Pitkään odotettu ja kaivattu pentu talossa, vihdoinkin!

Meidän pieni perheemme sai perheenlisäystä lokakuun lopulla. Saanko esitellä teille Kutinan Duultjen eli tutummin Ressin. Perheeseen muutti pieni tyttönen, jolla on neljä jalkaa, tiitterät korvat sekä valtavan terävät hampaat.
Rotua ei varmaan ole kauhean vaikea arvata: malinois, jo toinen perheessämme. Olimme haaveilleet pennusta kauan, se oli siis varsin harkittu ja odotettu.

Tein pentuvarauksen hieman jännittynein mielin, ja kun näin ensimmäisiä videoita kasvattajalta, spottasin pienten marsujen joukosta kerta toisensa jälkeen saman pennun. Aina saman.
Kävin katsomassa pentuja viisiviikkoisina, ja edelleen sydämeni sykki yhdelle pienelle punapantaiselle. Ja sehän meille sitten muutti. Nyt pieni perheemme on hyvin iloinen. Meillä on onnellinen omistaja, iloinen isosisko ja mahtava pikkusisko.

IGP monien harrastusten joukkoon

Pentu täytti hurjat 12 viikkoa perjantaina, joten sillä on koko tulevaisuus vielä edessään. Kun aloin katsella pentua, tavoitteenani oli saada toimiva ja monipuolinen harrastuskoira eri lajeihin, koska en millään osaa päättää itselleni vain yhtä lajia. Päälajeiksi haaveilen kuitenkin IGP:tä sekä FH-jälkeä. Sivulajeiksi voisin hyvinkin valita agilitya, rally-tokoa, metsäjälkeä, tokoa ja ties mitä muuta. Halu harrastaa on kova.

Pentu näyttää ajan myötä, mitä me harrastelemme. Koen, että löysin hyvän pentueen, josta oli helppo valita pentu harrastusmaailmaan. Pentu sai hyvät lähtökohdat kasvattajaltaan, ja nyt on helppo kehittää tasapainoisen pennun elämää kohti tasapainoisen aikuisen koiran elämää ja harrastushaasteita.

Malinois-pentu tykkää tottiksista

Pentu tekee kovaa kyytiä tottiksia, joissa keskitymme intoon ja mielentilaan ja sivuamme ohimennen tekniikkaa. Nuoren pennun kohdalla tärkeintä on se, että treeni on kivaa. Minulla on ohjaajana tottiksiin kolme miljoonaa ideaa. Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että voin toteuttaa ihan mitä vain, koska pentu oivaltaa niin kivasti eri juttuja.

Myös pennun koordinaatio sekä kehon motoriikka ovat kehittyneet ikään nähden tosi hienosti. Treenissä pystyy huoletta tekemään jo aika vapaasti erilaisia liikkeitä esimerkiksi palkkapyörähdystä harjoiteltaessa: neljä jalkaa eivät olekaan enää solmussa. Huikea pentu! Teimme jäljelle pohjia ennen lumien saapumista. Aiomme jatkaa monipuolisen tekemisen parissa koko talvikauden. Toivottavasti kesäkaudesta tulee aurinkoinen ja vähäluminen!

Erilaiset alustat kiinnostavat

Olen ollut tosi yllättynyt siitä, etten ole havainnut pennulla minkäänlaisia pennulle ominaisia arkuuksia alustan suhteen. Se tekee ja menee, oli alusta mikä hyvänsä. Sama juttu pätee ääniin. Se kyllä tarkistaa ja muuttuu uteliaaksi, mutta liikkuu jopa hämmentäviä ääniä kohti halukkaasti muuttumatta epävarmaksi. Pennulle tyypillistä on kuitenkin sen osoittama itsesuojeluvaisto. Arjessa näkyvä rohkeus onkin superkiva juttu! Nyt vain pidän kurssin samana ja vaalin hyväksi havaitsemiani asioita.

Koiranomistajana minulle on tärkeintä se, että koira tottuu pennusta asti eri alustoihin sekä erilaisiin ääniin, jotta voin minimoida ongelmat. Perintötekijät ovat asia erikseen, mutta ne osa-alueet, joihin voin omalla toiminnallani vaikuttaa, ovat jatkuvan pohdinnan ja tietoisen tekemisen kohteena.

Ressi on helppo käsiteltävä

Pentu on arjessa todella helppo. Sen on–off-kytkin on hyvä, se rauhoittuu hyvin eri paikkoihin, ja esimerkiksi autoon päästyään se käy suoraan pötkölleen ja herää vasta, kun avaan takakontin. Ihan sama, olimmeko olleet matkalla vartin tai kaksi tuntia. Erittäin tärkeä ominaisuus harrastuskoiralle!

Pennun ruokahalu on moitteeton. Se antaa hyvin käsitellä itseään, ja sillä on sata mielipidettä asioista. Se on iloinen ja yritteliäs. Sen fiksuus jännittää minua jo nyt. Yksi esimerkki alustavarmuudesta: löysin sen tänään selkäni takaa keittiönpöydältä ruokalautaseni ääreltä! Ressi saa tällä hetkellä ruokinnassaan Rokan pentunappuloita, lihaa, vihannesmössöä, piimää sekä sen tärkeintä herkkua eli Nutrolin® Puppy & Mom -öljyä, minkä jälkeen se voisi nuolla kuppia vaikka tunnin. Luulen, että se on Ressin mielestä superhyvää herkkua!

Tinka ja Ressi leikkivät yhdessä

Tinka on ottanut pennun vastaan paljon paremmin kuin uskalsin kuvitella; ongelmia ei ole ollut koko aikana. Tytöt leikkivät paljon keskenään, ja Tinka jakaa mielellään vaikka ruuat kupistaan mutta myös kaikki lelunsa Ressin kanssa.

Vaikka tiedän, että Tinka oli onnellinen yksinkin, on ihanaa nähdä, miten vilpittömän riemukkaasti ja kauniisti se leikittää pentua. Niin palkitsevaa, kun ennestään jo onnellinen koira muuttuu arjessa entistäkin onnellisemmaksi. Pentuarkeamme voi seurata Instagramissa osoitteessa @belgianpainaistenpaivakirja. Kerromme siellä varsin aktiivisesti arjestamme ja harrastuksistamme. 🥰

Kirjoitus ja kuvat: Roosa Buska

tukee aistien kehitystä

lue lisää

Omega-3 DHA on pennun ravinnon tärkein rasvahappo. Sitä tarvitaan tukemaan pennun aivojen, silmien ja hajuaistin kehitystä.

Nutrolin® Puppy & Mom sisältää enemmän DHA:ta kuin tavallinen kalaöljy. Lisäksi siinä on kansainvälisten suositusten mukainen määrä luonnollista E-vitamiinia.