Rakkautta ja rahanmenoa eli juttusarja ratsu-ja raviharrastuksesta, osa 1

Osa 1 - ajatuksia nuoren hevosen valmentamisesta

Hevoset eivät erottele toisiaan ammattinsa perusteella, vaan selänrapsuttajaksi samassa tarhassa kelpaavat kaikki. Me ihmiset puolestaan emme aina ole yhtä varauksettomia. Pitkään on ajateltu, että ratsu- ja raviharrastajien välillä vallitsee sellainen kahtiajako, ettei heitä uskalla samaan tarhaan laittaa – ainakaan ilman takakenkien irroittamista. Vaikka moni asia toistemme toimintatavoissa aiheuttaa ihmetystä, vastakkainasettelun sijaan olisi hyvä miettiä, mitä voisimme oppia toisiltamme.

Tässä juttusarjassa tutustutaan toistemme lajeihin ja seurataan samalla kahden harrastajan ja heidän nuorten kilpahevostensa kehittymistä. Kahta eri lajia ei voi, eikä ole syytäkään suoraan vertailla, mutta pääurheilijan ollessa sama uljas karvakorva, on mukava herättää ainakin keskustelua lajien samankaltaisuuksista ja eroista. Sarja alkaa A:sta eli nuoren hevosen valmentamisesta.

Herkkä Conna

Conna (KOM Conquistador) on 4-vuotias fwb eli suomalainen puoliverinen, jota ratsastaa Ypäjän hevosopistolta valmistunut Kerttu Kiviluoto. Kerttu työskentelee Aulangon ratsastuskoululla hevosenhoitajana ja auttaa nuorten hevosten kouluttamisessa. ”Connan sisäänratsastus on aloitettu 3- vuotiskauden lopulla, joka on tyypillinen aloitusajankohta ratsuilla. Yleensä ratsuhevosen sisäänratsastus vie 1-2 kuukautta, mutta Connan kohdalla se on kestänyt oletettua kauemmin hevosen herkän luonteen takia”, Kerttu kertoo.

Ratsuhevoset saavat usein telmiä 1-2 – vuotiskautensa pihatossa kavereiden kanssa. Osaa, erityisesti suomenhevosia, saatetaan ajo-opettaa jo aiemmin ennen sisäänratsastuksen aloittamista. Nuoret ratsun alut saavat totutella työntekoon vähitellen.

”Me ratsastamme 3- vuotiasta kolme kertaa viikossa ja 4-vuotiasta neljä kertaa viikossa. Koulutuksessa tulee edetä hevoskohtaisesti ja tekemisen pitää säilyä hevoselle kivana, siksi nuoret hevoset tarvitsevat myös lomaa aika ajoin”, Kerttu toteaa.

Ykän valmennus sujunut hyvin

Ykä (Midnight Prince) puolestaan on 4-vuotias lämminveriravuri, jonka omistaja-valmentaja on Heikki Lehtiniemi. Heikki on syntynyt ohjaslenkit käsissään ja on kasvattanut ja valmentanut ravihevosia kolmen vuosikymmenen ajan. ”Ykän valmennus on sujunut aika hyvin. Ykä on ajo-opetettu 1-vuotiaana ja puolitoista vuotta on ajettu kohtuu säännöllisesti, vaikka taukojakin on jouduttu pitämään”, Heikki kertoo.

Ravihevosvarsojen ajo-opetus aloitetaan pääsääntöisesti 1-vuotiskauden syksyllä. Ajo-opetuksessa edetään usein ripeästi ohjasajosta kärryjen laittoon. Heikki pitää nuorten hevosten valmentamisessa tärkeänä varhaista aloittamista ja säännöllisiä harjoituskertoja 3-5 kertaa viikossa eli ”peruspumputtamista”.

”Kun hevosen lihaksisto, jänteet ja nivelet vahvistuvat, niin kyllä se lähtee menemään ja ottamaan itse vauhtia, jos on ravuri. Toiset hevoset ovat valmiita 3 -vuotiaina ja toiset 5 -vuotiaina”. Valmennuksen haasteellisimpana osiona Heikki pitää voimaharjoittelua. ”Kuormaa pitää lisätä hyvin maltilla”, Heikki linjaa.

