Saana Tuurin vauhdikkaat raviponit Rondo ja Pärre

On ilo liittyä mukaan Nutrolin-tiimiin! Kerron tässä hieman itsestäni, poneistani ja harrastuksestani, poniraveista.

Olen Saana Tuuri, 22-vuotias poniohjastaja ja -valmentaja. Olen kilpaillut raveissa vuodesta 2007 asti. Nuorempana kilpailin A-kategorian poneilla eli shetlanninponeilla, ja sitten iän karttuessa siirryin B-kategorian poneihin. Ensimmäinen oma poni tuli talliin vuonna 2009.

Tällä hetkellä tallista löytyy kaksi energistä ja vauhdikasta gotlanninrussruunaa, 9-vuotias Ekstrands Bärgarn eli tutummin Pärre ja 12-vuotias Rondo Dar, kotoisasti Rondo. Molemmat ovat kokeneita raviponeja ja kilpailleet suurkilpailuissa asti. Tähtäimessä on jatkaa kilpailemista mukavalla menestyksellä ja saada hienoja kokemuksia.

Vauhdikas Pärre

Pärre saapui minulle keväällä 2015. Hän on kiltti ja mukava poni, mutta kun kärryt laitetaan perään, Pärre syttyy ja on todella energinen ja vauhdikas. Maltti ei ole tämän ponin valttia. Kovan kilpailijan kuoren alta löytyy kuitenkin todella herkkä poni, joka vaatii valtavasti luottamusta ja rauhallisuutta.

Vaikka yhteisiä vuosia on jo kertynyt, niin edelleen Pärre päättää itse, koska hän haluaa treenata. Hän tuntuu tietävän, koska on oikea aika seuraavalle harjoitukselle. Näin ollen Pärren metsästys tarhasta on toisinaan hyvinkin haastavaa. Pärrellä on leikkisyyttä ja mielikuvitusta, ja kun hän alkaa keksiä ”omia juttujaan”, huomaan, että kaikki on hyvin. Hän tykkää tempuistaan, mutta minua ne kyllä välillä ärsyttävät.

Pärre on kilpaillut urallaan 99 kertaa ja voittanut 18 kertaa; sijoitusprosentti kolmen parhaan joukkoon starteissa on 55, mikä on hieno saavutus. Tämä hetken ennätysaika on 1.53,3 kärryiltä ja 1.56,0 montéssa. Pärre on osoittanut vahvuutensa montéssa ja kuuluu tämän vuoden menestyneimpiin montéponeihin Suomessa.

Uran hienoimpiin saavutuksiin kuuluu montén SM-pronssi ja Poni-Eliitti-kilpailun pronssi vuodelta 2018 sekä Vermon Poni Grand Prix -kilpailun kakkossija vuodelta 2017.

Hieno alku Rondon kanssa

Uusi tulokas Rondo on ottanut hienosti paikkansa tallissa. Hän on äärettömän kiltti poni. Hänen kanssaan on helppo treenata ja toimia tilanteessa kuin tilanteessa. Rondo tuli minulle tänä kesänä Ruotsista.

Rondo on hieman Pärreä nopeampi; ennätysaika on tällä hetkellä 1.46,9. Rondo on kilpaillut Ruotsissa monissa suuremmissakin kisoissa uransa aikana. Kilpailuja on jo 125. Niistä hän on voittanut 16 ja tienannut 4 324 euroa.

Olemme vasta tutustuneet toisiimme ja kilpailleet muutaman kilpailun. Tulevaisuus näyttää, mihin kaikkeen pystymme!
Jo ensimmäinen kilpailu Suomessa antoi meille edustuspaikan ponien Pohjoismaiden Mestaruus -kisoihin, jotka ajettiin Ruotsin Östersundissa. Niinpä syyskuussa pääsimme edustamaan Suomea ja osallistumaan hienoon kilpailuun. Sijoituimme harmillisten laukkojen jälkeen kuitenkin hienosti 7.  sijalle. Toivottavasti pääsemme tulevinakin vuosina edustamaan Suomea!

Monipuolista valmennusta

Ponien valmennuksessa arvostan luonnollista ja hevoselle tyypillistä tekemistä, treeniä ja ruokintaa. Tärkeänä pidän sitä, että ponini voivat hyvin, ovat iloisia ja halukkaita niin treeneissä kuin kisoissakin.

Monipuolisuus ja erilaiset treenit, esimerkiksi juoksuttaminen ja ratsastaminen sekä erilaiset harjoitteet ajamisen rinnalla, pitävät tekemisen mieleisenä. Pärrelle ratsastaminen on ollut todella hyvää vaihtelua. Hänen luonteensa vaatii hyvää mieltä, jotta hän pystyy antamaan kilpailussa parastaan.

Ponien ruokinta on jo heidän kokonsa ja tarpeidensa takia haastavampi ja todella yksilöllinen juttu. Pärre ja Rondo ovat hyvin erilaiset ruokailijat. Pärre on erittäin nirso ja maltillinen ruokailija. Hän katsoo tarkkaan, mitä nenän eteen annetaan, ja pitää linjoistaan huolta. Hän ei ole edes herkuilla lahjottavissa. Rondo on Pärren täydellinen vastakohta: kaikki kelpaa ja ruokahalua löytyy. Hän tekisi mitä vain ruuan eteen.
Urheilijahevonen – tässä tapauksessa urheilijaponi – tarvitsee hyvät ravintoaineet. Minä rakennan ruokinnan hyvän heinän ja monipuolisten kivennäisten, vitamiinien ja tarvittavien lisien varaan. Liiallisen sokerin saantia tulee valvoa.

Ponien on saatava sopiva määrä energiaa, jotta he jaksavat treenata ja kilpailla. Ponieni ruokavalioon kuuluu päivittäin Nutrolin Hevonen Sportti™. Se antaa poneille virtaa ja jaksamista niin kotona kuin kilpailuissakin.

Ohjastajaurani suurimmat saavutukset:

* Ponikuninkuus vuonna 2014

* 5-vuotiaiden A-kategorian tuontitammojen suomenennätykset tasoitus- ja ryhmälähdössä

* Suomen edustaminen Pohjoismaiden Mestaruus -kilpailussa 2018

* Osallistumisia suurkilpailuihin

* Myös edellinen valmentamani poni saavutti B-kategorian 4-vuotismestaruuden vuonna 2011.

Teksti: Saana Tuuri   Artikkelin pääkuva: Aada Pölönen, Hippoksen kuvapankki