Suomalaisjoukkue flyballin EM-kilpailuihin

Unelmamme toteutuu! Osallistumme flyballin Euroopan-mestaruuskilpailuihin!

Parin vuoden ajan olemme Hakunilan Seudun Koiraharrastajat HSKH:n flyball-porukan kanssa haaveilleet osallistumisesta flyballin Euroopan-mestaruuskilpailuihin. Kilpailut on kuitenkin järjestetty aina melko haasteellisissa paikoissa, joten unelmamme on jäänyt toteuttamatta.

Kun saimme tietää, että tänä vuonna kilpailut järjestetään elokuussa Puolassa Sopotissa, tiesimme tilaisuutemme tulleen. Yksissä treeneissä päätimme osallistua kilpailuun.

Pian meillä olikin jo matkasuunnitelmat ja majoitukset selvillä ja todellinen kilpailuihin valmistautuminen alkoi.

Vauhdikas laji

Flyball on 1970-luvulla kehitetty koirien näytös- ja kilpailulaji. Kaksi joukkuetta kilpailevat toisiaan vastaan vierekkäisillä radoilla, ja nopeimman hyväksytyn suorituksen tehnyt joukkue pääsee jatkoon.

Joukkue koostuu neljästä koiran ja ihmisen muodostamasta parista sekä pallokoneen lataajasta. Samassa joukkueessa voi olla minkä kokoisia koiria tahansa. Hyppyjen korkeus määräytyy joukkueen pienimmän koiran mukaan.

Hyväksytty suoritus sisältää seuraavat elementit: Ohjaaja lähettää koiran matkaan lähtöluvan saatuaan. Koira hyppää neljän esteen yli, lyö tassullaan pallokonetta, ottaa pallon suuhunsa ja palaa esteiden kautta takaisin ohjaajansa luo. Kun koiran kuono on ylittänyt maaliviivan, saa seuraava koira lähtöluvan. Sama kaava toistuu, kunnes joukkueen jokainen koira on suorittanut osuutensa.

Valitettavasti flyball ei ole Suomessa virallisten lajien joukossa ja harrastajamäärät ovat kovin pienet.

Säännöt tutuiksi ja ajoitukset kuntoon

Koska Suomessa ei järjestetä virallisia kilpailuja, meillä on ollut pieniä haasteita kilpailuihin valmistautumisessa. Flyballin sääntökirjaa on tavattu joukkueessa oikein yhteisvoimin, joten se on tullut tutuksi.

Onneksi sekä kilpailun järjestäjät että kilpakumppanimme ovat ottaneet meidät hienosti vastaan, vaikka keltanokkia olemmekin. Olemme muun muassa saaneet kallisarvoisia vinkkejä eräältä belgialaisen flyball-klubin valmentajalta. Hän lupasi, että voimme jopa tavata kisapaikalla ennen kilpailun alkua, jolloin hän voi antaa meille viimeisen briiffauksen ennen tositoimiin ryhtymistä. Mehän tietysti otamme avun ilolla vastaan.

Muutamia perusasioita olemme toki tienneet jo ennestään. Jos esimerkiksi haluaa saada hyviä aikoja, vaihtojen tulee olla tiukat. Se tarkoittaa, että radalta tulevan ja radalle lähtevän koiran kuonot ovat silloin maali-/lähtöviivalla lähes vastakkain. Tässä esimerkki vaihtojen treenaamisesta: https://youtu.be/AVS4EbZcxGI

Jotta ajoitus onnistuisi, on tiedettävä tarkalleen, mistä kohdasta ja milloin mikäkin koira lähetetään. Koirien järjestys pidetään joukkueessa aina samana.

Meidän joukkueessamme koirat lähetetään matkaan joko kuuden tai kymmenen metrin päästä lähtölinjasta. Jos vaihto menee liian tiukaksi, siirrytään vähän taaksepäin, jos vaihdossa jää ”väljää”, niin eteenpäin. Ensimmäisen koiran kohdalla pitää tietää, minkä lähtövalon kohdalla koiran voi päästää irti, jotta se on lähtölinjalla täydessä vauhdissa silloin, kun vihreä valo syttyy. Tässä treenataan lähetyksiä: https://youtu.be/8fH7DR-yb_s

Haastava laji

Laji näyttää hyvin yksinkertaiselta, mutta sitä se ei aina ole. Jo se, että koiran pitää lähteä juoksemaan täysillä toista koiraa vastaan, jolla on pallo suussa, on monelle koiralle vaativa tilanne.

Haastetta riittää siinäkin, että vieressä, 4–6 metrin päässä, on toinen rata, jossa myös juoksee koira, eikä ratojen välissä ole väliaitaa.

Yksittäinen koira oppii tekemään suorituksen hyvinkin nopeasti, mutta kun mukaan tulee kolme muuta koiraa, tehtävä vaikeutuu. Meidän joukkueemme koirat ovat treenanneet lajia kolmesta kuuteen vuoteen. https://youtu.be/wAt5xQFw2x4

Lataajan tehtävät

Koirakoiden lisäksi joukkueeseen kuuluu pallokoneen lataaja, joka nimensä mukaisesti lataa palloja koneeseen sitä mukaan, kun koirat käyvät niitä hakemassa. Lataajan tulee tietää ennalta, kumpaan suuntaan mikäkin koira kääntyy, koska pallo tulee asettaa koneeseen juuri sille puolelle.

Lataaja saa palloja ladatessaan huutaa koiria, mutta hän ei saa huitoa tai houkutella koiria luokseen pallon avulla. https://youtu.be/By4iqI9EBB8

Sopotiin isolla porukalla

Sopotiin meitä lähtee kaiken kaikkiaan viisi koirakkoa, pallokoneen lataaja, kaksi “pallopoikaa” ja yksi avustaja. Hiottavaa on vielä paljon, ennen kuin autojen nokat suuntaavat kohti Puolaa.

Matkasta tulee aivan varmasti huikea kokemus!

Voit seurata matkaamme somessa:

Instagram: flyingfinns_flyballteam

Facebook: https://www.facebook.com/FlyingFinnsFlyballTeam/

Kirjoittaja: Mona Takkinen   Kuvat: Yasmin Eklund