Maastojuoksun maailmanmestari Silli

Loppusyksystä 2021 tuli tieto, että Suomessa pidettäisiin seuraavana keväänä maailmanmestaruuskilpailut, joihin sitten kokoontuikin noin 500 koiraa kahdestakymmenestä maasta kisailemaan parhaiden titteleistä. Osanottajamäärä jäi hieman pienemmäksi, koska maailmalla tapahtuneet muutokset vaikuttivat esimerkiksi rapakon takaa osallistujien suunnitelmiin. Siitä huolimatta koossa oli varsinainen vinttikorien juhlava kokoontuminen.

Suomen joukkue koottiin kahden edellisen kauden parhaimpien tulosten mukaan ja sukupuolia pääsi mukaan vain kolme per rotu. Omaani jännitin viimeiseen saakka koska olin ilmoittanut oman kasvattini Sillin whippettyttöjen sarjaan CSS Maailman Voittaja Luokkaan. Sillin suoritukset muun muassa Virosta riittivät kuitenkin maajoukkuepaikan saamiseen ja valmistautuminen sai alkaa. Viimeiset kuukaudet ja viikot teimme paljon vapaana juoksutusta luvallisilla paikoilla sekä varsinkin kestävyyden nostamista yhdessä laadukkaan ruuan ja Nutrolin® Sportin kanssa.

vinttikoirien maastojuoksun mm

Kisapaikka oli kolmella eri radalla ihan keskellä hiekkasärkkiä ja olin varannut meille hotellin aivan kilpailualueen läheltä, jonne majoittui myös muitakin kilpailijoita. Kilpailemisen ohella toimin myös toimihenkilönä ne päivät, jolloin oma koira ei kilpaillut. Mukaan lähtivät omasta laumasta myös whippetit Myrsky ja Alex ja greyhoundpentu Kino kannustusjoukoiksi.

Torstaina olivat avajaiset ja toimihenkilöiden palaveri. Tulisin toimimaan järjestyskennelissä viikonloppuna, eli paikassa, jossa juuri ennen kisasuoritusta varmistetaan kilpailijoiden varusteet ja tunnistusmerkinnät. Tämä tehdään kahdella eri pisteellä ennen saapumista kilparadalle. Torstaina siis toivotettiin kaikki tervetulleiksi ja alettiin valmistautumaan perjantain kisasuorituksiin. Oma kilpurini Silli eli Deadliest Catch`s olisi kisavuorossa siis heti perjantaina. Nukuimme yön rauhaisasti ja aamulla lähdimme kohti kisakenttää hyvissä ajoin. Silli oli valmistautunut hyvällä nesteytyksellä ja edeltävät päivät oli ruokavaliolla ja lisäravinteilla pyritty varmistamaan osaltaan optimaalinen kisasuoritus. Maastojuoksussa koirat juoksevat pareittain seuraten viehettä, joka jäljittelee oikean saaliin kulkureittiä rissojen varassa maastossa tehden käännöksiä. Kisasuoritusta arvioi kolme eri tuomaria ja finaaliin tuomarit myös vaihtuvat. Tuomari perustaa arvostelunsa viiteen osatekijään: nopeus, innokkuus, seuraaminen ja ajotyöskentely, ketteryys ja kestävyys. Näistä jokaisesta hän voi antaa enintään 20 pistettä.

