Mitä on huomioitava kun miettii koiran hankkimista?

Nutrolin shetlanninlammaskoira

Suomen Kennelliittoon rekisteröidään vuosittain noin 50 000 koiraa, ja Suomessa on noin 800 000 koiraa (Tilastokeskus 2016). Koiranpennun tai aikuisen koiran ostaminen on siis varsin yleinen tapahtuma. Ennen koiran ostamista on mietittävä tarkoin, millaiset mahdollisuudet minulla on pitää koiraa lemmikkinä ja millainen koira olisi sopiva. Netissä on monenlaisia rotutestejä, joihin voi tutustua, jos päätyy hankkimaan rotukoiran.

Netistä löytyy erinomaisia sivuja, joiden avulla voi tutkia koiran ostamiseen liittyviä asioita.Koiranjalostus.fi-sivujen Julkaisut-otsikon alta löytyy informatiivinen Koiranhankintaopas. Kennelliiton hankikoira.fi-sivustolta saa tietoa paitsi koiran hankkimisesta myös koiran hoitamisesta ja kouluttamisesta.

Koiran hankkimisen yhteydessä aikaa on mietittävä noin kymmenen vuoden päähän: mitä teet silloin, missä asut, millainen perhe sinulla kenties on ja miten koira istuu tähän kuvioon? Jos haluat vaikkapa matkustella ympäri maailmaa, tehdä hyvin pitkiä työpäiviä tai omistautua kaupungilla kuljeskelulle ja shoppailulle, koiran ostaminen ja hoitaminen pitää suunnitella sen mukaisesti. Joskus voi olla viisainta jättää koira ostamatta.

Koira elää ainakin kymmenisen vuotta ja on koko elämänsä ajan riippuvainen omistajastaan. Omistajalle voi toki tulla elämänmuutoksia, mutta perusajatus on sitoutua koiraan ja sen lajityypilliseen hoitamiseen pitkäksi aikaa. Koiraa ei siis hankita hetken mielijohteesta, vaan koira on aina pitkäkestoinen ”ostos”, jonka mukaan omaa elämää pitää jonkin verran suunnitella. Lyhytikäisempiäkin lemmikkejä on tarjolla, jos eläimeen ei pysty sitoutumaan niin pitkäksi aikaa.

suomenpystykorva

Miten valita sopiva rotu?

Rodun valinnassa olisi suotavaa käyttää sekä järkeä että tunnetta. Käytä ensin järkeä. Pyri valitsemaan sellainen rotu ja koira, jolla ei ole sellaisia rakenteellisia tai fysiologisia puutteita, jotka tekevät siitä automaattisesti ”sairaan”.

Täysin tervettä rotua tuskin löytyy, ja jokaisella rodulla ja koirayksilöllä on omat vikansa ja puutteensa. Rotujen puutteista ja jalostuksen tavoiteohjelmasta löytyy tietoa muun muassa rotujärjestön sivuilta. Rodun harrastajat osaavat kertoa rodulle tyypillisistä ongelmista.
Jokaisen koiran tulisi pystyä liikkumaan rodunomaisesti ja lajityypillisesti. Koiran pitäisi pystyä hengittämään ongelmitta ja sillä tulisi olla normaali kuulo ja näkö.

Jos on oletettavissa, että näissä perusvaatimuksissa on puutteita, sellaista koiraa ei kannata ostaa, vaikka koiran ulkomuoto houkuttelisikin. Suomesta löytyy yli kolmesataa koirarotua sekä lukuisia sekarotuisia koiria, joten valinnanvaraa riittää. Tuosta joukosta löytyy varmasti jokaiselle mieluisa vaihtoehto.

Koiran luonteen tulisi olla käyttötarkoitukseen mahdollisimman sopiva. Siitä saa vihjeitä tutustumalla rodun edustajiin sekä ostettavan koiran vanhempiin ja lähisukulaisiin. Monet luonteenpiirteet ovat perinnöllisiä, ja vanhempien käyttäytyminen antaa hyviä vinkkejä tulevien pentujen luonteista. Arkuus ja pelokkuus ovat piirteitä, joita kannattaa välttää, oli koiran käyttötarkoitus mikä tahansa.

Koiran hankkimisessa järki antaa puitteet hankkimiselle ja tunne auttaa juuri sen oikean kaverin valinnassa. Hanki tietoa eri lähteistä, ennen kuin ostat koiran. Tietoa löytyy helposti.

Teksti: Piritta Pärssinen

Linkkejä:
Yle uutiset: Liian sairaaksi jalostetut koirat
www.koirangeenit.fi
Rotukoirien jalostus, ELT Anu Lappalainen
Tietoa jalostuksella vastustettavista sairauksista ja vioista
Suomen Kennelliitto – YLEINEN JALOSTUSSTRATEGIA