Kilpakuntoisen whippetin pitkä pakkolepo

Alex-whippet on aikaisemminkin esiintynyt blogissani ollessaan mukana SM – ajueessa kaudella ´20 ja viime kaudella Alexista tuli suoraan viidessä maastokokeessa Suomen käyttövalio maastojuoksuun. 

Alexin huima saavutus oli SM – maastokisojen pronssia samalta kaudelta. Marraskuussa seurasi lepokausi ja joulukuussa alettiin taas keräämään pohjakuntoa seuraavaa kautta varten. Tuolloin en arvannutkaan kuinka suunnitelmamme muuttuisivat tuona joulukuisena päivänä.

Alex loukkaantui tapaturmassa sinä päivänä ja lähdimme suoraan eläinlääkärille kuvaamaan toista takajalkaa, jota Alex ei käyttänyt. Kuvauksessa paljastui, että Alexin polven ristiside oli revennyt ja se tarvitsisi korjata leikkaushoidolla. 

Alex leikattiin TTA – menetelmällä ja siitä alkoi meidän yhteinen kuntoutus, sillä oma selkäni oli leikattu joulukuun alussa. Minulle oli alusta saakka selvää, että kilpauralla ei olisi mitään väliä, kunhan Alex saataisiin sellaiseen kuntoon, että pärjäisi kotona ja voisi myös juoksennella vapaana, koska vinttikoiran elämään kuuluu vapaana juoksentelu. 

Ruokintaa muutettiin sen verran, että Sportti vaihtui Nutrolin® Hip & Joint-valmisteeseen, joka tukee koiraa kuntouksen aikana monin eri tavoin laadukkaiden rasvahappojen ja nivelvalmisteen kanssa.

 

Haasteena oli saada aktiivinen kilpakoira olemaan rauhallisena ensimmäiset kuusi viikkoa. Se onnistui ihan hyvin kotioloissa, varsinkin kun työpaikkani oli muuttunut niin, että sain tehdä töitä kotoa käsin. Mutta todella pitkät nuo ensimmäiset kuusi viikkoa kyllä olivat!

Kävimme kontrolliröntgenissä, jonka kuvan perusteella jatkettiin vielä melko tarkasti kuntoutussuunnitelmaa. Liikkuminen alkoi hyvin lyhyillä köpöttelykävelyillä ja pitkin kevättä sitten pidensimme matkaa. Teimme kahdestaan rauhallisia lenkkejä kävellen poluilla, teillä ja metsissä, jotta Alex sai kävellä erilaisilla alustoilla. Haasteena oli myös Alexin leikatun jalan käyttö, jota se edelleen kevensi kävelyillä. Tasapainotukseen käytimme erilaisia tasapainoiluun tehtyjä alustoja, jotta Alex käyttäisi kumpaakin jalkaansa tasapuolisesti.

Pitkä talvi meni ohi ja tuli kevät, joka kääntyi kesäksi. Olimme jatkaneet kuntoutusta ohjeiden mukaisesti ja muistan sen alkukesän päivän kun sanoin Alexille että ”tänään lähdet juoksemaan.” Menimme sammalmättäiseen metsään jonka ajattelin olevan tähän hyvä  aloitus.

Alexilla on tapana katsoa minua tummilla silmillään suoraan omiin silmiini ja hänen katseensa kysyy, mennäänkö lenkille, saanko ruokaa ja mitä pienen koiran mielessä milloinkin on.

Nyt Alex katsoi minua kun pysähdyimme metsässä, jossa minulla on lupa pitää koiriani irti, ja siinä hetkellä kun avasin pannan, niin Alex juoksi! Alex juoksi niin paljon ja niin onnellisena kuin vinttikoira juostessaan on.

Mättäältä mättäälle se pinkoi innoissaan ja katsoin kostunein silmin tätä riemua. Ensimmäinen kerta ei toki kestanyt kauaa, sillä kuntoutuksessa kaikki oli tehtävä varovaisesti.

Alexin lenkit ja vapaana juoksuntelut pidentyivät hissukseen ja eipä aikaakaan kun se pääsi juoksemaan ja leikkimään yhdessä oman tutun lauman kanssa.

Koiran kilpaurasta en vielä tiedä, että jatkuuko se ja toisaalta, kunhan tuon pienen whippet-pojan kanssa saamme vielä pitkään olla yhdessä, niin kilpailemisella ei ole niin suurta merkitystä.

 

Miskan lauma

Miska harrastaa vinttikoirien kilpailuttamista ja niiden pienimuotoista kasvattamista. Kilpailemisen vastapainona on pitkä lepokausi. Miska on saavuttanut maastojuoksukisoissa mestaruustason mitaleja omien koiriensa kanssa useampana vuonna, joten pitkäjänteinen treenaaminen tuottaa tulosta. Koirien tukena huipulla on Nutrolin®-tuotteet.

Silli - maastojuoksun maailmanmestari