RC Royalty viettää leppoisaa elämää Saharassa

Huippuhieno ja hyvärakenteinen siitosori RC Royalty tuli Saharan Ravitallille Keuruulle kevättalvella 2018. Se oli USA:ssa kilpaillessaan oman ikäluokkansa ehdottomia tähtiä. Myös sen jalostusura oli sujunut hienosti, sillä se oli ehtinyt ennen Suomeen saapumistaan siittää erinomaisesti menestyneitä jälkeläisiä.

RC Royaltysta huhuttiin, että se sai noin puolet tammoista tiineeksi USA:ssa. Tämä ei ollut este oriin ostamiselle. Petra Huhti ja Oskari Mäenpää toivoivat, että tilanne muuttuu, kun ori saapuu Suomeen. Petra on kokenut ja taitava eläinlääkäri, joka osaa tammojen siementämisen. Oskari puolestaan osaa järjestää ruokinnan ja hevosen muun elämän sellaiseksi, että hevonen pääsee näyttämään parastaan.

Laadukasta tallielämää

Saharan Ravitallilla RC Royaltyn elämä muuttui. Aikaisemmin se oli elänyt paikassa, jossa oli paljon muita oreja ja paljon myös stressiä. Saharassa ei ole muita vanhempia oreja, joten siellä RC Royalty saa elää oman haareminsa keskellä. Kesäisin se elää isolla laitumella, joka on tilan keskeisellä paikalla. Sieltä se pystyy seuraamaan, mitä ympärillä tapahtuu.

”RC Royalty on hurjan tarkkaavainen. Se katselee, mitä hevosia on missäkin ja mitä tammoja on milläkin laitumella”, Oskari Mäenpää kertoi. ”Laidunelämä sopii sille. Laidunheinä on hevosen parasta ravintoa ja erinomaista vatsanhoitoa. Laitumella RC Royaltylla on runsaasti tilaa liikkua. Se pystyy juoksemaan laajoilla kaarilla eikä sille tule äkillisiä suunnanmuutoksia.”

Laidunelämä, laadukkaaseen heinään ja väkirehuun perustuva ruokinta sekä stressitön elämä ovat käytännön ratkaisuja. Näillä haluttiin edistää oriin tilastoja tammojen tiinehtyvyydessä.

Hyväluonteinen työkaveri

Laidunkauden päätyttyä RC Royalty elää tallilla normaalia hevosen elämää kahdenkymmenenviiden tammansa kanssa. Testosteronipitoisuus on syksyn tullessa laskenut, joten ori on nyt leppoisa työkaveri.

”RC Royalty on toki nytkin orimainen, mutta se ei huuda tai meuhkaa. Nuorena kilpahevosena se oli ikäluokkansa huippuja, mikä näkyy yhä sen käyttäytymisessä. Normaalisti hevonen mielletään ihmisen palvelijaksi, mutta me olemme Royaltyn palvelijoita. Haluamme, että sen itsetunto vahvistuu ja se kokee yhä olevansa huippu. Tietenkin kaikella on rajansa, mutta se on todella hyvä käsitellä”, Oskari kertoi.

RC Royalty käyttäytyy orin tavoin siitoskaudella, kun testosteronipitoisuus on korkealla, mutta se ei tarvitse kuolaimia suuhun tai ketjua turvan ympäri hypylle mentäessä. ”Olen tehnyt töitä kaikenlaisten hevosten kanssa, joten tämän oriin osalta todellakin korostuu sen hyvä luonne. Huippuluokan siitosoriiksi RC Royalty on tosi helppo. Hevosten kanssa työtä tekevänä arvostan todella paljon tuollaista työkaveria. Se ei hätkähdä oikein mistään.”

Ruokinnankin suhteen RC Royalty on helppo tapaus. Sen tullessa Suomeen Petralle ja Oskarille kerrottiin, että ori tykkää banaaneista. ”Porkkanoihin siirtyminen kesti hieman, sillä oriin täytyi oppia, että toisin kuin banaania porkkanaa täytyi puraista ensin etuhampailla. Nykyisin porkkanat toimivat palkkiona hyvin. Heinät ja väkirehutkin se syö ongelmitta”, Oskari sanoi.

Elämästä nautiskelija

Jalostusoriin elämä näyttää sopivan RC Royaltylle. Kun se tuotiin kesällä laitumelta hypylle, se tiesi tulevansa töihin. ”Puolen kilometrin matka hypylle kuljettiin rivakasti, mutta paluu laitumelle saattoi kestää jopa kaksikymmentä minuuttia. Ori pysähteli katselemaan laitumella olevia tammoja silmät usein melkein puoliummessa. Se näytti todellakin nauttivan elämästään”, Oskari muisteli.

RC Royaltylla taitaa siis olla kaikki hyvin elämässään sekä henkisesti että fyysisesti. Sitä on helppo käsitellä ja se syö ongelmitta ja kikkailematta. Saharan Ravitallilla se elää harmonisessa ympäristössä, jossa se saa toteuttaa itseään. Siitosoriille tuskin voisi toivoa parempaa elämää.

Kuvat: Petra Huhti