FWB-kouluratsu Ukko matkalla kohti vaikeita luokkia

Hevosen kasvattajana ja omistajana minulla on suuri vastuu hevoseni terveydestä ja hyvinvoinnista. Kun yhtälöön lisätään vielä kilpaurheilu, vaatii taitoa niin omistajalta, ratsastajalta kuin valmentajaltakin säilyttää hevosen ilo tekemiseen ”Happy Athletena”.

Hevoseni Frac Attraction, kutsumanimeltään Ukko, on kilpaillut nyt kaksi kautta kansallisia 3-tason nuorten hevosten luokissa ratsastajansa Tiina Polson kanssa. Ratsukko valmentautuu Janne Berghin opastuksessa ja kuuluu Suomen Ratsastajaliiton valmennusryhmään.

Hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää

Siirryttäessä nuorten hevosten luokista korkeampiin luokkiin hevoset joutuvat tekemään yhä vaativampia urheilusuorituksia. Mielestäni hevosen hyvinvointia tuleekin seurata jatkuvasti ja ennen kaikkea panostaa vammojen ennaltaehkäisyyn. Hevosen hyvinvointiin vaikuttaa moni asia, mutta kotieläintieteen opintojeni kautta erityisesti hevosten ravitsemus ja jalostus kiinnostavat minua.

Kiinnostuin rasvahapoista ja niiden tulehdusta ehkäisevistä vaikutuksista lievän hevosten syysflunssan yhteydessä, kun eläinlääkärimme kertoi rasvahappojen ehkäisevän tulehduksia jopa lääkkeitä tehokkaammin. Kun vertailin tuotteita, vakuutuin Nutrolinin tuotteiden laadusta ja raaka-aineista. Valolta suojatut pakkaukset ovat rasvahappojen säilymisen kannalta avainasemassa. Kun otimme rasvahappolisän käyttöön Ukon ruokinnassa, tuntemattomatkin ihmiset tulivat pian ihastelemaan sen karvan kiiltoa. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että pidempään syötettynä rasvahapot suojaavat hevosen lihaksia, niveliä ja jänteitä sekä ylläpitävät niiden joustavuutta.

Monipuolista liikuntaa

Panostamme Ukon terveydenhuoltoon huolellisella hoidolla, ja eläinlääkäri tarkastaa hevosen kunnon säännöllisesti. Harjoittelussa pyritään vaihtelevuuteen siten, että raskaampien treenien jälkeen on kevyempää ohjelmaa kuten juoksutusta ja maastoilua, ja välillä hypätään pieniä esteitä mielenvirkistykseksi. Kesäisin Ukko pääsee päivittäin laitumelle. Se myös ui mielellään, niin ratsastaja selässä kuin liinassakin.

Tavoitteena GP-luokat

Kouluratsastaja ja valmentaja Tiina Polso kertoo ratsukon tulevaisuuden näkymistä ja treenifilosofiasta seuraavaa: ”Ukko on ollut minulla ratsastuksessa noin 1,5 vuotta. Jo alusta asti tuntui, että hevosessa on kykyä kehittyä pidemmälle, kunhan se saa kroppaansa rauhassa hallintaan. Olemme vieneet hevosta maltilla eteenpäin, mutta koko ajan määrätietoisesti kehittäen sitä vaativampiin tehtäviin. Nyt Ukko on VaA-tasolla ja suuntaamme kohti vaikeita luokkia.”

”Treenimme tähtäävät siihen, että pääsemme ratsukkona GP-luokkiin asti ja teemme kaiken voitavamme, että hevonen pysyy myös läpi treenin terveenä. Ukko tapailee jo hyvin piaffia ja passagea, ja on muutoinkin ominaisuuksiltaan antanut uskoa, että pääsemme etenemään GP-luokkiin saakka. Näillä eväillä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa kisakautta!”

Kirjoitus: Kaisa Sirkko