Sileäkarvainen noutaja Aatos – Virallinen Valvoja

Aatos, viralliselta nimeltään Noanarkin Rana Picta, on 8-vuotias sileäkarvainen noutaja. Sen nimen edessä ei ole tittelirivistöä todisteena mahtavasta näyttelymenestyksestä tai hienosta koeurasta. Se on silti maailman paras ruskea flatti. Rauhallinen ja viisas rotunsa edustaja, joka seurailee tilanteita sivusta. Tästä tuleekin sen lempinimi nimi ”Virallinen Valvoja”.

Kiltti laumanjohtaja

Nuorena Aatos kävi näyttelyssä saamassa virallisen arvostelun. Väriä kehuivat. Väriltään Aatos onkin todella tummanruskea. Ruskean sävy on kaunis, Aatoksen sisäisestä kauneudesta puhumattakaan. Luonnetestiin mentiin omistajan mielenkiinnosta. Aatos todettiin tyypilliseksi noutajaksi.

Luonteeltaan se on maailman kiltein ja hyväntahtoisin, eikä tekisi pahaa kärpäsellekään. Se ei ole koskaan riitaantunut kenenkään kanssa. Sen voi ottaa mukaan mihin vaan, eikä se aiheuta ongelmia missään. Kotona lauman vanhimpana se hoitaa tehtäväänsä arvokkuudella ja vakavuudella.

Ahkera nenäkäyttäjä ja työntekijä

Noutajien metsästyskokeissa todettiin Aatoksen hallitsevan riistan käsittelyn perusteet sekä toimivan ohjaajan kanssa hyvässä yhteistyössä. Aikuisiällä sen työ ja harrastukset ovat olleet vähemmän virallisia, eikä niistä ole muuta todisteita kuin talteen noudetut riistat sekä hienot muistot. Vapaa-ajalla Aatos pääsee testailemaan metsästysominaisuuksiaan käytännön jahdeissa. Kylmä vesi tai syvä hanki eivät sitä lannista. Se on luotettava kaveri, joka etsii haavakoita niin kauan kuin on tarpeen. Se on aina valmiina jahtiin ja tekemään parhaansa.

Jäljestys on sille toinen mieleinen laji. Ensin harjoiteltiin naudan verellä, mutta myöhemmin ollaan oltu tositoimissakin jäljestämässä haavoittuneita peuroja tai hirviä. Auton töytäisemän koirankin Aatos on jäljestänyt.

Aatoksen päivätyöhön kuuluvat opetustehtävät Koulutuskeskus Salpauksessa. Nuorisopuolella se opettaa eläintenhoitajille eläinten käyttäytymistä ja käsittelyä. Aikuisopetuksessa sen oppiaine on näytteenotto- ja laboratoriotekniikka. Kiltin ja rauhallisen luonteensa takia Aatos soveltuu opetustyöhön hyvin. Töihin se lähtee innokkaasti, ja aulaan päästyään se ilmoittaa saapumisensa ulvomalla.

Aatos on siis ihan tavallinen koira, jolla on paljon pieniä tehtäviä arjessa ja vapaa-ajalla. Se ei ole saavuttanut elämässään mitään suurta, vaikka moneen hommaan onkin ehtinyt osallistua. Elämä Aatoksen kanssa on helppoa, koska tiedän, mitä se osaa ja mitä siltä voi odottaa. Aikuisen koiran viisautta ja tyyneyttä arvostan erityisesti. Toivon, että meillä on edessä monia yhteisiä retkiä ja hetkiä Virallisen Valvojan kanssa.

Teksti: Miia Mäkijouppila