Esteratsastaja Juulia Jyläs elää hevostensa ehdoilla

Juulia Jyläs on yksi Suomen kokeneimmista ja menestyneimmistä esteratsastajista. Hänellä on kilpailemisen lisäksi runsaasti kokemusta erilaisten ja eri-ikäisten hevosten ratsastamisesta sekä kouluttamisesta. Hän on myös nostanut useita hevosia Grand Prix -tasolle.
Tässä blogissa Juulia kertoo meille ajatuksiaan hevosten kouluttamisesta.

Oma-aloitteisuus sallittava

Ratsastajan täytyy antaa hevosen suoriutua tehtävistään alusta loppuun asti. Hevosen pitää olla oma-aloitteinen, ja ratsastajan on sallittava se.

”Nykyiset esteradat ovat niin vaativia ja enimmäisajat niin kireitä, että tarvitaan fiksuja hevosia, jotta ne selviävät niistä. Ratsastajan on valmisteltava hevonen niin hyvin, että se selviää tehtävistään. Hänen täytyy tuoda hevonen oikein esteille, mutta hevosen täytyy itse hypätä. Ratsastaja ei voi tehdä sitä hevosen puolesta”, Juulia sanoo.

Hevosen on opittava kantamaan itsensä ja nostamaan takaosansa. Ratsastajan tehtävä on opettaa hevonen toimimaan oikein.

Perustukset kuntoon

Kommunikaatio hevosen suuntaan on oltava selkeää alusta lähtien, jo silloin, kun hevonen on nuori. Hevosen kanssa on myös aina toimittava reilusti, oli kyse sitten vaikkapa apujen käytöstä. ”Hevonen täytyy saada heti oikeille raiteille, jotta se oppii ymmärtämään avut oikein. Sen vuoksi hevonen kannattaa olla ammattilaisen ratsastettavana.”

Hevosen kouluttaminen on kuin talon rakentamista. Talon perustukset on tehtävä oikein. Vasta sen jälkeen voidaan rakentaa taloa ylöspäin. Jos perustukset eivät ole kunnossa, jossain vaiheessa talo romahtaa. ”Hevosen voimaa ja tekniikkaa voi kehittää. Ammattilainen pystyy kehittämään hevosen tekniikkaa viisi senttiä kerrallaan, kun mennään 140 cm:n ja 160 cm:n välillä. Jos hevosella on hyvä tekniikka, voiman kehittäminen on yksinkertaista.”

Hevosen fysiikkaa ja terveyttä on aina seurattava tarkasti. Joskus on hyvä hellittää jopa viikkojen ajaksi, jotta hevoselle jää aikaa palautumiseen. Joskus menoa voi taas kiristää, jotta suoritus nousisi seuraavalle tasolle.

Hevonen on aina kaiken keskiössä. Kilparatsastuksen tarkoituksena on rakentaa ajan mittaan terve ja iloinen Happy Athlete.