Entä jos ryhtyisit kirjailijaksi?

Suomessa koiraurheilun taso on kansainväistä kärkeä oikeastaan kaikissa koiraurheilun lajeissa, aina näyttelyistä veto-urheiluun, agilitystä nome-kokeisiin tai pelastuskoirakokeista tokoon.

Korkea laatu- ja taitotaso ovat läsnä myös hevosurheilussa ja monenlaisessa lemmikkien kasvattamisessa, hyvinvoinnin kehittämisessä ja ymmärtämisessä. Meillä on vahva kulttuuri jakaa tietoa erilaisissa etä- ja lähimuotoisissa koulutus- ja valmennustilaisuuksissa, eri lajien paikallisissa ja valtakunnallisissa koulutusrenkaissa sekä somea hyödyntäen monilla eri kanavilla.

Somemaailma tavoittaa nopeasti isonkin joukon harrastajia, mutta harmillisesti tieto ei välttämättä säily vuosikausia. Niinpä uuden lajin, rodun tai lemmikin kanssa aloittelija törmää usein vain muutamaan laajaan painettuun kirjalliseen julkaisuun, vaikka suomalainen, maailmanhuippua oleva kirjastojärjestelmä tarjoaisi monipuolisen mahdollisuuden perinteisen kirjojen hyödyntämiseen. 

 

Entä jos toisit osaamisesi esille ja lähtisit kirjailijaksi? Suosittelen!

Vuosien ajan keräsin materiaalia koiraurheilun kokemuksistani, kisamatkoista, tunteista, kohtaamisista. Ennen kaikkea yläkoulun ja lukion opinto-ohjaajana peilasin muistiinpanoissani kasvatustieteen ja koulumaailman havaintoja ja teoriaa koiran kouluttamiseen ja koiran kanssa elämiseen. Lopulta huomasin käsitteleväni oikeastaan koiran ohjaajan ajattelun kehittämistä enkä niinkään koiran treenaamista.

Vuonna 2018 äitiyslomalla aloitin muistiinpanopinon työstämisen kirjaksi. Välillä työ jäi pöytälaatikkoon. En uskonut tekstistä kenenkään olevan kiinnostunut, mutta siskoni oikoluki ja kannusti jatkamaan, ja keskeneräinen teksti vaivasi – se piti saada pois. Keväällä 2022 lopulta oikeasti päätin viedä projektin loppuun. Kirjalle löytyi taittaja ammattiopistosta, nuori, joka teki taiton ammattitutkinnon lisäosan päättötyönä NY-yrityksensä kautta. Kesäkuussa 2022 kirja lähti paikalliseen keskisuomalaiseen kirjapainoon, kestäviä kotimaisia valintoja huomioiden. Kustantajaksi tuli luonnostaan oma toiminimeni, Training Tracks. Kirjaan painettiin valmiiksi ISBN-tunnus, hain itselleni kansainvälisen kirjailijatunnuksen sekä Training Tracksille kustantajatunnuksen. 

Kerroin kirjasta somessa ja kiitos ihanien ystävien – he linkkasivat kirjaani taas eteenpäin. Kirja oli aluksi myynnissä oman toiminimeni nettisivulla sekä Riemukaupan verkkokaupassa. Lopulta se päätyi myös kivijalkaliikkeisiin Lahteen ja Mikkeliin. Kesän aikana kirjan otti myyntiin Kirjavälitys, jonka kautta kirja on ostettavissa Adlibriksen, Prisman ja Suomalaisen Kirjakaupan verkkokaupoista. Monet kirjastot ovat ottaneet sen lainattavien kirjojen joukkoon. 

On siistiä, miten pieni omakustannekirja voi tuoda monia kohtaamisia ja huikean seikkailun! Mikä tunne on löytää oma kirja kirjaston tai kaupan hyllystä, jes!

Lähde kirjailijaksi!

Jaa osaamisesi ja ajatuksesi muille oman julkaisun kautta.

Ole rohkea, arvosta kokemuksiasi ja anna näppiksen laulaa. Tässä vinkkini omakustannekirjailijalle:

1. Usko omaan tekstiin – kirjoita tekstiä, jota itse lukisit. Silloin voi olla varma, että jos itse luet sitä, tekstiäsi lukee varmasti joku muukin. Jollei lue, olet silti tehnyt oman tekstin, ketään mielistelemättä tai muiden oletuksia täyttäen.

2. Älä säästele tai vähättele osaamistasi. Pidä mielipiteesi, tarkoituksesi, teoriasi. 