Ravureilla yläikäraja kilpailemisessa, ratsuilla ei

Ravihevosen ajo-opettaminen 1,5 -vuotiaana kuulostaa monen ratsuihmisen korvaan melko aikaiselta. ”Toisaalta se voi olla lajityypillisesti tarpeellista”, Kerttu pohtii. Yksi ratsu- ja ravipuolen eroavaisuuksista on suhtautuminen hevosen optimaaliseen kilpailuikään. Ravikilpailusäännöissä lämminveristen yläikäraja kilpailemiselle on 12 vuotta. Ratsuilla virallista yläikärajaa kilpailemiselle ei ole.

”Lämminverinen on kilpailuiältään usein parhaimmillaan 4 – 7 -vuotiaana. Viisi ensimmäistä starttia kertoo aika suuren totuuden siitä, millaiseksi hevonen kehittyy.” Heikki analysoi. Ratsupuolella ollaan totuttu pidempään aikajänteeseen. ”Osa kehittyy hitaammin ja vanhakin hevonen voi oppia uusia temppuja”, Kerttu naurahtaa.

Tässä lieneekin hyvä muistaa harrastajien koko kirjo. Osalle raviharrastajista kilpaileminen on hupiharrastus ja omaa pollea laitellaan kaikella rakkaudella kilpakuntoon aivan 12-vuotiskauden loppuun asti. Osa hakee kovaa kisatykkiä ja jos homma lähtee jatkuvasti laukalle, on hevosella edessä pikainen eikä lainkaan tavaton alanvaihto ravurista ratsuksi.

Molemmat hyvillä urilla

Conna ja Ykä ovat lokakuussa lähteneet urillaan hyvään alkuun. Conna osallistui 4-vuotiaiden laatuarvosteluun ja sijoittui luokassaan viidenneksi. Laatuarvostelussa arvioidaan mm. ratsun askellajeja ja rakennetta. Conna esitti hieman omiakin kuvioitaan, mutta Kerttu oli kokonaisuudessaan erittäin tyytyväinen suoritukseen. Nyt Conna saa huilailla jonkun aikaa perustreenissä.

Ykä puolestaan läpäisi koelähtönsä, vieläpä voittamalla, joten Heikki selailee parhaillaan kilpailukalenteria ja on aikeissa ilmoittaa Ykän pian ensimmäiseen starttiinsa. Hyväksytty koelähtö, jossa hevosen tulee juosta tietyn ajan alle toivottua askellajia, on edellytys ravurin kilpailu-uran aloitukselle.

Suunnanmuutos, jossa halutaan kehittää lajien välistä yhteistyötä, on hevosurheilussa onneksi jo hyvässä vauhdissa. ”Koska ennakkoluuloja lajien välillä vielä jonkun verran on, olisi hyvä järjestää enemmän esimerkiksi Amazing horse racen kaltaisia kilpailuja.” Kerttu miettii. Näihin ravilähtöihin on kutsuttu ratsastajia ajamaan kilpaa
tandemkärryillä.

Allekirjoittanut näkisi lisäksi mielellään ohjastajat kouluohjelmaa suorittamassa. Heikki on vuosikaudet seurannut ratsumaailmaa läheltä mm. kengitystyönsä kautta ja kokee, että ravi-ihmiset voisivat ratsu-ihmisiltä oppiakin. ”Kyllä ratsupuolelta löytyy ääretöntä sitoutumista hevoseen ja lajiin”. Arvostusta voisi olla puolin ja toisin enemmän. ”Olisi hyvä muistaa, että ratsut ovat aivan samoja eläimiä kuin ravurit”, Heikki kiteyttää.

Kirjoitus: Satu Lyytinen

(Kirjoittaja on villapesun kestävä raviharrastaja ja helppo Ö-tasoinen ratsastaja)

Kuvat: Ninja Hellman (Connan kuvat) ja Satu Lyytinen (Ykän kuvat)