Bordercolliepoikien Uunon ja Aimon erilainen kesä

kaksi mustavalkoista koiraa istuu nurmikolla ja katsoo suoraan kuvaajaan
kolme koiraa istuu hiekkatiellä kuvan takaosassa ja kuvan etuosassa näkyy ihmisen jalat ja kyynärsauvan alaosa

Kesä vierähti, ja nyt mennään jo pitkällä syksyä. Kohta voimme alkaa odottaa talvea ja lunta. On hyvä hetki pysähtyä ja muistella kevään, kesän ja alkusyksyn touhuja. 

Jouduin maaliskuun lopulla tapaturmaan, jossa oikea polveni otti osumaa. Polvi leikattiin huhtikuun lopulla, mistä alkoi neljän viikon keppielämä. Jalalla ei saanut astua kunnolla, vain hipaista maata. Tämä toi tietenkin haasteita koirien ulkoiluun ja lenkittämiseen.

Onneksi on ihania ystäviä, jotka hakivat poikia lenkille, sekä naapurissa äiti, joka päivittäin käytti pojat kolme kertaa metsässä juoksemassa. Olen tosi kiitollinen äidilleni ja ystävilleni. He olivat apuna arjessa ja auttoivat niin koirien kanssa kuin muutenkin. 

Aktiviteetit minimissä

Juhannuksen aikoihin pääsin ensimmäisen kerran metsään kävelemään koirien ja yhden kepin kanssa. Kyllä koirat olivat hämillään, kun olin niin riemuissani pienestä parinsadan metrin kävelystä, taisivat miettiä, että nyt tuo omistaja sekoaa lopullisesti.

Pikkuhiljaa päästiin taas kiinni tavalliseen elämään ja sain itse ulkoiluttaa koirat.

Oli ihana huomata, kuinka sopeutuvaisia kaikki kolme koiraani olivat. Ne lähtivät tyytyväisinä lenkille kenen kanssa vaan ja olivat toisaalta kotona hyvin rauhallisia, vaikka aktiviteetit olivat minimissä usean viikon ajan.

Koirille taisi olla aktiviteettia ihan tarpeeksi siinä, kun vahtivat minua ja kulkivat mukanani huoneesta toiseen, kun hyppelehdin kepeillä menemään. Ne ottivat myös mielellään kanssani päiväunia usean kerran päivässä! On ne kyllä huippuja ja tyytyväisiä vähään. 

mustavalkoinen koira makaa selällään sängyllä

Vepeä, hassutuksia ja fiilistelyä

Harrastusrintamalla pääsimme Uunon ja Aimon kanssa vepe-treeneihin heinäkuun alussa, kun sain luvan ajaa autoa. Treenattiin koko kesä Uunon kanssa kaikenlaisia hassutusjuttuja, koska päätin, että Uunon ei tarvitse enää kilpailla, vaan se voi harrastaa rennosti ilman suuria tulostavoitteita.

Aimon kanssa teimme perusjuttuja ja harjoittelimme liikkeiden peruspalasia. Aimo kehittyikin kesän aikana mukavasti, ja jotkin liikkeet alkoivat jo näyttämään ihan vepeltä! Kokeisiin ei ole kuitenkaan vielä asiaa Aimon kanssa, sillä niihin tarvitaan paljon lisävarmuutta ja treeniä, jotta koetilanne olisi helppo ja Aimo pystyisi selviytymään annetuista tehtävistä.

Aimon kanssa ei ole kiire, ja me tehdään asioita fiiliksen mukaan. Sellainen sopii hyvin sille vauhdikkaalle Ferrarille, jonka elämän suurin nautinto on juosta täysiä eteenpäin. 

kaksi mustavalkoista koiraa uimassa järvellä ja kuvan etujalalla veden päällä naisen jalkaterät aurinkoisena kesäpäivänä

Pysähtyminen teki hyvää

Ennen tapaturmaa olin suunnitellut, että vietämme kesällä aikaa pellolla jäljen merkeissä, mutta se ei onnistunut. Onneksi uusia kesiä tulee ja pellolle ehditään vielä ihan varmasti. Pysähtyminen on tehnyt itselle hyvää. On täytynyt miettiä asioita uudestaan ja oppia päästämään irti joistain suunnitelmista tai lykkäämään niitä eteenpäin. 

Lihashuollossa ja vesikävelymatolla

Vaikka harrastaminen on ollut viime kuukausien aikana todella vähäistä, me ollaan silti nautittu lenkkeilystä, kun vihdoin olen päässyt kävelemään kunnolla. Sain luvan jopa sunnuntaihölkälle. Nyt kasvattelemme yhdessä kuntoa, jotta jaksamme taas talvella rämpiä lumihangessa.

Uuno ja Aimo ovat säännöllisesti käyneet luottohieroja Annikan ja luotto-osteopaatti Heidin taikakäsien käsiteltävänä. Lihashuollosta ja kropan muustakin huollosta on pidettävä huolta, vaikka liikkuminen ei olekaan ollut yhtä aktiivista kuin ennen.

Aimolle on syntynyt kropan vasemmalle puolelle kireyttä, jota on pyritty hoitamaan tehokkaasti. Toivottavasti päästään pikkuhiljaa tasapainoon.

mustavalkoinen koira kurkistaa vesijuoksumaton takaa
mustavalkoinen koira kurkistaa vesijuoksumaton takaa kuvattuna juoksumaton lasiseinän läpi

Uuno ollut aika kivassa kunnossa iästä huolimatta. Vanhenevalle koiralle tulee aina jotain, mutta kaikki on hoidettu. Uuno on päässyt Annikan luona ”huvipuistoon” eli vesikävelymatolle, mikä on Uunon mielestä parasta maailmassa. Matolla muuten niin totinen suorittaja irrottelee. Se sukeltelee kävelyn ohessa, ulisee hyväntuulisena ja hassuttelee. Uunoa on hauska seurata, kun se on niin onnellinen. Sen vuoksi Uuno vesimatolle välillä pääseekin; vain pappakoirilla on tuollaisia erikoisoikeuksia!

Siinä vähän meidän kuulumisia. Nyt alamme odotella joulua ja uutta vuotta sekä uusia kujeita.  Aika näyttää, mitä keksitään ja mihin meidän nenät ja tassut suuntaavat!

Kirjoitus ja kuvat: Minna Kujanpää

Sport mukana Aimon ja Uunon vauhdissa

Sport on kuulunut jo pitkään Aimon ja Uunon ruokavalioon. Aktiivisina ja paljon liikkuvina koirina Sport on täsmätuote näiden bordercollieiden ravitsemuksessa. Sport sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, E-vitamiinia, beetakaroteenia ja ubikinonia, jotka kaikki yhdessä auttavat palautumaan rasituksesta.

lue lisää sportista