Koiran ja omistajan hyvä suhde syntyy tekemällä

Nutrolin pentu

Jokainen koiranomistaja toivoo, että hänellä ja hänen koirallaan olisi hyvä suhde, jota kuvaillaan muun muassa luottamuksena, kiintymyksenä, reiluutena ja tottelemisenakin. Hyvä suhde näkyy ulospäin: koira tarkkailee omistajaa, kuuntelee tätä ja viihtyy omistajan lähellä. Miten se saavutetaan?

Avainasemassa on, että koira kokee omistajansa kanssa olemisen myönteisenä asiana ja yhdistää positiiviset tunteensa omistajaan.
Mukavissa hetkissä erittyy kiintymyshormoni oksitosiinia. Kun koira katsoo omistajaansa, omistajan oksitosiinitaso nousee ja tuottaa hyvän olon. Koiran kanssa leikkiminen, koiran rapsuttelu ja huomioiminen puolestaan nostavat paitsi omistajan myös koiran oksitosiinitasoa, jolloin koira liittää omistajaansa positiivisia tunteita ja ottaa omistajaansa enemmän katsekontaktia. Koiran ja omistajan välille syntyy positiivinen kierre, myönteinen tunnemaailma.

Positiivista mielialaa luo osaltaan sekin, jos koira saa vaikuttaa oman elämänsä tapahtumiin. Koiraa ei esimerkiksi pakoteta kaikkiin tilanteisiin eikä sille tehdä väkisin hoitotoimenpiteitä, vaan sille opetetaan järkeviä käyttäytymistapoja tällaisia tilanteita varten. Koiraa voidaan totuttaa ikäviinkin asioihin, kun niihin yhdistetään mukavia asioita; esimerkiksi kynsien leikkaamiseen yhdistetään ruoan syöminen.

Koiralle on opetettava, että sen tekemisillä on seurauksia. Kun koira istuu esimerkiksi ulko-oven edessä, ovi avautuu. Jos koira ei istu, ovi ei avaudu. Oven saa auki vain malttamalla mielensä ja odottamalla. Näin koira oppii itsehillintää ja niin sanottua luopumista, mistä on hyötyä arkitottelevaisuudessa.

Arkitottelevaisuuteen kuuluu erilaisiin tilanteisiin sopivia käyttäytymismalleja, esimerkiksi se, miten toimitaan, kun lenkillä ohitetaan muita koiria. Tätä pitää opettaa koiralle pennusta lähtien, koska koira ei yksin opi ohittamaan asiallisesti. Koiralle opetetaan arkikäyttäytymisen perusteet palkitsemalla oikeaa käytöstä ja estämällä väärää käytöstä. Arkitottelevaisuusharjoituksia on tehtävä etenkin nuoren koiran kanssa joka päivä.

Kun koiralle on opetettu oikeanlaiset arkitottelevaisuustavat, sen stressitaso pysyy matalana ja se osaa toimia järkevästi. Ehkä sitä palkitaankin hyvästä käyttäytymisestä, mikä pitää koiran hyväntuulisena.

Nutrolin koiran hyvinvointi

Tee mukavia juttuja

Kun haluaa kehittää suhdetta koiraansa, helpointa on tehdä koiran kanssa sellaisia asioita, jotka ovat koirasta mukavia – ja omistajasta myös, koska koiraa on vaikea huijata.Kannattaa miettiä, mistä koira pitää luonnostaan ja auttaa tällaisten asioiden toteuttamisessa.Koirat pitävät yleensä vapaana juoksentelusta. Tarjotaan sille tätä herkkua sen jälkeen, kun se on kulkenut hetken hihnassa kiskomatta, istunut ja ottanut omistajaan katsekontaktin.

Mitä useammin voit yhdistää mukavan asian ja omistajan arkielämän tilanteisiin, sitä enemmän koira alkaa yhdistää omistajan mukaviin asioihin. Koiran kanssa leikkiminen, koiran rapsuttelu tai ruuan tarjoaminen koulutuksen yhteydessä parantavat myös koiran ja omistajan välistä yhteyttä.

Hyvän suhteen avaimet löytyvät aina ihmisen toiminnasta. Ihmisen pitää tarjota koiralle mukavia aktiviteetteja ja viettää koiran kanssa aikaa. Koiraa on koulutettava erilaisten tilanteiden varalle, jotta sillä on mahdollisuus vaikuttaa sille itselleen tapahtuviin asioihin.

Teksti: Piritta Pärssinen