Nutrolin® on tänäkin vuonna mukana Taitaja-kilpailussa

Taitaja, eli ammattitaidon SM-kilpailu, on vuosittain järjestettävä ammatillisen koulutuksen suurtapahtuma. Kilpailussa alle 21-vuotiaat ammattikoululaiset kilpailevat oman alansa Suomen mestaruudesta. Tänä vuonna Taitaja järjestetään Joensuussa 21.-23.5. Taitaja-kilpailun osallistujat karsitaan valtakunnallisten semifinaalien kautta. Eläintenhoidon kilpailun finalistit, sekä tietoa finaalin tehtävistä löytyy täältä.

Nutrolin® on mukana eläintenhoidon kilpailussa yhteistyökumppanina. Nuorten tukeminen on tärkeää Nutrolinille, joten mukaan lähteminen oli helppo päätös.

Pieniä ja suuria eläimiä

Eläintenhoitajan tutkinnon nimi on virallisesti maatalousalan perustutkinto, eläintenhoitajan osaamisala. Eläintenhoitajan täytyy siis osata hoitaa erilaisia eläimiä pienistä lemmikkieläimistä suuriin tuotantoeläimiin. Tämä sama näkyy myös Taitaja-kilpailussa, jossa kilpailutehtävät jakautuvat monipuolisesti pien- ja tuotantoeläinten kesken. Tehtävien välillä on hieman painotuseroja pisteytyksen suhteen. Pärjätäkseen kilpailussa kaikki tehtävät täytyy kuitenkin osata hyvin. Tänä vuonna tehtävät jakautuvat neljään moduuliin:

  • Automaattilypsy lypsykarjatilan pihattonavetassa
  • Lampaiden hoito
  • Koiran hoito
  • Jyrsijän hoito

Onnistumisen iloa

Kilpailutehtävät pyritään muodostamaan alan varsinaisten työtehtävien mukaisiksi. Tänä vuonna tuotantoeläintehtävään tuli hieman muutoksia.

”Halusimme muuttaa lypsytehtävää aikaisemmasta, joten tehtäväksi tuli automaattilypsy pihattonavetassa. Muutenkin eläintenhoidon kilpailuun tuli uutta, sillä meillä on nyt ensimmäistä kertaa mukana kilpailija Ruotsista”, kertoi tämän vuoden lajivastaava Sari Kolehmainen, joka työskentelee eläintenhoidon opettajana Riverian Kiteen yksikössä.

”Yhteistyökumppaneita etsiessämme pyrimme painottamaan suomalaisia yrityksiä sekä tässä meitä lähellä olevia yrittäjiä. Kestävä kehitys on tärkeässä roolissa Taitaja-kilpailussa, ja se täytyy huomioida kaikessa tekemisessä”, Sari kertoi.

”Kilpailun teemana on tänä vuonna ”Osaamisen iloa”, joten pyrimme tuomaan eläintenhoitoa esiin ilon ja positiivisen kautta.”

Eläinten hyvinvointi on tärkeintä

Kaikissa eläintenhoidon kilpailutehtävissä on keskiössä eläinten hyvinvointi. Tämä näkyy mm. tehtävien arvioinnissa sekä pisteytyksessä.

”Hyvän eläintenhoitajan täytyy huomioida eläinten hyvinvointi kaikessa tekemisessään. Se tarkoittaa myös sellaisia asioita, jotka eivät välttämättä näy ulkopuolisille, sillä hyvinvointiin vaikuttaa niin moni asia. Tässäkin kilpailussa on tehtäväosioita, jossa ei tehdä suoranaisesti eläinten kanssa mitään, mutta tehtävien osaaminen on olennaista eläinten hyvinvoinnin kannalta”, kertoo lajiohjausryhmän jäsen Mari Pukkila. Hän opettaa eläintenhoitoa Keudan oppilaitoksessa Keravalla. Hän myös tuomaroi tänä vuonna Taitajassa koira- ja jyrsijätehtävissä.