella vahvistamisella niin kivaksi, että vihjesanalla ”koppa” Tinka työntää kuonon itse koppaan. Joskin useimmiten se kerkeää tehdä sen jo ennen vihjesanaa.

kaksi belgianpaimenkoira malinoisia juoksemassa takit päällään peräkkäin lumessa

Ressi käyttää Nutrolin® Puppy & Mom -öljyä ruokinnassa, ja nyt pentukarvan vaihtuessa aikuiskarvaa ei ole alkanut kutista, eikä sitä ole tarvinnut rapsutella. Annostelu on helppoa, joten öljy sopii hyvin meille. Kuppi nuollaan putipuhtaaksi joka kerta.

Kaikki on siis hyvin. Tinka treenaa tottista, ja muutoin tehdään milloin mitäkin ja pidetään hauskaa. Ressi treenaa aktiivisesti ja tavoitteellisesti. Tähtäimessä on toivottavasti kirkas tulevaisuus.

Ihanaa kevättä meidän tiimiltä!

Kirjoitus ja kuvat: Roosa Buska

tukea pennun kehitykselle

lue lisää

Omega-3 DHA on pennun ravinnon tärkein rasvahappo. Sitä tarvitaan tukemaan pennun aivojen, silmien ja hajuaistin kehitystä. 

Riittävä määrä DHA:ta tiineyden ja imetyksen aikana emon ruoassa ja myöhemmin pennun ravinnossa varmistaa pennun oppimiskyvyn kehittymisen.