3. Käy kirjastossa. Katsele ja lue eri teemojen kirjoja, ei vain koirakirjoja, vaan kaikenlaisia kirjoja. Visio mieleesi, millaisen kirjan haluat tuottaa ja kenelle.

4. Mieti käytätkö kuvia, kuinka paljon ja missä yhteydessä. Selvitä aina kuvaaja ja oikeutesi kuvan käyttöön. 

5. Huomioi omat verkostosi.

  • Tunnetko taittajaa, joka tekisi kanssasi tekstiä eteenpäin?
  •  Kuka osaisi kieltä ja oikolukisi tekstisi korjaten edes suurimmat virheet, vaikka tekstisi ei tarvitsisikaan olla kirjakielen taidonnäyte? Oikolukija voisi myös olla hyvä koekaniini, onko tekstisi ymmärrettävä.
  • Omalle tekstille sokeutuu – käytä muokkaamiseen aikaa! Muista kuitenkin julkaista kirja, älä jää muokkaamaan ja muokkaamaan vaan muista myös julkaista!
  • Kirjapaino – valitse sellainen, jonka arvoihin ja työn laatuun haluat sitoutua. Hyvä kirjapaino auttaa sinua taiton loppuvaiheessa, pysyy sovitussa aikataulussa ja tarjoaa ratkaisuja, joita et aine edes itse huomaa esittää. Kirjapaino on valintasi, joka näkyy jokaisessa kirjassasi aina.

6. Onko sinulla toiminimi? Jos aiot hyödyntää toiminimeäsi kirjan kuluissa, markkinoinnissa ym. niin laita toiminimesi kustantajaksi. 

7. Hae kansallisia ja kansainvälisiä kirjailija- ja kustantajatunnuksia hyödyntämällä ilmaisia palveluita/tietokantoja, jotka helpottavat kirjasi luokittelua, markkinointia ja näkyvyyttä. Nämä tekevät kirjastasi julkisen teoksen, käsittelevät sinua kirjailijana ja määrittelevät toiminimestäsi kustantajan.

8. Varaudu postittamaan! 

  • Selvitä postin palvelut yrityksille ja yksityisille. Kulkeeko kirjasi kirjeenä vai pakettina? Hyödynnä seurantatunnus, jotta näet, missä lähetyksesi on.
  • Hanki kuoria, paketteja, pakkaustarvikkeita – mikä sopisi lähetyksellesi parhaiten, jotta asiakas saa tuotteen nopeasti, luotettavasti ja ehdottomasti ehjänä.

9. Pidä kirjaa, säilytä kuitit, tee myynneistäsi kuitit, kirjaa menot, investoinnit, käymäsi koulutukset ja ajokilometrit. Pidä toiminimestäsi hyvää huolta pitkin matkaa ja hanki hyvä kirjanpitäjä, jos yhtään epäröit omia kirjanpitotaitojasi.

10. Sijoita omaa tai toiminimen varoja, jotta saat kirjasi painettua. Ehkä kirjasi myy hyvin ja saat tilata uusintapainoksen. Ehkä sukulaisesi saavat kirjaa joululahjaksi vielä monen vuoden kuluttua, kun myynti ei onnistunutkaan. Lähde silti kokeilemaan. Elämä on seikkailu!

11. Tee markkinoinnistasi sinun näköinen, verkostosi hyödyntäen. Muista, että pakkomyynti kannattaa vain lähimmille sukulaisille 🙂

Toki, voit kokeilla laittaa tekstiäsi tarjolle kustantamoille.
Onnea matkaan!
Voi hyvin olla, että tekstisi on sen 5% joukossa, mikä valikoituu kirjana maaliin asti. Silloin ylläolevat vinkit työstää kustantamo, ja saat tuen, ohjeet, julkkarit, todennäköisesti joskus pääsyn kirjamessuille (jonne omakustantajan sisäänpääsymaksu on suurempi kuin koko myynnistä saatava voitto) ja markkinointiverkostot, joista omakustantaja saa vain haaveilla. Jos vastauksia ei kuulu tai ne ovat kielteisiä, muista että moni kirjailija on aloittanut omakustanteella. Sinäkin voit tehdä niin. Tie voi olla pomppuinen, mutta se on silti sellainen, jonka haluat kulkea.

Onnea matkaan!

HANNA NÄRHI

kirjalija

KM, FM, LTO, LO, AO
opinto-ohjaaja
koiraurheilija
pienyrittäjä
kouluttaja

Ennakoi. Nauti. Ohjaa. Ja niin koirasi loistaa. (Training Tracks, 2022)