Aktiivinen ja monipuolinen labradorinnoutaja Lila

Lähes 4-vuotiaalla labradorinnoutajallani Lilalla on lukuisia harrastuksia. Lila on startannut jo seitsemässä lajissa (toko, rallytoko, mejä, nome-b, wt, agility ja nose work), ja onnistumisia on tullut hyvin, vaikka emme ehdikään harjoittelemaan yhtä tiettyä lajia kuukauden aikana kovin monta kertaa.

Välillä mietin, kuinka hyviä jossain lajissa voisimmekaan olla, jos supistaisimme lajikirjoa. En ole kuitenkaan valmis luopumaan yhdestäkään lajista. Monipuolisuus on se, mistä itse pidän ja mikä sopii mielestäni myös koiralleni loistavasti.

Ensin luottamus

Miten näin monen lajin harrastaminen ja niissä kisaaminen onnistuu? Minä panostin todella paljon suhteen luomiseen heti, kun pentu tuli taloon. Rakensin myös keskinäistä luottamusta, ennen kuin aloitin varsinaisen lajiharjoittelun. Lila on ensimmäinen koirani, jonka kanssa kaikki palaset tuntuvatkin loksahtaneen paikoilleen.

Loin myös hyvän pohjan tulevaisuuden lajiharjoittelulle opettamalla pennulle malttia ja rauhoittumista. Opetin pennulle, että aina ei tehdä jotakin, vaan esimerkiksi treenikentällä voidaan olla tekemättä yhtään mitään.

Kun sitten koiraltani alkoi löytyä malttia ja se keskittyi tekemiseen kunnolla eivätkä ulkoiset häiriöt haitanneet, uusien asioiden opettaminen sujui melko nopeasti ja lajikirjo alkoi kasvaa.

Useita lyhyitä treenihetkiä

Hankittuja taitoja ylläpidämme lyhyillä treenihetkillä esimerkiksi aamulla ennen ruokaa, lenkin lomassa ja illalla ennen ruokailua. Esimerkiksi tokon kaukokäskyjä vaihtoineen saatan tehdä muutaman ennen aamuruokaa. Lenkillä voin tehdä pari pillipysäytystä. Jälkimmäistä taitoa tarvitaan noutajien rodunomaisissa lajeissa.

Koekalenterin suunnittelen melko pitkälle aikavälille. Lajiharjoittelua rytmitän aina sen mukaan, minkä lajin koe on tulossa seuraavaksi.

Riittävästi lepoa ja laadukasta ravintoa

Monipuolinen liikunta, laadukas ravinto, johon kuuluu myös laadukas rasvahappovalmiste, lepo ja kehonhuolto ovat asioita, joista en tingi.

Pidän viikon aikana ainakin yhden lepopäivän, jolloin emme kirjaimellisesti tee mitään, emme edes lenkkiä; toki tarpeille pääsee. Jos takana on esimerkiksi kolmen päivän leiri, saatan hyvin antaa koiran levätä sen jälkeen kahdesta kolmeenkin päivään.

Lila on saanut Nutrolin-tuotteita äidinmaidosta asti. Aluksi annoin sille Nutrolin® Puppy & Mom -valmistetta, joka parantaa oppimiskykyä ja tukee aistien kehitystä. Nykyään Lila saa kausittain Nutrolin® Sport -tuotetta suojamaan elimistöä kovassa rasituksessa ja auttamaan palautumisessa.

Aktiivisen kisa- ja treenikauden jälkeen siirrymme Nutrolin® Skin & Coat -valmisteeseen. Olemme todenneet, että se on hyväksi perheen muillekin koirille. Se parantaa turkin laatua ja ravitsee ihoa.

Hyvinvoivan koiran kanssa on ilo elää ja harrastaa.

Teksti: Marita Yli-Huhtala

Kuvat: Johanna Friman (kaksi ylintä kuvaa), Marita Yli-Huhtala (alin kuva)