Bordercollie Dana on vauhdikas harrastuskoira ja rakastettu perheenjäsen

Vuonna 2012 perheeseemme tassutteli pitkään etsitty ja hartaasti odotettu bordercollien pentu, Dana. Jo ensimmäisistä yhteisistä hetkistämme alkaen ymmärsin täysin, että käsissäni on oikea kultakimpale harrastuskoiraksi.

Danan kanssa on harrastettu tavoitteellisesti palveluskoiralajeja ja agilitya, se kilpailee SM-tasolla haussa ja etsintäkokeessa. Aivan niin siloiteltu tie huipulle ei ole ollut, kuin mitä pentulaatikon äärellä kuvittelin. Vuoden ikäisenä luustokuvista löytyi lievä OCD ja myöhemmin Dana alkoi oireilemaan lievästi selkäänsä ja takajalkoja. Leppoisa kotikoiran rooli ei tuntunut oikealta nuorelle ja aktiiviselle työlinjaiselle koiralle, joka vaivoistaan huolimatta rakasti fyysistä ponnistelua ja uuden oppimista. Niinpä Danan ongelmaa lähdettiin selvittämään moniammatillisessa yhteistyössä. Hoidoista huolimatta Danan ongelmat pahenivat, ja vähitellen tilanne alkoi tuntumaan musertavalta. Puolentoista vuoden tutkiskelun jälkeen vaivan syyksi selvisi ahdas nikamaväli lannerangassa, mikä painoi selän ja takajalkojen hermoja.

Vaikeuksien myötä meille kehittyi erinomainen turvaverkko ja löysimme oikeat ammattilaiset ympärillemme. Nykyään Dana on 4-vuotias, hyvinvoiva urheilukoira. Palveluskoiralajit viehättävät minua ohjaajana, koska ne todella testaavat koiran kestävyyttä ja henkistä kanttia. Päivät ovat pitkiä, ja suoritukset fyysisesti ja psyykkisesti vaativia. Menestyksekäs kilpaileminen haku- ja etsintäkokeissa edellyttää, että koira on erinomaisessa kunnossa. Danan terveydestä huolehtiminen on olennainen osa tavoitteellista harrastamista. Huolellinen koulutus, säännöllinen lihashuolto, suunnitelmallinen levon ja rasituksen määrä sekä laadukas ruokavalio tarpeellisine ravintolisineen – ovat kaikki yhdessä mahdollistaneet aktiivisen harrastusuran koiralle, jonka lähtökohdat ei tukirangan puolesta olleet aivan optimaaliset. Kaikkien vaikeuksien jälkeen me molemmat todellakin osaamme arvostaa jokaikistä täysillä elettyä hetkeämme!

Toivon, että Danan tarina antaa toivoa niille, jotka painivat samanlaisten vaikeuksien äärellä. Minua se muistuttaa siitä, että parhaasta harrastuskaverista on pidettävä hyvää huolta – ihan jokaikinen päivä.

Sanna Alho, Danan omistaja

Dana on käyttänyt useita vuosia Nutrolinin Nivel-valmistetta ja kilpailukaudella ruokakuppiin lorautetaan Sportti-öljyä. Oikeanlaiset rasvahapot ja nivelravinteet parantavat koiran oppimiskykyä, ehkäisevät nivelrikkoa ja tulehduksia sekä auttavat palautumaan kovan rasituksen jälkeen.