Terveisiä islanninhevosratsastaja Oonalta!

Olen 22-vuotias espoolainen kilparatsastaja Oona Ylipuranen. Aloitin ratsastuksen vuonna 2006 Islanninhevostalli Gledissä Jyväskylässä. Hyvä ystäväni kävi paljon tallilla ja pyysi mukaan. Siitä sain kipinän. Kehityin hyvää vauhtia alan ammattilaisten opeissa ja aloitin kilpailemisen Annika Kyrklundin omistamalla hevosella vuonna 2008.

Sain kokea radalla monta hienoa hetkeä ja aloin nähdä omat tulevaisuuden tavoitteet kirkkaasti mielessäni. Tein töitä unelmieni eteen, ja vuonna 2011 minut valittiin Suomen askellajiratsastuksen maajoukkuerinkiin. Sillä tiellä olen vieläkin.

Ikimuistoisimpia saavutuksiani ovat MM-kisojen nuorten neljäs sija vuonna 2015, 9 SM-kultaa, hyvän ja harmonisen ratsastuksen palkinnot sekä nuorten paras passiratsastaja -titteli vuonna 2017.

Taustalla vahva tiimi

Tällä hetkellä minulla on neljä omaa islanninhevosta. Arki koostuu niiden kanssa treenailuista viitenä kuutena päivänä viikossa, muista omista oheistreeneistä sekä opiskeluista Helsingissä. Lisäksi teen koira- ja hevoshierontaa. Valmennan myös muita ratsukoita sen, minkä ehdin. Olen oppinut elämään tilanteiden mukaan, ja iän myötä olen alkanut miettiä asioita enemmän itseni ja läheisteni kannalta.

Kilparatsastuksen myötä elämääni tuli valmentajien lisäksi jo alkuaikoina urheilupsykologi. Myös muutama personal trainer on ollut suunnittelemassa oheistreeniohjelmia.

Hevosten – ja minunkin – kehonhuollosta huolehtivat paitsi minä, myös alan ammattilaiset, osteopaatti ja hieroja. Ympärilläni on paljon muutakin ammattiapua, mistä olen erittäin kiitollinen. Olen ylpeä, kun saan edustaa niin monia, myös Nutrolinia. Olen Nutrolinin yhteistyöratsastaja. Yhteistyö sujuu kaikkien kanssa loistavasti ja olen ollut erittäin tyytyväinen!

Ura alkoi Undrin kanssa

Vanhempani eivät olleet alun perin hevosihmisiä, mutta he ostivat minulle ensimmäisen oman hevosen vuonna 2008, sillä olin jo nuorena hyvin tunnollinen ja innokas oppimaan uutta ja ottamaan vastuuta.

Ensimmäinen oma hevoseni, Undri frá Furuvatni, on hiirakonkirjava 4-käyntiruuna, joka syntyi vuonna 2001 ja oli 7-vuotias minulle tullessaan. Undrissa oli sopivasti haastetta tuolloin 12-vuotiaalle tytölle, sillä siihen aikaan herra oli melko kipakka pakkaus.

Undri on hyvin tasapainoinen ruuna, jolle käy kaikki, kunhan porkkananpala löytyy taskusta edes joka toinen kerta. Treenasin tavoitteet kirkkaina mielessä ja kilpailin Undrilla eritasoisissa kilpailuissa vuosina 2009–2014. Tärkeimmät voittoni olivat SM-kulta, SM-hopea sekä SM-pronssi. Sain kehitettyä Undria niin paljon, että jossakin vaiheessa hevosen rajat tulivat selkeästi vastaan.

Yhteiset kilpailukautemme Undrin kanssa ovat ohitse, mutta treenit ja hauskanpito kuuluvat meidän yhteiseen arkeen vielä kymmenen yhteisen vuoden jälkeenkin! 

Energinen Yngvi

Ostimme vuonna 2010 kulomustan 1. palkinnon 5-käyntiorin Yngvi från Ålebyn (syntynyt vuonna 2005) ja jätimme sen muutamaksi vuodeksi Ruotsiin. Suomeen Yngvi tuotiin vuonna 2012.

Yhteistä kehitystä on nyt takana kuusi vuotta, ja vasta viime vuosina yhteinen sävel on alkanut löytyä. Kookas ori on hyvin herkkä, erittäin kilpailunhaluinen sekä energinen, mikä on haastava yhdistelmä etenkin kilpailuissa. Koen, että herkkyys on myös vahvuus, ja kun kaikki sitten osuu kohdilleen, tuntuu mahtavalta onnistua yhdessä.

Parhaimmat saavutukset Yngvin kanssa vuosilta 2013–2017 ovat MM-kisojen 4. ja 8. sijat, PM-kisojen 5. ja 6. sijat sekä monta SM-kultaa.

Kaudella 2014–2015 aloimme valmentajani kanssa kartoittaa maajoukkuetason 4-käyntihevosia. Tarkoituksena oli saada toinen, erityylinen kilpahevonen Yngvin rinnalle ja ”Undrin tilalle”. Maajoukkueringissä kilpailevalle on selvä etu, jos käytössä on kaksi kilpahevosta. Koskaan ei voi tietää, mitä eläinten kanssa käy ja onko hevosen suoritus kilpakaudella ylipäätään nousujohteinen.

Herkkä Naskur

Tammikuussa 2015 ostimme ”ex tempore” nuoren ja lupaavan kulomustan 4-käyntiorin Naskur frá Varmalandin. Vuonna 2010 syntynyt Naskur lennätettiin 5-vuotiaana Islannista treenaajan luo Tanskaan, missä Naskur asui elokuuhun 2017 asti. Nykyään Naskur on 8-vuotias ruuna, joka asuu Suomessa laumakavereidensa kanssa. Kehitän häntä eteenpäin ja opimme varmasti molemmat koko ajan paljon.

Aika näyttää, mihin tämän kaverin kanssa tähdätään. Naskur on herkkä ”yhden ihmisen hevonen”, äärimmäisen kiltti ja huumorintajuinen. Hän tykkää paljon rapsutuksista ja tulee tarhasta vastaan portille, kun kutsun sitä.

Herrasmies Hylur

Vuonna 2016 löysimme minulle punarautiaan 1. palkinnon 4-käyntiorin Hylur frá Austurkotin (s. 2006). Hylur ei ollut virallisesti edes myynnissä, ja kokeilin ensin muitakin hevosia, mutta tämä herrasmies oli oikea helmi. Yhteinen taival on sujunut hyvin, tosin opittavaa on vielä paljon.

Hylur on omalla tavallaan herkkä ja viljakas hevonen, joka antaa ratsastajalle paljon, jos osaa vaatia oikeita asioita tietyn pehmeyden turvin. Tähän mennessä parhaimmat saavutukset Hylurin kanssa ovat vuodelta 2016: kolme SM-kultaa, PM-kisojen 8. sija sekä useita voittoja World Ranking -kilpailuissa.

Ainutlaatuiset ystävät

Minulle jokainen hevonen on ainutlaatuinen juuri sellaisenaan, ja pyrin huolehtimaan niistä koko sydämestäni. Ovathan ne myös parhaita kavereitani eivätkä pelkkiä treeni- ja kilpahevosia.

Matkani varrella olen ratsastanut useita erilaisia ja erirotuisia hevosia, jotka ovat kaikki opettaneet minulle paljon. Yksikään satulassa vietetty ei ole hukkaan heitetty – niinhän sitä sanotaan. Toivotan kaikille oikein mukavia yhteisiä hetkiä hevosten parissa. Pitäkää huolta hevosystävistänne!

terveisin Oona Ylipuranen