Islanninhevosten askellajikilpailut ovat vauhdikkaita kilpalajeja

Islanninhevosilla on mahdollisuus kilpailla askellajikilpailuissa, jotka poikkeavat perinteisistä ratsastuskilpailulajeista. Askellajiratsastus muistuttaa eniten kouluratsastusta, mutta kilpailusuorituksessa ovaaliradalla ei näytetä varsinaisia kouluratsastusliikkeitä, kuten väistöjä. Myös islanninhevosella voi osallistua kouluratsastusluokkaan. Islanninhevosilla voi kilpailla sekä sport- että Gæðingakeppni-luokissa.

Mitä vaaditaan?

Normaalisti suorituksissa katsotaan eri askellajeja, harmoniaa, siirtymisiä sekä ratsukon yhteistyötä. Hevosen täytyy suorittaa siltä vaaditut tehtävät positiivisena ja luottavaisena eikä alistettuna tai pakonomaisena. Tuomarit tarkkailevat kilpailuissa suorituksen toteutusta, ratsastustaitoja, hevosen tahtia, tasapainoa, rentoutta, muotoa ja liikkeiden joustavuutta sekä oikeaoppista liikkumista. Passihevosilla täytyy olla enemmän räjähtävyyttä, koska kyse on yksin tai pareittain suoritettavista nopeusluokista.

Askellajikilpailuja järjestetään Suomessa pienistä tallikilpailuista aina PM-kilpailuihin asti. Kilpailut tapahtuvat 250–300 metrin ovaaliradalla, ja usein passiluokat ovat raviradan pitkällä suoralla. Suomessa täysimittaisia 250 metrin ovaaliratoja sijaitsee muun muassa Ypäjällä, Orimattilassa ja Sipoossa. Orimattilassa on myös 300 metrin ovaalirata, jossa järjestetään Gæðingakeppni-kilpailuja. Vaihtoehtoisesti Gæðingakeppnia voi ratsastaa myös pitkällä suoralla ja näyttää askellajit siinä, sillä myös ovaaliradoilla Gæðingakeppni arvostellaan suorilla.

Miten arvostellaan?

Sport-luokat arvostellaan pisteytyksillä 0–10 ja Gaedingakeppni-luokat pisteytyksillä 5,0–10,0. Jälkimmäisessä käytetään kymmenesosadesimaaleja. A-flokkurissa tuplataan eteenpäinpyrkimys, muoto, töltti ja passi. B-flokkurissa tuplataan eteenpäinpyrkimys ja muoto.

Passiluokissa P1–P3 hevosen täytyy olla passissa tietyssä kohdassa. Aika ratkaisee. Ratsukon yhteistyön pitää olla suorituksen aikana hevosystävällistä. Passiluokassa PP1 katsotaan ajan lisäksi muun muassa siirtymisiä ja passin laatua. Pisteitä ei anneta ajasta vaan itse suorituksesta eli passin tyylistä ja näyttävyydestä sekä siirtymisistä. Jos hevonen tässä passiluokassa rikkoo kesken juoksun, suoritus hylätään heti. Ovaaliradalla sen sijaan rikkominen ei johda suoritukseen hylkäämiseen, vaan pisteytyksen alenemiseen.

Kuka voi osallistua?

Kilpailuihin voi osallistua ratsukko, joka on valmis aloittamaan esimerkiksi helpommista luokista. Vuonna 2018 kilpailujärjestelmä antaa ratsukkojen vapaasti valita kilpailuluokat ja -tasot. Kilpailusuunnitelmista kannattaa aina keskustella ensin esimerkiksi oman valmentajan kanssa. Kilpailulupien on oltava kunnossa.

SM-kilpailuihin voi osallistua, kun on ensin rikkonut vaativimpien yksilöluokkien (T1, T2, V1, F1) karsintarajat. Rajat löytyvät Suomen Islanninhevosyhdistyksen sivuilta ikä- ja luokkakohtaisesti. Passiluokkiin ei ole varsinaisia aika- tai sijoitusmäärityksiä, mutta ratsukon on osallistuttava vähintään yhteen viralliseen 1–4-tason kisan passiluokkaan samana vuonna, kun tähtäimessä ovat SM-kilpailut.

Sport-luokat

Sport-luokat järjestetään 250 metrin ovaaliradalla. Ikäluokat jakautuvat ratsastajan iän mukaan junioreihin (korkeintaan 15-vuotiaat), nuoriin (16–21-vuotiaat) ja senioreihin (yli 22-vuotiaat).

Vaativat luokat:

* F1 – Viisikäynti (esitetään töltti, ravi, käynti, laukka ja passi)

* V1 – Nelikäynti (esitetään työtöltti, lisätty eli nopea töltti, ravi, käynti ja laukka)

* T1, T2 – Tölttiluokat (T1: esitetään työtöltti, lisätty töltti sekä töltin eri tempoja. T2: esitetään vapaavalintainen töltti, työtöltti ja toiseen suuntaan tölttiä löysin ohjin)

Helpommat luokat (valikoima):

* T3, T4, T5, T6 – Tölttiluokat

* V2, V4, V5 – Nelikäyntiluokat

* F2 – Viisikäyntiluokka

Näissä luokissa ratsukolta vaaditaan vähemmän. Luokkia on sovitettu niin, että ne soveltuvat esimerkiksi nuorille hevosille ja kilpailuja aloitteleville ratsukoille.

Gæðingakeppni

Gd-luokat järjestetään 300 metrin ovaaliradalla, jotta askellajit voidaan näyttää paremmin, koska ne esitetään vauhdikkaammin kuin sport-luokissa. Ikäluokat jakautuvat lapsiin (7–13-v.), nuoriin (14–17-v.), nuoriin aikuisiin (18–21-v.) ja senioreihin (yli 22-v.)

Luokat:

*A-Flokkur Viisikäyntiluokka (esitetään kaikki viisi askellajia eli töltti, laukka, ravi, käynti ja passi)

*B-Flokkur Nelikäyntiluokka (esitetään neljä askellajia, mutta ei passia)

Passiluokat

Vain islanninhevosille, joilla on passi. Ratsastetaan pitkällä passisuoralla. Ikäluokat jakautuvat samoin kuin sport-luokissa.

* PP1 Tyylipassi

Yksilöluokka (esitetään siirtyminen tölttiin tai raviin ja sen jälkeen siirtyminen laukkaan ja tietyssä kohdassa laukasta passiin, passi ja hidastus passista mahdollisimman nopeasti ja siististi tölttiin tai raviin tai jopa käyntiin)

* P1 250 metrin passijuoksu

Lähtö passikopista, hevosen oltava passissa 50 metrin sisällä ja juostava passissa rikkomatta maaliin asti

* P2 100 metrin speedpassi

Yksilöluokka, ns. lentävä lähtö, eli hevosen oltava passissa, kun ajanotto alkaa ja loppuu, ei saa rikkoa passia suorituksen aikana.

* P3 150 metrin passijuoksu

Lähtö passikopista, hevosen oltava passissa tietyssä kohdassa ja juostava passissa rikkomatta maaliin asti.

Maajoukkueenjohto ja Sihyn eli Suomen Islanninhevosyhdistyksen urheiluvaliokunta tekevät PM- ja MM-kilpailuvalinnat ratsukon tulosten perusteella.

Lue lisää luokkien askellajijärjestyksistä osoitteessa www.islanninhevonen.net/urheilu/kilpaileminen/kilpailulajit

Teksti: Oona Ylipuranen

Kuvat: Ulrich Neddens, Pia Ralli, Johanna Veijanen, Tapio Ylipuranen ja Oona Ylipuranen