Saana Tuurin kirjoitus: Raviponin kilpailupäivä ja siihen valmistautuminen

naisohjastaja gotlannin russponin kanssa Vermon raviradalla

Raveihin valmistautuminen on pohjimmiltaan pitkäjänteistä harjoittelua. Se sisältää monipuolisia voima- peruskunto- ja vauhtiharjoituksia, monia muita harjoitteita sekä muun muassa lihashuoltoa. Keskitytään kuitenkin ensin kilpailuja edeltävään aikaan.

Kun treenit ovat sujuneet ponin kanssa kotona hyvin ja on käyty mahdollisesti raviradalla hiitillä, eli tekemässä kilpailuvauhtisia harjoitteita, ja poni tuntuisi olevan valmis kilpailuihin, on aika katsoa, löytyisikö ponille sopivaa sarjaa.  
Kun sellainen löytyy, voidaan aloittaa valmistautuminen. Ravikilpailuun ilmoittaudutaan noin viikkoa ennen Hippoksen järjestelmässä. Poneille sarjatarjontaa on vähemmän kuin hevosille, mutta kilpailumahdollisuuksia on melko runsaasti – kesällä enemmän ja talvella vähemmän, muutamia lähtöjä kuukaudessa. Kun ilmoittautuminen sulkeutuu ja lähtölistat julkaistaan, on aika ottaa katse kohti raveja.

gotlannin russ poni Vermon raviradan valjastuskatoksessa
gotlannin russ Rondo Dar kurottaa kohti kättä, jossa on porkkana

Tarkka ohjelma ennen kilpailuja

Kilpailua edeltävällä viikolla jokainen valmentaja toimii omalla tavallaan, niin minäkin. Toimin usein niin, että poneillani ajetaan viimeinen kovempi harjoitus viikko tai puolitoista viikkoa ennen kilpailuja. Sen jälkeen harjoitukset ovat rauhallisempia ja sisältävät vain viritteleviä vetoja. Viimeisen viikon aikana pyrin pitämään ponin mielen virkeänä ja annan sille kevyttä hierontaa ja lihashuoltoa.

gotlannin russ poneja Vermon raviradalla

Pari päivää ennen kilpailuja tai edellisenä päivänä teen viimeistelyt. Otamme hyvät alkuhölkät ja niiden jälkeen muutaman reippaamman vedon, jolloin saadaan avattua lihakset ja heräteltyä ponia. Kilpailuja edeltävänä päivänä käyn ponin kevyesti läpi hieroen ja katson, että lihakset tuntuvat normaaleilta. Tarkastan kaviot ja kengät, ja tutkin, ettei jaloista tai mistään muualtakaan löydy turvotusta tai jotain muuta erikoista. Sitä teen toki normaalistikin.  

On huolehdittava siitäkin, varsinkin kun ponit asuvat meillä pihatossa, että lihakset pysyvät lämpiminä ennen starttia. Käytämme hyviä ulkoloimia.
Tykkään myös puhdistaa jo edellisenä päivänä kilpavarusteet ja kilpakärryt ja pakata tavarat. Sitten on kaikki varmasti mukana.

Kirjoitus: Saana Tuuri