Sillin alkuerän näin osittain, jolloin kilpakaverina oli Tsekeistä hyvin nopea kilpasisko. Mielestäni Silli suoriutui varsin mainiosti alkuerästä, vaikka en koko rataa nähnytkään Rata oli yli 800 metriä pitkä ja todella raskas hiekkapohjainen alusta. Suorituksen jälkeen näin videon, joka oli kuvattu ylempää dyyneiltä ja siinä kyllä Silli veti pisteet kotiin. Sitten jännättiin alkuerien pisteitä ja tilanne oli varsin mallikas Sillin ollessa kolmannella sijalla kuusi pistettä voittajaa jäljessä. Koska alkuerärata oli vaativa ja raskas, niin odottelu, palauttelu ja energian antaminen kilpurille nousi pääosaan finaaliin valmistautuessa. Siellä Sillin pariksi tuli norjalainen Pippi, joka oli samoissa pisteissä alkuerien jälkeen. Finaaleissa omaan silmään Sillin juoksu ja työskentely seuraamisineen oli jälleen hienoa katsottavaa ja finaalien jälkeen olikin sitten vain odottamista ja kilpurin huoltoa. Palkintojenjaossa ei kerrota enää finaaleiden pisteitä, vaan podiumsijat kerrotaan alhaalta ylöspäin. Yksi kerrallaan kuulutettiin kilpasiskot korokkeella ja kun hopealle kuulutettiin Sillin norjalainen finaalipari, niin henkeä pidättäen odotin kuulutusta ja tulihan se sieltä. Fiilis oli aivan mieletön! Silli oli kisannut suorituksineen itsensä kultasijalle ja Maailman Voittajaksi. Tunne oli epäuskoinen, kun Suomen lippu nousi salkoon ja kansallishymni kajahti. Erittäin kiitollisena ja nöyränä kiitän myös sadoista onnitteluviesteistä ja tuesta, joita saimme. Kirsikkana kakun päälle oli se, että Sillin on oma kasvattini. Kultajuhlia vietettiin hotellissa hampurilaisilla ja sitten taas kerättiin voimia viikonlopun muita päiviä varten.

Lauantain ja sunnuntain oli siis järjestelykennelissä ratojen laidoilla toimihenkilönä tarkastamassa kisaajien varusteita sekä tunnistussiruja. Seurasin myös finaalilähtöjä parin rodun osalta ja pisteytin niitä mielessäni ihan harjoitusta varten, koska harjoitteleminen palkintotuomariksi on meneillään. Paikalta näki radan osittain, joten ihan kaikkea en nähnyt, mutta osuin harjoittelussani arvioimaan kaksi voittajaa aivan oikein. Toimihenkilönä olo mukana kisoissa toi myös paljon yhteenkuuluvuutta ja ajankäytössä ei ollut ongelmia. Lisäksi se antoi mahdollisuuden seurata upeita kisasuorituksia koko viikonlopun ajan. Kaikki ihanuus loppuu aikanaan ja oma harratuskupla sulkeutui sunnuntaina. Oli aika kääntää auton nokka kohti kotia sekä varautua monen tunnin ajoon.

Ensi vuoteen voikin alkaa valmistautumaan ainakin jo henkisesti jossain kohtaa, koska Silli voitollaan lunasti itselleen paikan Ruotsin kisakoneeseen ensi kaudeksi. Jälkikäteen ajateltuna onnistuimme valmistautumisessa ja Silli oli valmis kahteen kisasuoritukseen raskailla, voimaa ja kestävyyttä vaativilla radoilla. Tämän hienompaa tunnetta lienee vaikea saavuttaa oman kilpurin kanssa.

teksti ja kuvat: Miska-Alexander Argillander

Nutrolin SPORT 500ml_valkoinen
Ostoksille

Sportilla vauhtia ja suorituskykyä

Miska-Alexander Argillanderin whippetit ovat käyttäneet jo pitkään Nutrolin® Sport ja Nutrolin® Skin & Coat -ravintoöljyä.

Hänen whippettinsä ovat menestyneet juoksuradoilla sekä näyttelyissä. Sport on näille kauniille pikakiitureille sopiva ravintolisä, sillä se tukee niiden lihasten hyvinvointia.

Sport sisältää kalaöljyn kaikki tärkeät omegat: ETA, EPA, DPA ja DHA ja E-vitamiinin luonnollisessa muodossa (d-alfa-tokoferoli) sekä beetakaroteenia ja ubikinonia. Omega-3-rasvahapot hillitsevät tulehdusta ja E-vitamiini hapetusstressiä.