Mistä lähteä etsimään pentua kun pentukuume iskee?

Minulla on jo toinen pentue tänä vuonna laatikossa tuhisemassa. Kasvatan käyttölinjaisia saksanpaimenkoiria ja kyselyjä on tullut paljon. Puhelin on soinut riittämiin ja sähköposti täyttynyt viesteistä. Pennun hankkijoiden ajatusmaailma on herättänyt minussa paljon kysymyksiä. Niitä pohdin tässä kirjoituksessa.

Käyttökoira ei sovi kaikille

Koiran ottaminen ei ikinä saisi olla tunnepohjainen päätös. Parhaimmillaan koiraan tulisi sitoutua moneksi vuodeksi eteenpäin. Tärkeintä on kartoittaa oma käyttötarve. Tehdäänkö koiran kanssa töitä, harrastetaanko sen kanssa jotain, onko se aktiivisen kodin jäsen vai omistajansa seurana?

Nämä asiat määräävät sen, mitä rotuja kannattaa alkaa kartoittaa. Jos etsit seurakoiraa tai koiraa aktiiviseen kotiin, kiinnostustaan ei välttämättä kannata suunnata palveluskoira- tai metsästyskoirarotuun. Miksi sanon näin? Siksi, että kasvattajana haluan välttää mahdollisia ongelmia tulevaisuudessa. Nykypäivänä näkee usein, miten paljon ihminen on vieraantunut elämisestä eläinten kanssa. Se ilmenee monenlaisena ongelmakäyttäytymisenä.

Minun mielestäni koiran tärkein arvo on tuoda omistajalleen iloa arkeen. Jos se ei toteudu, elämästä koiran kanssa voi tulla erittäin stressaavaa ja vaikeata. Tästä on saanut tänäkin vuonna lukea paljon lehdistä. Oli koiranpito sitten mitä tahansa, kaikki koirat on koulutettava vähintään yhteiskuntakelpoisiksi.

Kun koiran käyttötarve on selvillä, voit alkaa miettiä sopivaa rotua. Tietoa löytyy kattavasti Suomen Kennelliiton sivuilta (www.kennelliitto.fi). Siellä on myös ohjeita koiran hankintaan ja omistamiseen. Kaikilla roduilla on Suomessa myös omat yhdistykset, joiden kautta löydät myös rotujen kasvattajat.

Kuva: Jussi Paavola

Tutustu kasvattajiin

Sopivan rodun löytyessä siihen kannattaa tutustua. Rotuyhdistyksistä voi tiedustella, missä koiria voi nähdä. Näyttelyt ja erilaiset kokeet, esimerkiksi palveluskoira- ja tottelevaisuuskokeet sekä muut koemuodot, tarjoavat paljon hyviä tilaisuuksia tutustumiseen. Niissä voi myös päästä juttelemaan kasvattajien kanssa kasvotusten.

Jos rotu tuntuu omalta, sen jälkeen tulee etsiä sopiva nartun ja uroksen yhdistelmä ja sellainen kasvattaja, jonka kanssa ajatusmaailmat kohtaavat. Meissä kasvattajissa on todella paljon erilaisia persoonia. Kun itse hankin aikoinani koiran, hankin sen sellaiselta kasvattajalta, jonka kanssa ajatukset kohtasivat.

Kasvattajien kokemuksetkin vaihtelevat. Jotkut kasvattavat ensimmäistä pentuettaan, kun taas joillakin on vuosikymmenien kokemus tietystä rodusta. Molemmissa kasvattajissa on hyvät puolensa.

Uusi kasvattaja todennäköisesti pitää kasvattiensa omistajiin aktiivisesti yhteyttä myynnin jälkeen. Pitkän linjan kasvattajalla on taas rodusta runsaasti kokemusta ja tietotaitoa. Jälkimmäiset ovat myös yleensä aktiivisia rotuyhdistyksissä.

Kasvattajien pentueista ja kasvateista löytyy tietoa jalostustietokannasta. Sinne on tallennettu tiedot koirien terveystutkimuksista, koe- ja näyttelytuloksista (https://jalostus.kennelliitto.fi).

Kuva: Jussi Planting

Näin onnistut pennunhankinnassa

* Kartoita oma tarpeesi.

* Hanki tietoa ja etsi käyttöösi sopiva rotu.

* Etsi kasvattaja, jonka kanssa ajatusmaailmasi kohtaa.

* Muista, että koiran hankintahinta on pienin kustannus koiran pitämisessä.

* Älä tue pentutehtailua!

Kirjoittaja: Jussi Planting, Kennel Tuntemattoman

Artikkelin aloituskuva: Nina Erkkilä